Εκσυγχρονισμός 29 συνοικιακών και κοινοτικών υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων

Λίστα προτεραιότητας για τη σταδιακή αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των 29 συνοικιακών και κοινοτικών υπαίθριων αθλητικών εγκαταστάσεων έχει υποβάλει η αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Πατρέων στην διεύθυνση αρχιτεκτονικού έργου, ώστε να εκπονηθεί τεχνική μελέτη και να συνταχθεί η προκήρυξη διαγωνισμού για το έργο.

ΔΙΑΣΠΑΡΤΑ

Η εφημερίδα Πελοπόννησος παρουσίασε το σχεδιασμό του Δήμου που προβλέπει την ανάθεση της διοίκησης και διαχείρισης των εγκαταστάσεων στις τοπικές κοινωνίες. Η Πάτρα αριθμεί συνολικά 35 συνοικιακά – κοινοτικά γήπεδα που συγκροτούν 28 πολύ μικρά αλλά σημαντικά αθλητικά κέντρα τα οποία είναι διάσπαρτα. Εδώ και αρκετά χρόνια τα γήπεδα αυτά εγκαταλείφθηκαν.

ΕΝΑ ΕΚ. €

Το έργο αναβάθμισης των γηπέδων αυτών έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα του 2021, έχει εγγραφεί παράλληλα στον τρέχοντα δημοτικό προϋπολογισμό ποσό ενός εκ. € για τη σταδιακή υλοποίηση του, ενώ αναζητούνται και προγράμματα (κοινοτικά και εθνικά) για τη χρηματοδότηση του.

ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ

Αποτέλεσε επιλογή της δημοτικής αρχής να ξεκινήσει από την πρώτη θητεία της η λειτουργική αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός των μεγάλων δημοτικών αθλητικών εγκαταστάσεων (π.χ. Παμπελοποννησιακό) και να δρομολογήσει από το 2018 τη σταδιακή ανακατασκευή με σύγχρονες προδιαγραφές και των συνοικιακών γηπέδων.

ΝΟΜΙΚΑ

Σύμφωνα με τον Δήμο, η όποια καθυστέρηση του έργου οφείλεται στο γεγονός ότι όλα αυτά τα γήπεδα είχαν νομικά και πολεοδομικά προβλήματα όπως ιδιοκτησίας και χρήσης γης, αδειοδοτήσεων. Επιπλέον δεν υπήρχαν τοπογραφικά αποτυπώματα και απογραφικά τεχνικά δελτία. Επίσης σημαντική καθυστέρηση προκάλεσε και η πανδημία, που εύλογα έθεσε άλλες επείγουσες προτεραιότητες και απορρόφησε κονδύλια.

ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ

Οι νομικές πολεοδομικές και τεχνικές εκκρεμότητες ξεπεράστηκαν για τα 28 από τα γήπεδα και βρισκόμαστε ήδη στην τελική φάση της εκπόνησης τεχνικής μελέτης και προκήρυξης διαγωνισμού του σημαντικού έργου. Από τα επτά γήπεδα που έχουν ακόμη εκκρεμότητες για τα δύο (Γούβας και Έξω Αγυιάς) δεν μπορούν να ξεπεραστούν, για το ένα (Παγώνας) κρίνεται ακατάλληλος ο χώρος και αναζητείται άλλος και για τα τέσσερα (Καμίνια, Μπεγουλάκι, Κρύα Ιτεών και Αραχωβίτικα) οι διαδικασίες είναι σε εξέλιξη.

ΝΕΟΙ ΧΩΡΟΙ

Εκτός των υφιστάμενων προς ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό μικρών γηπέδων έχουν εξευρεθεί κατάλληλοι και «καθαροί» νομικά και πολεοδομικά χώροι για την κατασκευή άλλων  δεκαέξι νέων μικρών γηπέδων, που θα συγκροτούν έντεκα συνοικιακά-κοινοτικά αθλητικά κέντρα σε περιοχές που δεν υπάρχουν αθλητικοί χώροι. Από αυτά έχει κατασκευαστεί ήδη το γήπεδο ποδοσφαίρου «7 επί 7» της Λεύκας  με φυσικό χλοοτάπητα και όργανα εκγύμνασης εξωτερικού χώρου και έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το γήπεδο μπάσκετ της Κρήνης, που ήταν διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της κοινότητας.

