Ετσι θα είναι φέτος ο Βασιλιάς Καρνάβαλος

Για κάτι που μας προκαλεί έκπληξη και κατάπληξη, λέμε πως γίνονται «σημεία και τέρατα». Πρόκειται για μια φράση που χρησιμοποιούμε για κάτι που είναι έκπληξη. Και το Πατρινό Καρναβάλι είναι ένα από αυτά. Ετσι, μπορεί ακόμα να μην γνωρίζουμε την μορφή που θα έχει το Πατρινό Καρναβάλι του 2022, καθώς όλα εξαρτώνται από τις επιδημιολογικές συνθήκες που θα επικρατούν εκείνη την εποχή, όμως γνωρίζουμε το θέμα του, και όπως ίσως κάποιοι κατάλαβαν από τον παραπάνω πρόλογο, δεν είναι άλλο από το «Σημεία και τέρατα».

Πάνω σε αυτό το θέμα θα πρέπει να κινηθούν οι δημιουργοί της νέας αφίσας του Πατρινού Καρναβαλιού, οι οποίοι καλούνται να οπτικοποιήσουν τις σκέψεις, τις ιδέες και τον προβληματισμό τους αναφορικά με το θέμα του διαγωνισμού με πρωτότυπο τρόπο. Έτσι, η αφίσα θα πρέπει να συνδέεται όχι μόνο με το θέμα του Πατρινού Καρναβαλιού 2022 αλλά να κυριαρχούν σε αυτή και δύο λέξεις: παραμύθι και φαντασία.

Όπως διαβάζουμε στο σκεπτικό της απόφασης: «Μέσα σε μια δύσκολη πραγματικότητα, η Πάτρα του Καρναβαλιού μεταμορφώνεται, ανατρέπει και δημιουργεί τη δική της μαγεία. Το δικό της παραμύθι… Οι άνθρωποι της πόλης φωτίζουν τα δικά τους όνειρα και τα παίρνουν μαζί τους στο σχολείο, στη δουλειά, στο δρόμο. Την περίοδο του καρναβαλιού, αυτά τα όνειρα γίνονται το πραγματικό τους πρόσωπο. Οι άνθρωποι μεταμορφώνονται και περιδιαβαίνουν την πόλη. Διασκεδάζουν, καμαρώνουν, συγκρούονται και είναι ξανά μαζί. Η μαγεία του καρναβαλιού τους ενώνει σε ένα παραμύθι, που μπορεί να γίνει υπαρκτό γιατί γνωρίζουν πως μέσα από διεκδικήσεις και αγώνες η καθημερινότητα αλλάζει».

Ο ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ

Εκεί μέσα στο σκεπτικό βρήκαμε και την μορφή που θα έχει φέτος ο Βασιλιάς Καρνάβαλος. Όπως σημειώνεται: «Υπάρχουν όμως, όπως και σε κάθε παραμύθι άλλωστε, πλάσματα επικίνδυνα για τα ανθρώπινα όνειρα που τα κυνηγούν και προσπαθούν να τα φέρουν στα μέτρα τους. Τέρατα που μπορεί να μοιάζουν μυθικά, αλλά ο καθημερινός ήρωας, ο λαός, έχει τη δύναμη να τα νικήσει και να γίνει ο βασιλιάς του παραμυθιού. Ο Βασιλιάς Καρνάβαλος, φέτος είναι ο άνθρωπος που ονειρεύεται και αγωνίζεται απέναντι σε κάθε τέρας που προσπαθεί να εμποδίσει την πραγματοποίησή τους. Έτσι, λοιπόν, η πόλη μας έχει τα δικά της “Σημεία και… Τέρατα” και τους δικούς της ανθρώπους που τα πολεμούν».