Η φτώχεια στην Πάτρα… δεν κρύβεται

Κόμπο στο στομάχι προκαλούν τα στοιχεία του Κοινωνικού Οργανισμού του Δήμου Πατρέων σε συνδυασμό με αυτά της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών σύμφωνα με τα οποία η πείνα «θερίζει»  κατά τη διάρκεια της πανδημίας στην Πάτρα με συνέπεια όλο και περισσότερες οικογένειες να καταφεύγουν στα συσσίτια για ένα πιάτο φαΐ!

Είναι χαρακτηριστική η εικόνα με τις δεκάδες μπλε πλαστικές σακούλες που μπορεί κάποιος να δει στην δομή της Ι.Μ. Πατρών στην οδό Φιλοποίμενος από όπου κάθε μέρα μετά τις 12 το μεσημέρι περνούν εκατοντάδες… για ένα πλαστικό τάπερ με φαγητό και λίγο ψωμί.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2021 παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση, της τάξης του 10%, στα άτομα τα οποία γράφτηκαν στους δικαιούχους της Τράπεζας Τροφίμων. Εξίσου ανησυχητικά είναι όμως και τα στοιχεία που κατέγραψε η Ιερά Μητρόπολη Πατρών για την αύξηση των ανθρώπων οι οποίοι προσέρχονταν για φαγητό στα συσσίτια τόσο το διάστημα της καραντίνας όσο και μετά τη χαλάρωση των μέτρων περιορισμού κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Οι μερίδες φαγητού που δίνονται στα άτομα που καταφεύγουν εκεί έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 50 με 70 σε καθημερινή βάση! Μάλιστα αρκετοί συμπολίτες προσπαθούν με κάθε τρόπο να ενισχύσουν την δομή ενώ σχετική πρόσκληση απευθύνει κατά καιρούς και ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος.

Τον Νοέμβριο του 2016, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί η δομή της Ιεράς Μητρόπολης Πατρών, στην οδό Φιλοποίμενος,  οι μερίδες που μοιράζονταν ημερησίως δεν ξεπερνούσαν τις 65. Έναν χρόνο αργότερα είχαν σχεδόν διπλασιαστεί, φτάνοντας τις 150, ενώ σήμερα φθάνουν τις 400 ημερησίως με τις ανάγκες των πολιτών όσο περνά ο καιρός να αυξάνονται όλο και περισσότερο!

Αυξητική τάση παρουσιάζει όμως και ο συνολικός αριθμός των συσσιτίων που διανέμονται από την Ιερά Μητρόπολη Πατρών και τις τοπικές ενορίες της Πάτρας σε οικογένειες που αντιμετωπίζουν σοβαρό οικονομικό πρόβλημα. Πριν από τον κορονοϊό το σύνολο των συσσιτίων που μοιράζονταν έφταναν τις 2.000 μερίδες φαγητού σε καθημερινή βάση. Σήμερα κατά μέσο όρο καθημερινά διανέμονται 2.500 μερίδες!

Την κατάσταση που βιώνουν πολλές οικογένειες στην Πάτρα έχουν περιγράψει και στον Σύλλογο «Φωτεινό Αστέρι»!