Εσωσε 107 ανθρώπους στην φωτιά στην Ζήρια το 2021… και το Λιμεναρχείο…. του κάνει καψόνι

Μπορεί ο λαός να λέει: «κάνε το καλό και ρίξτο στο γιαλό» αλλά όταν η στάση της επίσημης πολιτείας σου δείχνει ότι σε δουλεύει «ψιλό – γαζί» δεν μπορεί να μην εξοργίζεσαι, άρα κάπως θ’ αντιδράσεις! Αν και εν προκειμένω, ο κ. Χάρης Μαρούδας, δεν αντέδρασε με κάποιον εξωπραγματικό τρόπο, απλά είπε το παράπονο του και εξέφρασε την εύλογη απορία του.

Διότι «ευχαριστήρια» και «χίλια μπράβο» και «συγχαρητήρια» πήρε, και μάλιστα εγγράφως από τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος, που έσωσε 107 ανθρώπους στις φωτιές της Ζήριας, στην Αιγιάλεια, τον Ιούλιο του 2021, αλλά από την άλλη, του συμπεριφέρθηκαν σε στυλ: «δεν σε ξέρω, δεν σε είδα», όταν ο συμπολίτης πήγε να διεκδικήσει τις βάσει νόμου αποζημιώσεις για την βενζίνη που ξόδεψε τα δύο σκάφη του που χρησιμοποίησε για τις διασώσεις.

Πρόκειται για μια από τις απείρου κάλλους τραγελαφικές υποθέσεις από τις οποίες αναδύεται αυτή η περίφημη ατάκα – αναφώνημα: «Ελλάς, το μεγαλείο σου»!

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Στις 31 Ιουλίου του 2021 ξέσπασε μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή της Ζήριας Αχαΐας, με τη φωτιά να ζώνει περιοχές και ο καπνός να κατακλύζει όλη την παραθαλάσσια περιοχή. Έντρομος ο κόσμος, κάτοικοι και επισκέπτες, έτρεχαν προς την θάλασσα για να σωθούν, έχοντας άπαντες τις μακάβριες μνήμες από το Μάτι.

Ο κ. Χάρης Μαρούδας, ιδιοκτήτης της πιο γνωστής, επί 50 και πλέον χρόνια, ψαροταβέρνας στα Σελιανίτικα, κλήθηκε τηλεφωνικά από το Λιμεναρχείο του Αιγίου. Ήξεραν ότι διέθετε μια επαγγελματική βάρκα και ένα φουσκωτό και τον επιστράτευσαν για να μεταφέρει πολίτες από την παραλία.

Ο ίδιος ούτε που το σκέφτηκε στιγμή. Ρίχτηκε στη θάλασσα, και στη «μάχη» με τον χρόνο, για να σώσει συμπολίτες!

Από «Άγγελος του Κορινθιακού» έγινε… ένας άγνωστος!

Ο κ. Μαρούδας έσωσε συνολικά 107 συνανθρώπους μας. Παρέλαβε αποδεικτικό των πρακτικών του Λιμεναρχείου Αιγίου ότι είχε επιστρατευτεί προς διάσωση. Παρέλαβε και το επίσημο έγγραφο του Αρχηγού του Λ.Σ. Αντιναυάρχου Θεόδωρου Κλιάρη, με το οποίο τον ευχαριστούσε για την «εξαίρετη πράξη αλληλεγγύης που αναδεικνύει», όπως χαρακτηριστικά έγραφε, «την προσήλωσή σας στις μακροχρόνιες παραδόσεις της Ελληνικής ναυτοσύνης» κλπ, κλπ.

Είδε μάλιστα τον εαυτό του να φιγουράρει σε διάφορα δημοσιεύματα, ακόμα και του αθηναϊκού Τύπου. Μέχρι και «Άγγελο» τον ονόμασε στον τίτλο του ένα από αυτά. «Ο Άγγελος του Κορινθιακού» συγκεκριμένα. Με κατεβατά ολόκληρα για την αυτοθυσία του.

