ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Ιδού η πρώτη μεγάλη δημοσκόπηση

Τα ευρήματα της έρευνας και ειδικότερα η πρόθεση ψήφου αποτελούν την καταγραφή των απόψεων και τάσεων που επικρατούν τη χρονική περίοδο διεξαγωγής της έρευνας. Δεν αποτελούν πρόβλεψη ψήφου ούτε εκτίμηση εκλογικής επιρροής.

Συμπεράσματα

H παρούσα μέτρηση είναι η πρώτη στην ΠΔΕ μετά το δυστύχημα στα Τέμπη και μετά την ανακοίνωση της ημερομηνίας των εκλογών. Το δυστύχημα στα Τέμπη επέδρασσε στις απόψεις αλλά και την εκλογική συμπεριφορά των πολιτών. Χάθηκε η εμπιστοσύνη προς όλο το πολιτικό σύστημα και περισσότερο προς την κυβέρνηση. Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό έχει μόνιμα χαρακτηριστικά ή θα μεταβληθεί προς την μια η την άλλη κατεύθυνση μέχρι τις εκλογές. Το εάν το δυστύχημα επέδρασσε στην ενίσχυση του υπάρχοντος αντι συστημικού κύματος αποχής δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, διότι όσοι απέχουν από τις εκλογές απέχουν και από τις δημοσκοπήσεις. Κατά την άποψη της DC επέδρασσε έντονα, ιδιαιτέρως στους νέους.

Οι πολίτες της ΠΔΕ μετά τα Τέμπη στέκονται περισσότερο επικριτικά τόσο απέναντι στην κυβέρνηση όσο και προσωπικά στον Πρωθυπουργό. Μετά το δυστύχημα των Τεμπών μειώθηκε το ποσοστό όσων θεωρούσαν ότι «η επιλογή του Κ. Μητσοτάκη είναι μονόδρομος».  Ο κ. Τσίπρας σε προσωπικό επίπεδο δεν κερδίζει από την φθορά του κ. Μητσοτάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως κερδίζει. Πιο συγκεκριμένα:

  • Στην ερώτηση – δείκτη που καταγράφει τα «όρια καταλληλόλητας» ή με άλλα λόγια της «συμπάθειας» κάθε υποψηφίου Πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης επελέγη από το 39,2% των πολιτών, (σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από την πρόθεση ψήφου της Ν.Δ). Ταυτόχρονα όμως και 4,5% μικρότερο από τον Ιανουάριο.
  • Στην ερώτηση – δείκτη για την «δημοτικότητα», ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται επίσης του κ. Τσίπρα. Συγκεντρώνει 38,9% θετικές γνώμες (μεγαλύτερο ποσοστό από όσους θα ψηφίσουν Ν.Δ.) Σε σχέση με τον Ιανουάριο καταγράφεται πτώση 6,5%. Η αρνητική γνώμη για τον Κ.Μ. είναι στο 60,1% αυξημένη κατά 6,6% από την προηγούμενη έρευνα. Ο Α. Τσίπρας συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 31,6% (ποσοστό  κοντά σε αυτό που θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ) και 3% περισσότερο από όσους τον θεωρούν καταλληλότερο για πρωθυπουργό.
  • Ως προς την «εμπιστοσύνη στην διαχείριση κρίσεων» έντονη είναι η επίδραση του δυστυχήματος στην εμπιστοσύνη ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα το 60% δηλώνει ότι δεν την εμπιστεύεται και το 33% ότι την εμπιστεύεται.  Συγκρίνοντας με ανάλογες έρευνες που πραγματοποιηθήκαν σε Πανελλήνιο επίπεδο το ίδιο διάστημα, διαπιστώνουμε ότι στην ΠΔΕ η στάση των πολιτών είναι έντονα πιο επικριτική.
  • Στον κ. Μητσοτάκη πρέπει να δοθεί «δεύτερη ευκαιρία» στις επερχόμενες εκλογές, απαντά το 38,1%. (ποσοστό σημαντικά υψηλότερο της πρόθεσης ψήφου της ΝΔ). Στον κ. Τσίπρα, απαντά το 30,3% (ποσοστό είναι πολύ κοντά στο ποσοστό της πρόθεσης ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ).
  • Ως προς την «παράσταση νίκης» σταθερά μπροστά καταγράφεται η Νέα Δημοκρατία με το 59% των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας να θεωρούν ότι θα είναι το κόμμα που θα έρθει πρώτο. Το ποσοστό αυτό σε σχέση με τον Ιανουάριο είναι μειωμένο κατά 10% περίπου.

