Η Πάτρα βροντοφώναξε: Όχι στο κλείσιμο του Καραμανδανείου! 

Ηχηρότατο μήνυμα προς την κυβέρνηση και την 6η ΥΠΕ, έστειλε σήμερα το απόγευμα ο Πατραϊκός λαός που, με τη συγκλονιστική του αγωνιστική παρουσία στην πλατεία Γεωργίου, είπε «Όχι» στο κλείσιμο του Καραμανδάνειου Νοσοκομείου Παίδων.

Στη μεγάλη παμπατραϊκή συγκέντρωση για την υπεράσπιση του Καραμανδάνειου, που διοργάνωσε ο Δήμος Πατρέων, οι φορείς της Πάτρας και ο λαός της έδωσαν δυναμικό αγωνιστικό «παρών», διαδηλώνοντας την απόφασή τους να δώσουν μάχη ως το τέλος για να γίνουν προσλήψεις και να λειτουργήσει χωρίς ελλείψεις το μοναδικό Παιδιατρικό Νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος, Κώστας Πελετίδης, στην ομιλία του τόνισε ότι ο Δήμος, οι φορείς και ο λαός της πόλης δεν θα σταματήσουν τον αγώνα μέχρι να εξασφαλιστεί ότι το Καραμανδάνειο θα είναι πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο.

Ομιλία Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη

«Συμπολίτες και Συμπολίτισσες,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, γιατί δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να βάλει σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών μας! Γιατί μπροστά στη ζωή, στην προστασία της υγείας της νέας γενιάς, όλη η πόλη μας γίνεται ένα, γίνεται μια γροθιά.

Όλη η Ελλάδα γνωρίζει ότι με το λαό της Πάτρας, όταν αυτός αποφασίζει να δείξει τη δύναμή του, δεν μπορεί να αστειεύεται κανένας!

Εδώ και πάνω από ένα χρόνο, οι εργαζόμενοι του Καραμανδανείου, η Ένωση των νοσοκομειακών γιατρών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου, ο Δήμος της Πάτρας, καθώς και άλλοι φορείς της πόλης μας, προειδοποιούσαμε την Κυβέρνηση, προειδοποιούσαμε την 6η ΥΠΕ, προειδοποιούσαμε κάθε υπεύθυνο, για την οριακή κατάσταση του Νοσοκομείου, για τον ορατό κίνδυνο να κλείσει ο Χειρουργικός Τομέας, να σταματήσουν οι εφημερίες. Προειδοποιούσαμε ότι πρέπει άμεσα να παρθούν μέτρα. Άρα, κανείς σήμερα δεν μπορεί να παριστάνει τον ανήξερο, να κάνει ότι δεν ήξερε και ότι δήθεν αιφνιδιάστηκε.

Επιπλέον, δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν από όλους αυτούς, που ευθύνονται για το ότι φτάσουμε ως εδώ, να συκοφαντεί τους εργαζόμενους, να προσπαθεί να ρίξει τις ευθύνες στους γιατρούς.

Θα έπρεπε να ντρέπονται όσοι επιχειρούν να εμφανίσουν ως υπαίτιους, τους μοναδικούς που έχουν βάλει πλάτη όλο αυτό το διάστημα, για να μην καταρρεύσει εντελώς το Σύστημα Υγείας της περιοχής μας.

Αυτούς που δεν έχουν πάρει ανάσα εδώ και πάνω από 2 χρόνια που ζούμε με την πανδημία. Αυτούς που η Κυβέρνηση, όταν τους χρειαζόταν, τους αποκαλούσε υποκριτικά «ήρωες» και μας καλούσε να τους χειροκροτήσουμε, γιατί γνώριζε πολύ καλά ότι δε θα έπαιρνε κανένα άλλο μέτρο στήριξής τους, γνώριζε ότι θα τους πετάξει σαν στυμμένες λεμονόκουπες μόλις κατακάτσει ο «μπουχός» της πανδημίας.

