Η Πάτρα στις χειρότερες Ευρωπαϊκές πόλεις για ψηφιακούς νομάδες

Ιστορία, πολιτισμός, ήλιος, θάλασσα, ποιότητα ζωής, βελτιωμένες υποδομές. Κάπως έτσι παρουσιάζεται η χώρα μας τα τελευταία χρόνια για να προσελκύσει τους λεγόμενους ψηφιακούς νομάδες, τους ανθρώπους δηλαδή που εργάζονται σταθερά εξ αποστάσεως. Παρόλα αυτά στη σχετική έρευνα της Brother UK καμία ελληνική πόλη δεν φιγουράρει μεταξύ των καλύτερων της Ευρώπης για όσους επιθυμούν την εξ αποστάσεως εργασία. Αντιθέτως όχι μία, αλλά τρεις μεγάλες πόλεις της χώρας, έχουν την «τιμή» να βρίσκονται στις 10 χειρότερες. ια την κατάταξή της η Brother UK ανέλυσε παράγοντες όπως η ταχύτητα Wi-Fi, το κόστος ενός διαμερίσματος, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, η ασφάλεια εντός της χώρας, η ποιότητα ζωής, ο δείκτης υγείας, και το γενικό κόστος ζωής. Σταθμίζοντας τους επιμέρους δείκτες κατέληξε σε μία συνολική βαθμολογία για την κάθε πόλη. Και τα αποτελέσματα για Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα ήταν απογοητευτικά. Η Αθήνα κρίθηκε ως η χειρότερη με διαφορά πόλη της γηραιάς ηπείρου για ψηφιακούς νομάδες, συγκεντρώνοντας βαθμολογία μόλις 50,34 μονάδων. Στη δεύτερη χειρότερη θέση η Θεσσαλονίκη με 50,87 και ακολουθεί το Βελιγράδι με 51,94 μονάδες. Ένα σκαλοπάτι πιο κάτω, δηλαδή τέταρτη χειρότερη πόλη, η Πάτρα (52,33 μονάδες), ακολουθούμενη από τη Λεμεσό.

Παρά το γεγονός ότι είναι γνωστή για την πλούσια ιστορία και την πολιτιστική της κληρονομιά, η Αθήνα είναι η χειρότερη ευρωπαϊκή πόλη να επιλέξετε για εξ αποστάσεως εργασίας, αναφέρει η έρευνα. Η πρωτεύουσα της Ελλάδας συγκαταλέγεται στις 15 χαμηλότερες ευρωπαϊκές πόλεις στον Δείκτη Ασφάλειας (βαθμολογία 20% χαμηλότερη από το πρώτο Λουξεμβούργο). Αν και έχει σχετικά καλή βαθμολογία στον Δείκτη Ποιότητας Ζωής (128,6), λαμβάνει μόλις 57,5 στον Δείκτη Υγείας και ένα μίζερο 5,93 στον Δείκτη Ευτυχίας.

Η Θεσσαλονίκη έχει φθηνές τοπικές συγκοινωνίες και σχετικά καλό δείκτη ποιότητας ζωής. Αλλά και πάλι υστερεί σημαντικά στον δείκτη ασφάλειας και σε άλλους επιμέρους παράγοντες.  Η Πάτρα λαμβάνει 128,6 μονάδες στον Δείκτη Ποιότητας και μόλις 53 μονάδες στον Δείκτη Ασφάλειας. Ο Δείκτης Ευτυχίας της πόλης είναι στο 5,93.