Ως προς την πρόθεση ψήφου οι πολίτες της ΠΔΕ συνδέουν ελαφρά την αξιολόγηση της κατάστασης στην χώρα με την στάση τους. Ποιο συγκεκριμένα:

  • Ένα μικρό τμήμα εκλογέων της Ν.Δ. εμφανίζεται προβληματισμένο. Το κόμμα εμφανίζει διαρροές προς άλλα κόμματα, οι οποίες μειώνουν το ποσοστό περίπου κατά 2 μονάδες. Ωστόσο περιθώρια ανόδου για την ΝΔ υπάρχουν αφού έχει εισροές από το ΠΑΣΟΚ αλλά και περιθώρια ανόδου της συσπείρωσης της. Τόσο στον 1ο γύρο όσο και στον 2ο όπως φαίνεται από την σχετική ερώτηση. Η Ν.Δ. σήμερα εμφανίζεται δεύτερο κόμμα στην Αχαΐα και πρώτο  στους άλλους δύο Νομούς.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 2 μονάδες κύρια από εισροές (από το ΠΑΣΟΚ και κεντρογενείς δυνάμεις περισσότερο)  αλλά και από μικρή αύξηση της συσπείρωσης του (παρά το γεγονός ότι χάνει προς τα αριστερά του). Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ΠΔΕ διατηρεί σημαντικά περιθώρια ανόδου. Τόσο στον 1ο γύρο όσο και στον 2ο όπως φαίνεται από την σχετική ερώτηση. Ο ΣΥΡΙΖΑ  σήμερα εμφανίζεται πρώτο κόμμα στην Αχαΐα και δεύτερο στους άλλους δύο Νομούς. Το τελικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ (και η 1η του θέση η όχι στην ΠΔΕ) σε σημαντικό βαθμό θα κριθεί την συμμετοχή ή όχι των νέο εισερχόμενων στο εκλογικό σώμα με τους οποίους διατηρεί προνομιακή σχέση.
  • Το ΠΑΣΟΚ καταγράφει κέρδη από άλλα κόμματα (ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ) αλλά ακόμα μεγαλύτερες απώλειες με αποτέλεσμα να μειώνει τις δυνάμεις του. Το ΠΑΣΟΚ διατηρεί σημαντικά περιθώρια ανόδου, αλλά κύρια στον πρώτο γύρο. Στον δεύτερο όπως φαίνεται από την σχετική ερώτηση θα χάσει δυνάμεις.
  • Όλα τα κόμματα αριστερά από τον ΣΥΡΙΖΑ και δεξιά από την ΝΔ καταγράφουν πολύ σημαντική ενίσχυση. Την οποία διατηρούν σχεδόν ακέραια και στον δεύτερο γύρο.

 Καταλληλότερος για Πρωθυπουργός

Από την ερώτηση: «Μεταξύ του Κ. Μητσοτάκη και του Α. Τσίπρα ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για Πρωθυπουργός της χώρας;»H μεγάλη δημοσκόπηση της «Π» σε Αχαΐα - Ηλεία - Αιτωλοακαρνανία: Ντέρμπι Ν∆-ΣΥΡΙΖΑ

Γράφημα 1

Σχόλια: 

  • Η ερώτηση – δείκτης καταγράφει τα «όρια καταλληλόλητας» ή με άλλα λόγια της «συμπάθειας» κάθε υποψηφίου Πρωθυπουργού. Ο συγκεκριμένος δείκτης αντέχει περισσότερο στην φθορά του εκάστοτε κόμματος. Με άλλα λόγια, ο κάτοχος της θέσης έχει πάντοτε προβάδισμα στην καταλληλόλητα, ακόμα και όταν όλοι οι άλλοι δείκτες (πρόθεση ψήφου, ικανοποίηση από το έργο κ.λπ.) έχουν ανατραπεί υπέρ του αντιπάλου του (πράγμα που δεν συμβαίνει στην περίπτωση μας).
  • Στην ερώτηση «ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός», ο κ. Μητσοτάκης συγκέντρωσε την προτίμηση του 39,2% των πολιτών (σημαντικά υψηλότερο ποσοστό από την πρόθεση ψήφου της Ν.Δ.), ποσοστό 4,5% μικρότερο από αυτό που συγκέντρωσε στην έρευνα του Ιανουαρίου. Ο κ. Μητσοτάκης καταγράφει υψηλότερα ποσοστά στους πολίτες μεγάλης ηλικίας (62,8%), στους ψηφοφόρους ΝΔ (82,7%) αλλά και ΠΑΣΟΚ (53,9%) σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, συνταξιούχους και μη οικονομικά ενεργούς, καθώς και σε πολίτες με κεντρώα, κεντροδεξιά και δεξιά αυτοτοποθέτηση.
  • Ο κ. Τσίπρας συγκέντρωσε την προτίμηση του 28,7% των πολιτών (ποσοστό πολύ κοντά ή και λίγο κάτω από την πρόθεση ψήφου του κόμματος –ανάλογα με τον τρόπο υπολογισμού της πρόθεσης ψήφου επί των εγκύρων). Υψηλότερα ποσοστά καταγράφει στους πολίτες μεγάλης ηλικίας και αυτός (30%) καθώς παρατηρείται μια γενικότερη απογοήτευση των νεότερων ψηφοφόρων 17-47 ετών, για τους οποίους κανένας από τους δύο αρχηγούς των μεγάλων κομμάτων δεν είναι κατάλληλος για πρωθυπουργός.
  • Ενώ στην έρευνα του Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης προηγείτο του κ. Τσίπρα κατά 16,7% στην παρούσα έρευνα προηγείται κατά 10,5%.

