Θάνατοι παιδιών στην Πάτρα: Οι καταθέσεις των γιατρών θα λύσουν τον γρίφο

Μέσα από τις καταθέσεις των αρμόδιων γιατρών προσπαθεί το Ανθρωποκτονιών να βρει τις απαντήσεις για τον μυστηριώδη θάνατο των τριών κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη από την Πάτρα. Η ειδική ομάδα της Ασφάλειας έχει εξετάσει μέχρι στιγμής τους γιατρούς του Ωνασείου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου και του Παίδων και αναμένεται από αύριο οι αξιωματικοί να βρεθούν στην Πάτρα και να πάρουν καταθέσεις από τους γιατρούς του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου και του Πανεπιστημιακού του Ρίου για να πάρουν απαντήσεις για το ιατρικό ιστορικό της Τζωρτζίνας. Ειδικότερα, θα εστιάσουν στο τι συνέβη τα κρίσιμα λεπτά του περασμένου Απριλίου λίγο πριν υποστεί ανακοπή η 9χρονη, αλλά και το απόγευμα της 29ης Ιανουαρίου, όταν άφησε την τελευταία της πνοή στο Παίδων.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώνεται μέσα στην εβδομάδα η δεύτερη φάση των τοξικολογικών εξετάσεων προκειμένου να διαπιστωθεί αν οι ουσίες που βρέθηκαν στον οργανισμό της Τζωρτζίνας είναι συμβατές με τη βαριά φαρμακευτική αγωγή που ελάμβανε, με κυριότερο ζητούμενο αν δικαιολογούνται οι ποσότητες που βρέθηκαν. Με απλά λόγια, η εβδομάδα που ξεκινά αύριο αναμένεται ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς δεν αποκλείεται να κληθούν για κατάθεση και οι ιατροδικαστές που έχουν συντάξει τις εκθέσεις θανάτου των τριών παιδιών.

Το οίδημα

Βασικό κεφάλαιο στη νέα φάση όπου πέρασαν οι έρευνες των Αρχών είναι το κοινό χαρακτηριστικό που βρέθηκε από τους ιατροδικαστές και έχει να κάνει με το πνευμονικό οίδημα. Ενα πραγματικό μυστήριο καθώς χρησιμοποιώντας αυτό που αστυνομικοί και ιατροδικαστές αποκαλούν «συνδυαστική ανάλυση» οδηγούνται σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Ξεκινώντας από τον πρώτο θάνατο της 3,5 ετών Μαλένας, διαπιστώνεται ότι στην ιατροδικαστική έκθεση αναφέρεται και το έντονο πνευμονικό οίδημα που υπέστη το κοριτσάκι. Το θέμα είναι να αποδειχτεί τι το προκάλεσε και τι μερίδιο ευθύνης φέρει αυτό στον αιφνίδιο θάνατο του παιδιού. Το ίδιο ακριβώς αναφέρεται και στην ιατροδικαστική έκθεση του θανάτου της 6 μηνών Ιριδας, ωστόσο οι γιατροί επικεντρώθηκαν περισσότερο στο πρόβλημα που παρουσίασε η καρδιά του βρέφους και συγκεκριμένα στην αγενεσία φλεβοκόμβου. Δηλαδή, οι διαφορετικοί σε κάθε περίπτωση ιατροδικαστές -καθώς η πρώτη έκθεση συντάχθηκε στην Αθήνα και η δεύτερη στην Πάτρα- εστίασαν περισσότερο σε συγκεκριμένα σημεία κοιτώντας για παθολογικά αίτια.

Στην Ιατροδικαστική Υπηρεσία Αθηνών έχει συσταθεί μια άτυπη επιστημονική ομάδα αποτελούμενη από τον προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νίκο Καρακούκη και τον κ. Νίκο Καλόγρια, προκειμένου να επαναξιολογήσουν τον ιατρικό φάκελο της 3,5 ετών Μαλένας την άνοιξη του 2019. Μια διαδικασία που σπάνια συμβαίνει, καθώς τέτοιου είδους επιστημονικές ομάδες συστήνονται μόνο όταν υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις που δείχνουν ότι κάτι αμφισβητείται και ο φάκελος πρέπει να επανεξεταστεί. Ετσι, οι δύο κορυφαίοι ιατροδικαστές θα δουν τα στοιχεία από διαφορετικό πρίσμα, καθώς όταν «έφυγαν» τα δύο κοριτσάκια δεν υπήρχαν τα σημερινά δεδομένα με τον θάνατο του τρίτου που έπνιξε την υπόθεση στο μυστήριο δημιουργώντας το λεγόμενο στατιστικό παράδοξο, που επιβάλλει το ξεσκόνισμα των τριών υποθέσεων. Μάλιστα, αναμένεται να γίνει εκ νέου ιστολογική εξέταση προκειμένου να εξεταστεί συνδυαστικά με το πνευμονικό οίδημα. Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ολοκληρωθεί η εσωτερική έρευνα, όπως χαρακτηριστικά λένε οι ιατροδικαστές, για την περίπτωση του θανάτου της 3,5 ετών Μαλένας στην πτέρυγα «Ελπίς» του Νοσοκομείου Παίδων.

Ενα ιδιαίτερα ενδιαφέρον σημείο των ερευνών αποτελούν κάποιες ενδείξεις στις ιατροδικαστικές εκθέσεις θανάτων της Μαλένας και της Ιριδας, που δείχνουν ότι υπήρχε έλλειψη οξυγόνου στα παιδιά προτού ξεψυχήσουν.