Η Πάτρα βάζει τις βάσεις για να γίνει “έξυπνη” πόλη – Κατέθεσε το στρατηγικό πλάνο

Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να έχει ανάψει το «πράσινο» φως για να μπει η Πάτρα στον ψηφιακό σχεδιασμό της “έξυπνης” πόλης και να χρηματοδοτηθεί με ένα κονδύλι που φτάνει σε ύψος τα 5,9 εκατομμύρια ευρώ για καινοτόμες παρεμβάσεις, με βάση την σύγχρονη τεχνολογία.

Πρόκειται για τον φάκελο του στρατηγικού πλάνου της “έξυπνης” πόλης του δήμου που κατατέθηκε στην «Κοινωνία της Πληροφορίας», μέσα από τον οποίο η Πάτρα διεκδικεί το παραπάνω κονδύλι που προέρχεται από τα Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πάτρα μαζί με 17 ακόμα πόλεις της χώρας που ξεπερνούν σε πληθυσμό τους 100.000 κατοίκους, διεκδικεί με αξιώσεις να μπει στην λίστα των δήμων που μέσα από το πρόγραμμα αυτό θα μπορέσουν να αποκτήσουν σύγχρονες και καινοτόμες υποδομές στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, βάζοντας τις βάσεις για να χαρακτηριστούν «Έξυπνες Πόλεις».

Ο δήμος έχοντας προχωρήσει ήδη στην κατάθεση του φακέλου με το στρατηγικό πλάνο είναι να αποστείλει μέχρι τέλους του μήνα το τεχνικό δελτίο και την ανάλυση του κόστους των δράσεων στην ΚτΠ και όλα δείχνουν ότι θα πάρει την τελική έγκριση, προχωρώντας στη συνέχεια στην υλοποίηση του σχεδιασμού του.

Ο σχεδιασμός αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες αφορά συνολικά 16 άξονες –τομείς στους οποίους η σύγχρονη τεχνολογία – καινοτομία μπορεί να δώσει έξυπνες λύσεις για την βελτίωση της λειτουργικότητας της πόλης, κατά προέκταση για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών της.

Οι άξονες αυτοί κινούνται μεταξύ της πολιτική προστασίας, της εξοικονόμησης ενέργειας, της ύδρευσης, της αστικής κινητικότητας, της διαχείρισης απορριμμάτων, της τουριστικής προβολής της Πάτρας και διάφορους ακόμα τομείς στους οποίους η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να δώσει μία άλλη πνοή.