Ευροεκλογές: Μάχη ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για τη δεύτερη θέση στον νομό Αχαΐας

«Αλλαγή σκηνικού ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ» επίκειται στον νομό Αχαΐας στις προσεχείς Ευρωεκλογές, σύμφωνα με γνώστες της πολιτικής σκακιέρας. Τόσο η Χαριλάου Τρικούπη όσο και η Κουμουνδούρου μάχονται για τη δεύτερη θέση, τοπικά και πανελλαδικά, σύμφωνα με τα έως τώρα δημοσκοπικά ευρήματα. Ωστόσο, δύσκολα μπορεί να προβλέψει κανείς την τελική κατάταξη «αν και η μπίλια στην Αχαΐα φαίνεται πως θα κάτσει στο πράσινο ψηφοδέλτιο», κατά τις ίδιες αναλύσεις .
Έχοντας πρόσφατη την «επίγευση» των Εθνικών Εκλογών και των αναμετρήσεων του Ιουνίου 2023, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ διεκδικούν την ενδυνάμωσή τους, με την πρώτη θέση στην Αχαΐα να φαίνεται ήδη κατοχυρωμένη στη Νέα Δημοκρατία. Σε κάθε περίπτωση και παρόλο που πολλοί σπεύδουν να χαρακτηρίσουν την κάλπη των Ευρωεκλογών ως χαλαρή, το αποτέλεσμά τους έκρινε ανέκαθεν πολλά, καθώς αποτυπώνει τις στάσεις και τις διαθέσεις των πολιτών απέναντι στα κόμματα και τη δυναμική αυτών στην κοινωνία.

Το πρόσφατο παράδειγμα των βουλευτικών εκλογών
Όσον αφορά τον νομό Αχαΐας, αξίζει να θυμηθούμε το πιο πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα: Αυτό των επαναληπτικών βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου του 2023, που ακολούθησαν της πρώτης αναμέτρησης του Μαΐου. Σε επίπεδο νομού, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τότε αποσπάσει ένα ποσοστό της τάξεως του 23,20% και το ΠΑΣΟΚ 13,70%. Αυτό μεταφράζεται σε 35.334 ψήφους για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε 20.863 για το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα. Με τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει πρόσφατο τον απόηχο των διασπάσεων, του Συνεδρίου και ακόμη πιο πρόσφατο εκείνο των Νομαρχιακών Εκλογών, μένει να δούμε πώς θα κυμανθούν τώρα τα ποσοστά αυτά, τα οποία είναι προφανές πως θα υποστούν καθίζηση. Εάν, δε, αυτοί οι ψηφοφόροι κινηθούν προς το ΠΑΣΟΚ, τότε θα είναι ένα ρεαλιστικό σενάριο η αλλαγή συσχετισμών.

ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: «Όσο το δυνατόν καλύτερη επίδοση»
Ο συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαΐα, Φώτης Βασιλακόπουλος, ξεκαθαρίζει ότι στόχος του κόμματος παραμένει η όσο το δυνατόν καλύτερη επίδοσή του στον νομό. «Μετά από όλες τις εσωκομματικές διαδικασίες οι οποίες στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία, με αποκορύφωμα τις τελευταίες εκλογές για την ανάδειξη της Νομαρχιακής Επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ βγαίνει πάλι στην κοινωνία τονίζοντας τον προγραμματικό του λόγο και το πολιτικό του σχέδιο» επισημαίνει αρχικά. Ακόμη προσθέτει: «Το κόμμα ουσιαστικά θα δώσει το αποτύπωμα που χρειάζονται οι πολίτες έτσι ώστε να βρουν λύσεις στα προβλήματα που τους ταλανίζουν. Βάσει αυτών, ο στόχος είναι μια πολύ καλή καταγραφή όσον αφορά το αποτέλεσμα των εκλογών. Άρα, όσο το δυνατόν καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα. Ο κόσμος είναι κοντά μας. Ο εκλογικός κόσμος περιμένει από τον ΣΥΡΙΖΑ τον προγραμματικό του λόγο, το πολιτικό του σχέδιο. Αυτό ξεδιπλώνεται και ως εκ τούτου είμαστε πολύ αισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα, συμπεριλαμβανομένων και των Ευρωεκλογών φυσικά. Ο στόχος είναι όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα και εξυπακούεται η δεύτερη θέση. Θεωρούμε ότι είμαστε στη δεύτερη θέση» τόνισε καταλήγοντας.

ΠΑΣΟΚ Αχαΐας: «Πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο»
Για τους στόχους του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ στον νομό, μίλησε στον «Νεολόγο» των Πατρών ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Αχαΐας, Νίκος Μοίραλης. Όπως επεσήμανε, το κόμμα στοχεύει σε συσπείρωση δυνάμεων της κεντροαριστερής πολυκατοικίας και άσκηση σοβαρής αντιπολίτευσης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. «Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη να συσπειρώσει τις ευρύτερες δυνάμεις της κεντροαριστεράς και να σταθεί επάξια απέναντι στη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο στόχος των Ευρωεκλογών δεν μπορεί να είναι άλλος πέραν της εγκαθίδρυσης μας στην συνείδηση των Ελλήνων Πολιτών ως η σοβαρή εναλλακτική κυβερνητική πρόταση που θα απαντήσει στο κρίσιμο διακύβευμα του αύριο για την χώρα μας. Με επικεφαλής το ν Νίκο Ανδρουλάκη και ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο στοχεύουμε σε γενναία αύξηση των ποσοστών μας και στο κλείσιμο της ψαλίδας από την κυβερνητική παράταξη. Στην Αχαΐα, σε μια περιοχή με έντονη την πολιτική παρακαταθήκη της Δημοκρατικής Παράταξης πρέπει να στοχεύσουμε ακόμη πιο ψηλά και να είμαστε πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο» λέει χαρακτηριστικά και προσθέτει: «Με δουλειά, με συνεχή προσπάθεια όλων μας, με καθαρές θέσεις, με ρεαλιστικό πρόγραμμα και με νέα πρόσωπα στην πρώτη γραμμή θα αφήσουμε ανεξίτηλο το στίγμα μας. Το 1977 ο Ανδρέας Παπανδρέου με την αύξηση των ποσοστών του ΠΑΣΟΚ ήταν ένας πρωθυπουργός σε αναμονή. Οι Ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024 θα είναι το νέο 1977 για το ΠΑΣΟΚ».

Εκείνοι που θέλουν ρόλο την επόμενη μέρα
Ενώ τα δύο κομματικά επιτελεία ετοιμάζονται πυρετωδώς για τη μάχη των μαχών, όπως χαρακτηρίζουν τις ευρωεκλογές, οι φωνές που μιλούν για στρατηγική ήττα του χώρου πληθαίνουν – και από τα δύο στρατόπεδα. Τόσο από τον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ κεντρικά στελέχη ξεκαθαρίζουν πως η μάχη για τη δεύτερη θέση είναι άνευ σημασίας, όταν κανένας από τους δύο ηγέτες δεν θα είναι… πρωθυπουργίσιμος και, άρα, δεν θα υπάρχει προοπτική κυβερνητικής αλλαγής. Αυτές οι ομάδες, τόσο από την Κουμουνδούρου όσο και από τη Χαριλάου Τρικούπη, δεν αποκλείεται την επομένη των ευρωεκλογών να αναζητήσουν όχι μόνο χώρο, αλλά και ρόλο