Γνώριζε ότι τους χρησιμοποιεί, για να «βγάλουν τα κάστανα» του κορωνοϊού από τη φωτιά, ώστε να θησαυρίζει ο ιδιωτικός τομέας, τον οποίο μάλιστα ευχαρίστησε πολλές φορές για τη δήθεν συμβολή του στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ το μόνο που έκαναν οι κλινικάρχες είναι να βγάλουν πακτωλούς χρημάτων από τα διαγνωστικά τεστ του κορωνοϊού και από την αντιμετώπιση των άλλων ασθενειών, που έμειναν έξω από το σύστημα υγείας «μίας νόσου».

Για όλους εμάς, πολύτιμος δεν είναι ο επιχειρηματικός τομέας της υγείας, πολύτιμοι είναι οι εργαζόμενοι, οι γιατροί, όλοι οι υγειονομικοί, που πραγματικά παλεύουν για την προστασία της υγείας του λαού, για την προστασία της υγείας των παιδιών μας. Όλοι αυτοί, που αναγκάστηκαν να είναι εφημερία έως και 15 μέρες σερί και για αντάλλαγμα λαμβάνουν τις ειρωνείες και τη στοχοποίηση για την κατάσταση του Νοσοκομείου.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια αναμονής, είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τη λειτουργία του Καραμανδανείου! Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας και απαιτούμε να στελεχωθεί πλήρως και να λειτουργήσει άμεσα το Αναισθησιολογικό Τμήμα, με άμεση, κατεπείγουσα προκήρυξη των απαιτούμενων μόνιμων θέσεων εργασίας, αλλά και να αναβαθμιστεί περαιτέρω, με μόνιμες προσλήψεις όλου του αναγκαίου προσωπικού, ώστε να μπορεί να επιτελεί το ρόλο του, ως το μοναδικό εξειδικευμένο Παιδιατρικό Νοσοκομείο σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, που εξυπηρετεί σήμερα 20 Νομούς.

Άλλωστε, να πούμε σ’ αυτό το σημείο, ότι οι ελλείψεις των αναισθησιολόγων είναι η κορυφή του παγόβουνου των προβλημάτων του Καραμανδάνειου. Χρόνια ολόκληρα φωνάζουμε, για την αναγκαία ανακαίνιση και τον εκσυγχρονισμό των χειρουργείων, για την έλλειψη Μαγνητικού Τομογράφου, για τις κενές θέσεις παιδιάτρων, λοιμωξιολόγων, ακτινοφυσικών, παιδοχειρούργων, παιδοκαρδιολόγων και μία σειρά άλλων ειδικοτήτων, απαραίτητων για ένα παιδιατρικό Νοσοκομείο. Χρόνια ολόκληρα φωνάζουμε για την ανάγκη στελέχωσης του Τμήματος Μεσογειακής Αναιμίας. Για την αναγκαία χρηματοδότηση του Νοσοκομείου, που θα καλύπτει το σύνολο των αναγκών του.

Όλα αυτά όμως, δε γίνονται, γιατί το σύστημα που ζούμε δεν είναι προσανατολισμένο στις λαϊκές ανάγκες, δεν έχει προτεραιότητα τη ζωή και την υγεία του λαού και των παιδιών του, ίσα – ίσα, θέλει να κλείσει, να απαξιώσει τις δημόσιες δομές και να προσανατολίσει όσους μπορούν να πληρώσουν, στον ιδιωτικό τομέα! Οι υπόλοιποι; Στον Καιάδα!

