«Κακώς μας εξαιρέσατε»– Καμπανάκι προς την κυβέρνηση από το Internet, το Ραδιόφωνο και τον Τύπο για το 2%

Ραδιοφωνικές επιχειρήσεις, εκδοτικές εταιρείες και εταιρείες ψηφιακής επικοινωνίας περιμένουν τη χρηματοδότηση του 2% που καταβάλλουν στον ΕΔΟΕΑΠ. Έως και σήμερα δεν υπάρχει καμιά απόφαση για την κάλυψη των ποσών που έχουν καταβληθεί υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ [«Ομπρέλα»]) για το έτος 2022 από τους τρεις κλάδους επιχειρήσεων, παρά μόνο για τους σταθμούς εθνικής εμβέλειας. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει ζητηθεί να υπάρξει συνάντηση ανάμεσα στον Γιάννη Μπρατάκο και τους εκπροσώπους των τριών φορέων.

Στην κοινή επιστολή της ΕΙΙΡΑ, της ΕΙΙΗΕΑ και της ΕΝΕΔ, η οποία έχει αποσταλεί στον αρμόδιο υφυπουργό Γιάννη Μπρατάκο, με κοινοποίηση στον γενικό γραμματέα Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Δημήτρη Γαλαμάτη, υπενθυμίζεται η σχετική πρόβλεψη της νομοθεσίας για την πλήρη ή μερική κάλυψη της επιπλέον εισφοράς 2% για το διάστημα 2017 – 2022. Πρόκειται για το άρθρο 86 του ν. 4674/2023, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 104 του ν. 5036/2023. Μετά και την απόφαση για τη χρηματοδότηση των σταθμών εθνικής εμβέλειας (μεταξύ αυτών υπάρχει και ένας που δεν κατέχει… άδεια), οι τρεις ενώσεις επισημαίνουν πως «δεν έχει έρεισμα στον νόμο η διαφορετική αντιμετώπιση ορισμένων κατηγοριών Μέσων Ενημέρωσης έναντι άλλων». Άλλωστε, το πρόγραμμα χρηματοδότησης για το 2% ανερχόταν σε 9.000.000 ευρώ, όπως αναφέρεται στην ΚΥΑ 298/21.4.2023, και η δαπάνη προς τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας, που εγκρίθηκε, ανέρχεται σε 6.187.11,60 ευρώ.

Σημειώνουν, δε, πως η εισφορά αυτή, που βασίζεται στο άρθρο 6 του αναγκαστικού ν. 248/1967 θέτει «ζητήματα αντισυνταγματικότητας και ασυμβατότητας με το ευρωπαϊκό δίκαιο», καθώς πρόκειται για «έμμεση φορολόγηση υπέρ τρίτων», και τονίζουν ότι «επιβάλλεται χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν ο αριθμός των εργαζομένων».