“Εξαφανίζεται” η λιμνοθάλασσα Καλόγριας – Κοτυχίου! Εχουν χαθεί 8.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα

Με εξαφάνιση απειλείται η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, που τα τελευταία χρόνια «δέχεται» το ισχυρό πλήγμα της κλιματικής κρίσης, με την κατάσταση να έχει επιδεινωθεί αρκετά.

Η διάβρωση που έχει υποστεί, έχει επιφέρει την μείωση της έκτασης της λιμνοθάλασσας από 12 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα σε μόλις 4 χιλ. τετραγωνικά χιλιόμετρα κάτι που δείχνει το μέγεθος της καταστροφής.

H Μονάδα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Κοτυχίου Στροφυλιάς & Προστατευόμενων Περιοχών Δυτικής Πελοποννήσου, , χαρακτηριστική ήταν η περίοδος του περασμένου Δεκεμβρίου 2021 με τα έντονα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν και την περιοχή του Εθνικού Πάρκου και ιδιαίτερα την περιοχή της λιμνοθάλασσας του Κοτυχίου.

«Η κλιματική κρίση όπως πολύ ορθά αποτυπώνεται από τους επιστήμονες συμβαίνει τώρα! H συνεχής διάβρωση της αμμολωρίδας που χωρίζει τη λιμνοθάλασσα Κοτύχι από τη θάλασσα, τις τελευταίες δεκαετίες σε συνδυασμό με τα έντονα καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών, έπληξαν τη λουρονησίδα που είχε ως αποτέλεσμα τη διάρρηξή της. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι να κινδυνεύει η ίδια η ύπαρξή της», επισημαίνει η Μονάδα Διαχείρισης που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα του προστατευόμενου υγροτόπου.