Γι΄ αυτό, σήμερα, λες και δε φτάνει που αν αρρωστήσει ένα παιδί στο Αγρίνιο, στον Πύργο, στην Καλαμάτα, στην Κεφαλονιά, στη Ζάκυνθο, πρέπει να έρθει στην Πάτρα, καθώς ολόκληρες πόλεις και νησιά με χιλιάδες κατοίκους στερούνται ακόμα και τις βασικές δομές υγείας, η Κυβέρνηση κατάφερε, όλα αυτά τα παιδιά, συν τα παιδιά της Πάτρας, να πρέπει να μεταφέρονται στην Αθήνα, ακόμα και για μία σκωληκοειδίτιδα, με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε σοβαρούς κινδύνους.

Απαξιώνει και οδηγεί στο κλείσιμο το Καραμανδάνειο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε το Νοσημάτων Θώρακος.

Ως εδώ! Δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας γυρίσει πίσω 100 και 200 χρόνια. Δε θα επιτρέψουμε σε καμία Κυβέρνηση να ακυρώσει, να θυσιάσει για τα κέρδη των επιχειρηματιών της υγείας, όσα η ανθρωπότητα, οι εργαζόμενοι, οι γιατροί, οι λαοί όλου του κόσμου και ο ελληνικός λαός, έχουν κατακτήσει με αίμα και ιδρώτα, με τους αγώνες τους και την εργασία τους.

Δε θα επιτρέψουμε τον 21ο αιώνα, να αυξάνεται εκ νέου η παιδική θνησιμότητα, τη στιγμή που έχουμε όλα τα μέσα για να το αποτρέψουμε. Δε θα μας γυρίσουν στις δεκαετίες του ’20, του ’30, του ’40, που γεννούσαν οι γιαγιάδες μας και οι μανάδες μας 7 παιδιά και έχαναν τα 3, γιατί μέχρι εκεί έφταναν τα μέσα που είχαν στη διάθεσή τους.

Η ρόδα της κοινωνικής εξέλιξης δε γυρνάει προς τα πίσω! Σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να ζούμε καλύτερα, να έχουμε σύστημα υγείας υψηλού επιπέδου, που να παρέχει υπηρεσίες πρόληψης και θεραπείας, δωρεάν για όλο το λαό και εξειδικευμένες για τα παιδιά του.

Δε θα σταματήσουμε, μέχρι να εξασφαλιστεί ότι το Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων θα είναι πλήρως στελεχωμένο και εξοπλισμένο.

Δε μας ξεγελούν οι κούφιες υποσχέσεις και τα «μπαλώματα» που η Κυβέρνηση εμφανίζει ως λύσεις, με τη μεταφορά γιατρών από Νοσοκομείο σε Νοσοκομείο και από πόλη σε πόλη, με την αποδυνάμωση ενός Νοσοκομείου, για να καλυφθεί πρόσκαιρα ένα κενό στο άλλο, με την εξουθένωση των γιατρών και την υπονόμευση της ικανότητάς τους να είναι αποτελεσματικοί στο έργο τους.

Δεν τους εμπιστευόμαστε και δεν μπορούμε να περιμένουμε! Από υποσχέσεις έχουμε χορτάσει. Αύριο το πρωί η Κυβέρνηση πρέπει να έχει λυμένο το θέμα!

Αλλιώς, τους προειδοποιούμε -και ξέρουν ότι την προειδοποίησή μας θα την κάνουμε πράξη-, η Πάτρα θα φτάσει μέχρι την Αθήνα!

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Όλοι μαζί, με το βλέμμα στραμμένο στο δίκιο μας, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας, μπορούμε να κρατήσουμε το Καραμανδάνειο ανοιχτό, να πετύχουμε την αναβάθμισή του. Μπορούμε να εξασφαλίσουμε την υγεία των παιδιών μας, να σιγουρευτούμε ότι η νέα γενιά, θα ζήσει καλύτερα από μας, όπως δικαιούται.

Μαζί θα νικήσουμε!».

Πορεία

Μετά το τέλος της ομιλίας του Δημάρχου και των χαιρετισμών που προηγήθηκαν από τους εκπροσώπους των φορέων, οι συγκεντρωμένοι πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της Πάτρας.