Η ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ

Ωστόσο, δεν αρκεί να ανακατασκευαστούν αυτά τα γήπεδα αλλά απαιτούνται τόσο η εύρυθμη και συντεταγμένη λειτουργία τους για να μην ενοχλούνται οι περίοικοι, όσο και η προστασία τους από τους βανδαλισμούς που πληθαίνουν τελευταία. Προς αυτή την κατεύθυνση και με δεδομένο ότι ο Δήμος λόγω της υποστελέχωσης του δεν διαθέτει το απαιτούμενο προσωπικό, η αντιδημαρχία Παιδείας και Αθλητισμού έχει εκπονήσει σχέδιο διοίκησης και διαχείρισης των γηπέδων.

ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Σύμφωνα με το οποίο υπό την εποπτεία των διαμερισματικών – κοινοτικών συμβουλίων και αξιοποιώντας  τη μεγάλη πείρα των Διοικουσών Επιτροπών Δημοτικών Αθλητικών Εγκαταστάσεων, ενδιαφερόμενοι αθλητικοί, πολιτιστικοί και κοινωνικοί φορείς κάθε γειτονιάς και κοινότητας, θα έχουν την ευθύνη διοίκησης και διαχείρισης με βάση ενιαίο κανονισμό λειτουργίας, κατά τα πρότυπα του νέου γηπέδου ποδοσφαίρου «7 επί 7» της Λεύκας.

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Η λίστα προτεραιότητας του Δήμου περιλαμβάνει τα παρακάτω ανοικτά συνοικιακά-κοινοτικά γήπεδα:

Γήπεδο τένις στην Ηρώων Πολυτεχνείου

Μπάσκετ και βόλεϊ εργατικών κατοικιών Ζαρουχλείκων

Μπάσκετ-βόλεϊ Περιβόλας

Μπάσκετ-βόλεϊ πλατείας Ποντιακού Ελληνισμού

Μπάσκετ-βόλεϊ-χάντμπολ αθλητικού κέντρου Ρίου

Μπάσκετ-βόλεϊ Παμπελοποννησιακού σταδίου

Μπάσκετ-βόλεϊ Σουλίου

Μπάσκετ-βόλεϊ-ποδοσφαίρου (5 επί 5)-χάντμπολ εργατικών κατοικιών Παραλίας

Μπάσκετ-βόλεϊ Ζαβλανίου

Μπάσκετ-βόλεϊ εργατικών κατοικιών Ανθείας

Ποδοσφαίρου (5 επί 5)-χάντμπολ Οβρυάς

Μπάσκετ-βόλεϊ αθλητικού κέντρου Ροϊτίκων

Μπάσκετ-βόλεϊ Ακταίου

Μπάσκετ-βόλεϊ Αμπελοκήπων «Κώστας Γουργουρίνης»

Μπάσκετ-βόλεϊ Μέσης Αγυιάς

Μπάσκετ-βόλεϊ Νότιου Πάρκου

Μπάσκετ-βόλεϊ Λεύκας

Μπάσκετ-βόλεϊ Καστελλόκαμπου

Ποδοσφαίρου (7 επί 7) Καλλιθέας

Μπάσκετ-βόλεϊ πλατείας Παπανδρέου

Μπάσκετ-βόλεϊ Καμινίων

Μπάσκετ-βόλεϊ Μπεγουλακίου

Μπάσκετ-βόλεϊ εργατικών κατοικιών Κρύων Ιτεών

Μπάσκετ-βόλεϊ Αραχωβιτίκων

Μπάσκετ-βόλεϊ-ποδοσφαίρου (7 επί 7) Θέας

Μπάσκετ-βόλεϊ Παραλίας

Μπάσκετ-βόλεϊ-ποδοσφαίρου (5 επί 5)-χάντμπολ εργατικών κατοικιών Γλαύκου

Μπάσκετ-βόλεϊ Κόκκινου Μύλου

Μπάσκετ-βόλεϊ εργατικών κατοικιών Παραλίας Ιτεών