Ηλεία: Μεγάλες καταστροφές σε ελιές και εσπεριδοειδή από το χαλάζι

Μεγάλες είναι οι καταστροφές που προκλήθηκαν σε ελιές και εσπεριδοειδή (κυρίως σε πορτοκάλια), από το χαλάζι που έπεσε χθες σε αρκετές περιοχές του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και κυρίως στα Καλυβάκια, στη Βρίνα και στον Γρύλο.

Όπως αναφέρει το patrisnews.com, η μανία της φύσης ήταν τόσο μεγάλη, που πέρα από τον καρπό που έπεσε στο έδαφος, έσπασαν και τα κλαδιά πολλών δέντρων, με τους παραγωγούς να μιλούν για ολική καταστροφή σε αρκετές καλλιέργειες.

Σε δήλωσή του για τις ζημιές από το χαλάζι, ο αντιδήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων κ. Γιάννης Δάγκαρης τόνισε χαρακτηριστικά. «Οι ζημιές που έκανε το χαλάζι, κυρίως σε πορτοκάλια και ελιές είναι πολύ μεγάλες. Το χαλάζι ήταν τόσο μεγάλο, που σκέπασε πολλές καλλιέργειες, προκαλώντας μεγάλη καταστροφή στους παραγωγούς.

Ηλεία

Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο ήταν τα Καλυβάκια, η Βρίνα και ο Γρύλος, καθώς και κάποιες γειτονικές περιοχές. Ελπίζουμε η πολιτεία να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να έρθει άμεσα να δει τις ζημιές που έχουν γίνει στις καλλιέργειες, για να προχωρήσει στην αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών».

Η εφ. «Πατρίς» επικοινώνησε και με τους προέδρους των κοινοτήτων, όπου έγιναν οι μεγαλύτερες καταστροφές από το χθεσινό χαλάζι.

Τι λένε οι πρόεδροι των κοινοτήτων που επλήγησαν από το χαλάζι

Ο κ. Παναγιώτης Γεωργακόπουλος (κεντρική φωτό), πρόεδρος Καλυβακίων τόνισε χαρακτηριστικά: «Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και στις ελιές και στα εσπεριδοειδή, με πολλούς παραγωγούς να έχουν υποστεί σχεδόν ολοκληρωτική καταστροφή. Ότι ελιές υπήρχαν πάνω στο δέντρο έχουν πέσει και το ίδιο ισχύει και για τα πορτοκάλια. Θα πρέπει να φροντίσει άμεσα η πολιτεία έτσι ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί, για τις ζημιές που υπέστησαν από το χαλάζι».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της κοινότητας Βρίνας κ. Βασίλης Κοπανιτσάνος, συμπλήρωσε: «Έχουμε μεγάλες ζημιές στις ελιές και οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση. Θα πρέπει να υπάρξει άμεσα αποζημίωση, ήταν πολλές οι ελιές που είχαν καρπό πάνω και αυτός έπεσε κάτω στο έδαφος. Μιλάμε για πολύ μεγάλη καταστροφή, σε μία κοινότητα που στηρίζεται στην παραγωγή του ελαιολάδου».

Ηλεία

Τέλος ο πρώην πρόεδρος της κοινότητας Γρύλου κ. Μαρίνος Καραχρήστος τόνισε: «Το χαλάζι προκάλεσε πολλές καταστροφές στις καλλιέργειες και στις ελιές που υπάρχουν στην περιοχή του Γρύλου. Ακόμη γέμισαν οι δρόμοι της κοινότητας τους οποίους και καθαρίσαμε. Η καταστροφή είναι πολύ μεγάλη, αφού πολλές ελιές είχαν καρπό πάνω, που δεν είχε μαζευτεί ακόμη».

Το χαλάζι «έπληξε» και τα Μακρίσια

Από την χαλαζόπτωση που έπληξε χθες το πρωί τον Δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων προκλήθηκαν σοβαρά προβλήματα και σε καλλιέργειες της κοινότητας Μακρισίων, αφού υπήρξαν ζημιές σε ελιές και σε πορτοκάλια.

Είναι η πολλοστή φορά πού πλήττεται η περιοχή των Μακρισίων και γενικότερα ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων από τη μανία της φύσης και πλέον περιμένουν οι παραγωγοί από την πολιτεία να τους αποζημιώσει άμεσα, αφού οι ζημιές οι οποίες υπέστησαν είναι πολύ μεγάλες.

Μάλιστα όπως τόνισε ο πρόεδρος της κοινότητας κ. Γιώργος Παρασκευόπουλος τις επόμενες ημέρες θα γίνει γνωστό το μέγεθος της καταστροφής το οποίο πάντως οι πρώτες εικόνες δείχνουν ότι είναι πολύ μεγάλο.