Εκτός δουλειάς οι 280 συμβασιούχοι του Δήμου

Εκτός δουλειάς μένουν οι περίπου 280 εργαζόμενοι που είχαν ενταχθεί στη δύναμη του Δήμου Πατρέων με το πρόγραμμα Κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ από το 2018. Οι εργαζόμενοι όλα αυτά τα χρόνια είχαν προσφύγει στη δικαιοσύνη ζητώντας τη μονιμοποίησή τους και μέχρι να εκδικαζόταν η αγωγή τους, με ασφαλιστικά μέτρα παρέμεναν προσωρινά στη δουλειά.

Ωστόσο, στις 5 Ιανουαρίου, το δικαστήριο απέρριψε τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι εργαζόμενοι για μία ακόμα παράταση της εργασίας τους, παρά το γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις υπηρεσίες του Δήμου.

Οι δεκάδες εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου του π. Κοινωφελούς Προγράμματος 2018 του Δήμου Πατρέων, οι οποίοι είμαστε μέλη του Συλλόγου Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», ιδρύσαμε, σε Γενική Συνέλευση που έλαβε χώραστις 8 Δεκεμβρίου 2022, Σωματειακή Επιτροπή προς υποστήριξη του δίκαιου αγώνα μας.

Από την περασμένη εβδομάδα αντιμετωπίζουμε και πάλι το φάσμα της ανεργίας, παρά το γεγονός ότι η εργασιακή μας σχέση μας είναι σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου χρόνου, γεγονός που ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ αναγνωρίζει και η εργοδότρια Δημοτική Αρχή.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ

«Σήμερα, Δευτέρα 9 Ιανουάριου 2022, στα δικαστήρια της Πάτρας, συζητείταιη αίτηση αναστολής που έχει καταθέσει σε βάρος 278 εργαζομένων ο Δήμος Πατρέων, ζητώντας τη μη εφαρμογή της 352/2022 απόφασης του Ειρηνοδικείου της Πάτρας, με σκοπό να μην πληρώσει εκ του νόμου οφειλόμενες αποδοχές μας. Πρόκειται γι’ άλλη μια αντεργατική ενέργεια που διαπράττεται σε βάρος ανθρώπων που έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα, δεδομένου ότι τα έχουμε δουλέψει και μας έχουν ήδη επιδικασθεί με δικαστική απόφαση προσωρινά εκτελεστή.

Η Σωματειακή Επιτροπή των Εργαζομένων καταγγέλλει τη σταδιακή και μεθοδική μείωση προσωπικού των δήμων και όλων των δομών στο ευρύ δημόσιο, το οποίο μειώνεται και αντικαθίσταται από συμβασιούχους και εργαζομένους μέσω προγραμμάτων που δουλεύουν σε καθεστώς εργασιακής ομηρίας και με μισθούς πείνας.

Ενώ οι εργαζόμενοι των π. κοινωφελών προγραμμάτων καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, αντιμετωπίζονται ως ωφελούμενοι για να καταπατώνται τα εργασιακά και μισθολογικά τους δικαιώματα.

Σε εμάς, παράνομα και καταχρηστικά δεν εφαρμόζονται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και το Ενιαίο Μισθολόγιο των εργαζομένων στο Δημόσιο, παρότι παρέχεται η ίδια εργασία με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Και γι’ αυτό φέρει ευθύνη και ο Δήμος Πατρέων που πεισματικά αρνείται να εφαρμόσει τις εκ του νόμου προβλεπόμενες υποχρεώσεις του αποστερώντας μας σημαντικά χρηματικά ποσά που δικαιούμαστε και έχουμε ανάγκη.

Ως εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη να διεκδικήσουμε και να παλέψουμε όλοι μαζί, ανεξαρτήτως ψευδεπίγραφων χαρακτηρισμών της εργασιακής μας σχέσης, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με δικαιώματα, τήρηση ωραρίου, δουλειά στην ειδικότητα, πληρωμή στην ώρα της, διασφάλιση και τήρηση των όρων υγείας και ασφάλειας.

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα πρώην προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», μαζί με τους εργαζόμενους και τα Σωματεία τους, ανάγκασαν την κυβέρνηση να βελτιώσει κάποιους από τους όρους εργασίας (ασφαλιστική κάλυψη, άδειες, χορήγηση Μέσων Ατομικής Προστασίας), όπως και την 4μηνη παράταση που δόθηκε, χωρίς όμως να αποκαταστήσει τις μισθολογικές και εργασιακές αδικίες.

Τέρμα τα λόγια, ήρθε η ώρα των πράξεων. Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί από τους αγώνες μας δεν πρέπει να πάει χαμένη.

Διεκδικούμε:
• Καμία απόλυση. Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους.

  • Κανένας εργαζόμενος κάτω από τα 751 ευρώ το μήνα. Εναρμόνιση των συμβάσεων μας με την Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ΟΤΑ.
  • Καταβολή επιδομάτων – οικογενειακού, τριετιών. Ανθυγιεινό επίδομα σε όσους εργάζονται σε ανθυγιεινές εργασίες.
  • Εφαρμογή των μέτρων υγείας και ασφάλειας.
  • Τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος, που εμποδίζει την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου.

Καλούμε κάθε συνάδελφο και συναδέλφισσα να ενταχθεί στην ομάδα μας και μαζί να παλέψουμε με διαφάνεια, σε νομικό, συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο την αναγνώριση της σχέσης εργασίας μας ως αορίστου χρόνου.

ΓΙΑ ΤΗ ΣΩΜΑΤΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΚΑΒΟΥΝΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ – ΚΟΓΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΛΕΝΗ

ΤΑΜΙΑΣ – ΣΤΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ

ΜΕΛΟΣ – ΜΠΟΥΡΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ».