Η πτήση της Ryanair απογειώθηκε από το Μινσκ για το Βίλνιους- 11 Έλληνες στη πτήση

Την εξέλιξη ανακοίνωσε με μια ανάρτηση στο Twitter η Ευρωπαία Επίτροπος Μεταφορών, Αντίνα Βαλεάν.

«Η πτήση της Ryanair απογειώθηκε μόλις από το Μινσκ με προορισμό το Βίλνιους. Υπέροχα νέα για όλους, ειδικά για τις οικογένειες και τους φίλους των ανθρώπων που ταξιδεύουν», έγραψε στην ανάρτησή της η Βαλεάν.

Έντεκα Έλληνες ειναι ανάμεσα στους συνολικά 171 ανθρώπους που επιβιβάστηκαν στην πτήση από την Αθήνα προς το Βίλνιους, σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, έδωσε εντολή για την εκτροπή της πτήσης, προκειμένου να συλληφθεί ο δημοσιογράφος, ακτιβιστής της αντιπολίτευσης Ρόμαν Προτάσεβιτς, που επέβαινε σε αυτή.

Αυτή η ενέργεια της Λευκορωσίας προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της ΕΕ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για σοκαριστική και άνευ προηγούμενου ενέργεια, απαιτώντας να απελευθερωθούν αμέσως όλοι οι επιβάτες.

Παράλληλα τόνισε ότι στο αυριανό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να κλιμακωθεί η πίεση προς τη Λευκορωσία, άποψη που εξέφρασαν πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάποιες από τις οποίες μίλησαν ανοιχτά για κυρώσεις.

Νωρίτερα, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την «πράξη κρατικής αεροπειρατείας», η οποία «έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή όλων των επιβαινόντων».

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μίλησε για απολύτως απαράδεκτη ενέργεια, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε παραβίαση των διεθνών κανόνων αεροπορικών μεταφορών πρέπει να έχει συνέπειες».

Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις απαίτησαν να αφεθεί ελεύθερος ο Προτάσεβιτς, ενώ τόνισαν ότι η Λευκορωσία θα πρέπει να υποστεί συνέπειες για αυτή την άνευ προηγουμένου ενέργεια.

Ο 26χρονος δημοσιογράφος συνελήφθη αμέσως μετά την αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ, σύμφωνα με το Nexta, το αντιπολιτευόμενο μέσο ενημέρωσης του οποίου υπήρξε διευθυντής σύνταξης.

Το υπουργείο Εσωτερικών της Λευκορωσίας, με ανάρτηση στο Telegram, επιβεβαίωσε αρχικά τη σύλληψη, όμως στη συνέχεια διέγραψε το μήνυμα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τι συνέβη με το αεροπλάνο

Η εντολή να υποχρεωθεί σε αναγκαστική προσγείωση, συνοδεία μαχητικού αεροσκάφους, η πτήση της Ryanair ήρθε από τον Αλεξάντερ Λουκασένκο.

Οι αρχές της Λευκορωσίας υποστηρίζουν ότι το Boeing της Ryanair άλλαξε πορεία έπειτα από προειδοποίηση για βόμβα. Το Nexta ανέφερε ότι το αεροσκάφος οδηγήθηκε σε αναγκαστική προσγείωση λόγω «διαπληκτισμού» που προκάλεσαν εν ώρα πτήσης οι Λευκορώσοι πράκτορες των υπηρεσιών ασφαλείας που ήταν ανάμεσα στους επιβαίνοντες, λέγοντας ότι υπήρχε εκρηκτικός μηχανισμός.

Το αεροδρόμιο του Μινσκ ανακοίνωσε ότι ο συναγερμός για βόμβα αποδείχτηκε «λανθασμένος», μετά την έρευνα που διενεργήθηκε στο αεροπλάνο, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Belta.

Τον περασμένο Νοέμβριο οι υπηρεσίες ασφαλείας της Λευκορωσίας έβαλαν τον Προτασέβιτς και τον ιδρυτή του Nexta- Στέπαν Πουτίλο- στον κατάλογο των «προσώπων που εμπλέκονται σε τρομοκρατικές δραστηριότητες».

Ο νυν διευθυντής σύνταξης του Nexta, Ταντέους Γκίζαν, διαβεβαίωσε ότι πράκτορες επέβαιναν στο αεροπλάνο. «Όταν το αεροπλάνο μπήκε στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας, οι αξιωματικοί της KGB προκάλεσαν έναν διαπληκτισμό με το προσωπικό της Ryanair», είπε.

Το Nexta έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο πρόσφατο κίνημα εναντίον του Λουκασένκο, συντονίζοντας τις διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ενώ μετέδιδε φωτογραφίες και βίντεο από τις ταραχές.

Η Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια, η ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, καταδίκασε τη σύλληψη του Προτασέβιτς ο οποίος, ανέφερε, κινδυνεύει «με τη θανατική ποινή». Ζήτησε επίσης από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) να ερευνήσει το θέμα.

«Από εδώ και εμπρός, δεν είναι διασφαλισμένη ούτε η ελάχιστη ασφάλεια οποιουδήποτε πολίτη, οποιασδήποτε χώρας που πετάει πάνω από τη Λευκορωσία» είπε, από το Βίλνιους όπου έχει εγκατασταθεί εδώ και μερικούς μήνες. Στη Λιθουανία ζούσε από τον περασμένο Νοέμβριο και ο Προτασέβιτς.