Αν και ο ίδιος επιμένει: «Δεν έκανα τίποτα πέρα από ότι θα έκανε ο καθένας μας για να σώσει ανθρώπους». Παρ’ όλα αυτά, όταν ξεκίνησε να καταθέσει τα χαρτιά του για να εισπράξει την προβλεπόμενη από τον νόμο αποζημίωση για τα καύσιμα που χρησιμοποίησε, του γύρισαν την πλάτη! Με την αιτιολογία ότι η βάρκα του, τότε, ήταν δηλωμένη σε «συντήρηση», δηλαδή δεν έπρεπε να μπει στο νερό, άρα ότι δήθεν δεν αποδεικνύεται ότι έσωσε κανέναν (…)!

Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς στο ρεπορτάζ, αυτά δεν του τα απαντήθηκαν σε ανώτερα κλιμάκια αλλά σε επίπεδο Λιμεναρχείου Αιγίου. Αλλά από εκεί έπρεπε να σταλεί το αίτημα – έγκριση για να ανοίξει ο δρόμος για την αποζημίωση του διασώστη.  Κάτι που δεν έπραξε το Λιμεναρχείο της πόλης. Παρότι από αυτό κλήθηκε ο κ. Μαρούδας για να σπεύσει προς διάσωση πολιτών!

«Γράμμα του νόμου» ή… καψόνι;

Ομολογουμένως είναι αμέτρητες οι απορίες… που απολύτως δικαιολογημένα προκύπτουν στον καθένα από την συγκεκριμένη περίπτωση. Και ειλικρινά μένει αναπάντητη η μεγαλύτερη εξ αυτών, που δημιουργεί τεράστιες εντυπώσεις και έντονο προβληματισμό: Ποιοι υπηρεσιακοί, ένστολοι ή άλλοι παράγοντες σκέφτηκαν να φερθούν με αυτόν τον τρόπο; Όταν μάλιστα υπάρχει και επίσημο έγγραφο «ευχαριστήριο» του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος; Διότι είτε το απαρνούνται, (το έγγραφο του αρχηγού Λ.Σ.), είτε απλώς κάποιοι αποφάσισαν να κάνουν… καψόνι στον διασώστη. Μένουμε με την απορία, ελπίζοντας ν’ απαντηθεί επισήμως και πρωτίστως να αποκατασταθεί η αδικία… Σε διαφορετική περίπτωση όλοι θα μείνουν με την απορία της στάσης και συμπεριφοράς της πολιτείας, όταν ο πολίτης αποδεικνύει εμπράκτως την ενσυναίσθησή του!

Δεν είναι η πρώτη φορά που διασώζει

φωτο για ΔΕΞΙΑ 2ος Μεσότιτλος 1

Μάλιστα ο κ. Χάρης Μαρούδας είναι γνωστός στην Αιγιάλεια, και ειδικά στο Λιμεναρχείο Αιγίου, για το ότι σπεύδει όποτε του ζητηθεί να σώσει κόσμο. Το ίδιο έκανε και πρόσφατα, όταν υπήρξε περιστατικό 35χρονου αγνοούμενου χειριστή κωπηλατικής σανίδας, στην θαλάσσια περιοχή της Άκολης του Αιγίου. Κλήθηκε απ’ το Λιμεναρχείο Αιγίου, να σπεύσει συμμετέχοντας στο τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ξεκινώντας εκτεταμένες έρευνες μαζί με περιπολικό του Λ.Σ..

Ο κ. Μαρούδας τελικά εντόπιε τον 35χρονο αγνοούμενο, τον οποίο μετέφερε σώο και αβλαβή στη στεριά! Το ίδιο έπραξε κι άλλη φορά φέτος το καλοκαίρι, όταν σκάφος εντοπίστηκε να πλέει ακυβέρνητο στα ανοιχτά και ο ίδιος κλήθηκε ξανά από το Λιμεναρχείο του Αιγίου ώστε να συνδράμει στην επιχείρηση διάσωσης μιας και πάνω στο σκάφος υπήρχαν άνθρωποι σε κίνδυνο. Έσπευσε, έδεσε το ακυβέρνητο σκάφος και το μετέφερε στη στεριά.