Ελάχιστοι μπορούν να μπουν στις 120 δόσεις! Ενας στους 300!

Περιορισμένες είναι οι προσδοκίες των λογιστών, λίγα 24ωρα μετά την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους, με τις 72 και τις 120 δόσεις διαδικασία η οποία τρέχει εδώ και λίγα 24ωρα παράλληλα και με τις ρυθμίσεις σε 24 – 48 δόσεις για χρέη που έχουν δημιουργηθεί στην εφορία κατά τον τελευταίο 1,5 χρόνο

«Από την περασμένη Παρασκευή που ‘βγήκε στον αέρα’ η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ μέσα και από το Gov.gr αλλά και καθ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που μας πέρασε, η πλειοψηφία των προσομοιώσεων που έγιναν φαίνεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία των οφειλετών τίθεται εκτός, λόγω των κριτηρίων που έχουν τεθεί. Παράλληλα ακόμη και αυτοί οι ελάχιστοι οφειλέτες που γίνονται δεκτοί από το σύστημα, δεν εξασφαλίζουν τις 72 ή τις 120 δόσεις αλλά πολύ λιγότερες» αναφέρει στη «Γ» ο πρόεδρος της ΕΛΦΕΕ Αχαΐας Αλέξης Μπογιάκης.
Σύμφωνα με το λογιστή και μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΦΕΕ Αχαΐας Δημήτρη Μπόκαρη, η πλειοψηφία των λογιστών ανέμεναν χθες να περάσει το πρώτο τριήμερο από την έναρξη λειτουργίας της πλατφόρμας προκειμένου να λάβουν στα χέρια τους κάποιες από τις πρώτες εγκρίσεις και να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του νέου νομοσχεδίου του ΥΠ.ΟΙΚ. σε σχέση με την αναβίωση των δύο ρυθμίσεων για τα χρέη της κρίσης αλλά και τα «κορωνονοχρέη» της περιόδου 2020-2021.
«Εκτιμούμε, μετά και τις πρώτες διευκρινήσεις που θα δώσουν οι εφορίες, ότι η ρύθμιση δεν θα επιτύχει το σκοπό της καθώς φαίνεται ότι ουσιαστικά από την αναβίωση ωφελούνται μόνο κάποιοι συνεπείς φορολογούμενοι που είχαν τεθεί τυπικά εκτός ενώ η πλειοψηφία των οφειλετών θα μείνει απέξω» τονίζει ο κ.Μπόκαρης.
Τα επόμενα 24ωρα θα υπάρξουν παρεμβάσεις των λογιστών κυρίως προς την πλευρά του Υπουργείου προκειμένου να βελτιωθούν κάποιες από τις προδιαγραφές της ρύθμισης, για να ενταχθούν περισσότεροι οφειλέτες αλλά και να γίνουν πιο ευνοϊκοί οι όροι για την αποπληρωμή καθώς το περιθώριο υπαγωγής στη ρύθμιση εκπνέει στις 31 Ιουλίου.
«Θα επιβεβαιωθούμε όσοι ζητήσαμε εξ αρχής μια νέα ρύθμιση και όχι αναβίωση των παλαιών, με καθαρούς όρους και διαδικασίες απλές για τους φορολογούμενους» εκτιμά πάντως ο κ.Μπογιάκης.
Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών, η αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων έγινε για την επιβράβευση εκείνων που κράτησαν ζωντανές τις ρυθμίσεις μέσα στην ενεργειακή κρίση ή για την παροχή μίας δεύτερης ευκαιρίας προκειμένου να βάλλουν τις υποχρεώσεις τους σε ρότα που τις έχασαν λόγω αντικειμενικών δυσκολιών.
Στη ρύθμιση μπαίνουν οφειλέτες που έχουν χάσει τις 72 ή 120 δόσεις ή αυτές έγιναν μη εξυπηρετούμενες έως την 1η Φεβρουαρίου 2023 με προϋπόθεση να κάνουν αίτηση έως 31/7/2023.
Όσοι έχουν άλλες αρρύθμιστες οφειλές θα πρέπει μέσα σε ένα μήνα από την επικύρωση της αναβίωσης να τις εντάξουν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.
Το ελάχιστο ποσό της μηνιαίας δόσης θα ανέρχεται σε 30 ευρώ και με την ένταξη των σοφειλών στην νέα ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων, θα ισχύσουν ευεργετήματα που είχε και η ρύθμιση των 120 δόσεων όπως η αποδέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών.
Όσοι δημιούργησαν ληξιπρόθεσμες οφειλές στο χρονικό διάστημα από την 1η Νοεμβρίου του 2021 έως και την 1η Φεβρουαρίου του 2023 και τις έχουν ήδη εντάξει στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων, έχουν τη δυνατότητα να τις μεταφέρουν στην νέα ρύθμιση των 72 δόσεων.
Επίσης οι οφειλέτες που την 1η Νοεμβρίου του 2021 έχουν ρυθμισμένες οφειλές στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων την οποία απώλεσαν και τους βεβαιώθηκαν οφειλές μετά την 1η Νοεμβρίου του 2021, τις νέες αυτές οφειλές μπορούν να τις εντάξουν στις 36 ή 72 δόσεις