Ερχονται και πάλι στην Πάτρα οι Αφγανοί

Ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι από τις αρχές του έτους περισσότεροι από 270.000 Αφγανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Μάλιστα οι υπολογισμοί αυτοί δεν έχουν λάβει υπόψη τις εξελίξεις των δέκα τελευταίων ημερών.

Τον περασμένο μήνα οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν ότι παρακολουθούν στενά μία νέα εισροή Αφγανών μεταναστών. Σταμάτησαν περισσότερους από 27.000 ενώ περνούσαν τα σύνορα με το Ιράν. Τα ιρανο-τουρκικά σύνορα είναι ένας από τους πιο συνηθισμένους «διαδρόμους» για τους Αφγανούς που θέλουν να εισέλθουν στην Τουρκία πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι βέβαιο ότι οι περισσότεροι θα επιλέξουν τα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας. Υπολογίζετια ότι το Ιράν φιλοξενεί ήδη περί τα 3 εκατομμύρια Αφγανών. Η Τεχεράνη έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ήταν διατεθειμένο να χτίσει προσφυγικούς καταυλισμούς στα ανατολικά σύνορά του. Αλλά για να το κάνει αυτό χρειάζεται οικονομική βοήθεια. Και αυτή θα μπορούσε να έρθει μόνο από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα η Λιθουανία έχει ανακοινώσει ότι Αφγανοί πρόσφυγες έχουν αρχίσει να καταφθάνουν στη χώρα μέσω Λευκορωσίας, κάτι που σημαίνει ότι μία νέα διαδρομή έχει ανοίξει. Το Μινσκ έχει κατηγορηθεί ότι οργανώνει παράνομα περάσματα προσφύγων στο πλαίσιο του «υβριδικού πολέμου» του κατά της Ε.Ε.