Ηπατίτιδα: Στην Πάτρα το ένα από τα τρία ύποπτα κρούσματα σε παιδιά

Τρία περιστατικά παιδιών, που πληρούν τα κριτήρια «πιθανού κρούσματος» οξείας ηπατίτιδας, καταγράφηκαν στη χώρα μας. Το ένα από αυτά, που αφορά σε παιδάκι ηλικίας 10 ετών, είναι από την Πάτρα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ «μετά από ενεργή αναζήτηση των κρουσμάτων, εντοπίστηκαν τρία περιστατικά παιδιών με οξεία ηπατίτιδα που πληρούν τα κριτήρια του ”πιθανού κρούσματος”, σύμφωνα με τον ορισμό του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας».

Τα παιδιά ηλικίας 14 μηνών και 10 ετών, σύμφωνα με τις περιγραφές του ΕΟΔΥ, παρουσίασαν συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα (κοιλιακό άλγος και εμετούς) και πυρετό και από τον εργαστηριακό έλεγχο διαπιστώθηκε αύξηση των ηπατικών ενζύμων. Το άλλο παιδί ηλικίας 18 μηνών ήταν ασυμπτωματικό και οι τρανσαμινάσες του βρέθηκαν αυξημένες   σε προληπτικό εργαστηριακό έλεγχο. Το ένα δεν νοσηλεύτηκε και τα δύο χρειάστηκαν ολιγοήμερη νοσηλεία. Τα παιδιά δεν παρουσίασαν καμία επιπλοκή, δεν έλαβαν ειδική αγωγή και είναι σε άριστη γενική κατάσταση.

Σε επικοινωνία με τον καθηγητή και διευθυντή της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρίου, Γαβριήλ Δημητρίου, διευκρινιστηκε πως «όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του ΕΟΔΥ πρόκειται για πιθανά κρούσματα.

Σε ότι αφορά το 10χρονο παιδί, παιδίατρος της Πάτρας, ανέφερε ότι κατέγραψε αυξημένες τρανσαμινάσες. Είναι ένα στοιχείο που μας θέτει σε επιφυλακή. Ωστόσο, πέραν αυτού δεν επιβεβαιώθηκε κάτι άλλο. Ολος ο παιδιατρικός κόσμος είναι σε επιφυλακή και πρέπει να αναφέρει κάθε σύμπτωμα. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα και υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης αν προκύψει κάτι. Από κει και πέρα, δεν σημαίνει ότι όταν έχουμε κάποιο ύποπτο σύμπτωμα πρόκειται για τη συγκεκριμένη νόσο».

Μάλιστα, ο κ. Δημητρίου εμφανίστηκε καθησυχαστικός επισημαίνοντας ότι η προσωπική του εκτίμηση, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, είναι ότι δεν θα υπάρξει έξαρση.