Δημοτικότητα πολιτικών αρχηγών

Από τις ερωτήσεις: «Τι γνώμη έχετε για τον κ. Τσίπρα; Θετική, Μάλλον θετική, μάλλον αρνητική, Αρνητική;» & «Τι γνώμη έχετε για τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη; Θετική, Μάλλον θετική, μάλλον αρνητική, Αρνητική;»

H μεγάλη δημοσκόπηση της «Π» σε Αχαΐα - Ηλεία - Αιτωλοακαρνανία: Ντέρμπι Ν∆-ΣΥΡΙΖΑ

Γράφημα 2

Σχόλια: 

  • Ο «δείκτης δημοτικότητας» καταγράφει μια γενική συμπάθεια των πολιτών, κυρίως προς τους πολιτικούς ηγέτες. Στις περιπτώσεις που εκπροσωπούν ή συνδέονται με τα κόμματα εξουσίας (όπως εδώ), η συμπάθεια και η αντιπάθεια επηρεάζονται πιο έντονα από την κομματική προτίμηση.
  • Ο Κ. Μητσοτάκης προηγείται του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη δημοτικότητα. Συγκεντρώνει 38,9% θετικές γνώμες (θετική/ μάλλον θετική), σημαντικά μεγαλύτερο ποσοστό από όσους δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν την Ν.Δ. Σε σχέση με την έρευνα του Ιανουαρίου η δημοτικότητα του κ. Μητσοτάκη έχει πτώση κατά 6,5%. Η αρνητική γνώμη για τον Κ.Μ. είναι στο 60,1% αυξημένη κατά 6,6% από την προηγούμενη έρευνα. Περισσότερες θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο κ. Μητσοτάκης στις μεγαλύτερες ηλικίες, σε ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, συνταξιούχους και μη οικονομικά ενεργούς καθώς και σε ψηφοφόρους Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, με πολιτική αυτοτοποθέτηση κεντρώα, κεντροδεξιά και δεξιά.
  • Ο Α. Τσίπρας συγκεντρώνει θετικές γνώμες σε ποσοστό 31,6% των πολιτών, ποσοστό πολύ κοντά σε αυτό που δηλώνει ότι θα ψηφίσει ΣΥΡΙΖΑ και 3% περισσότερο από αυτούς που τον θεωρούν κατάλληλο για πρωθυπουργό. Το 66,6% των πολιτών έχει αρνητική ή μάλλον αρνητική γνώμη για τον Α. Τσίπρα, ποσοστό κατά 6% μεγαλύτερο από την προηγούμενη έρευνα. Οι θετικές γνώμες του κ. Τσίπρα, καταγράφονται κυρίως στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, με πολιτική αυτοτοποθέτηση κεντροαριστερά και αριστερά.

Εμπιστοσύνη στην διαχείριση κρίσεων

Από την ερώτηση: «Γενικά θα λέγατε ότι εμπιστεύεστε ή όχι τη σημερινή Κυβέρνηση να διαχειρίζεται τις κρίσεις;»H μεγάλη δημοσκόπηση της «Π» σε Αχαΐα - Ηλεία - Αιτωλοακαρνανία: Ντέρμπι Ν∆-ΣΥΡΙΖΑ

Γράφημα 3

Σχόλια:

  • Πολύ έντονη είναι η επίδραση του δυστυχήματος των Τεμπών στην εμπιστοσύνη των πολιτών ως προς την ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειρίζεται κρίσεις. Συγκεκριμένα το 60% δηλώνει ότι δεν την εμπιστεύεται και το 33% ότι την εμπιστεύεται. Συγκρίνοντας με ανάλογες έρευνες που πραγματοποιηθήκαν σε Πανελλήνιο επίπεδο το ίδιο διάστημα, διαπιστώνουμε ότι στην ΠΔΕ η στάση των πολιτών είναι έντονα πιο επικριτική.

«Συνέχεια» ή «Αλλαγή» στο πολιτικό σκηνικό

Από την ερώτηση: «Κατά τη γνώμη σας στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να επιλέξουμε «συνέχεια» ή «αλλαγή»;»

H μεγάλη δημοσκόπηση της «Π» σε Αχαΐα - Ηλεία - Αιτωλοακαρνανία: Ντέρμπι Ν∆-ΣΥΡΙΖΑ

Γράφημα 4

 Σχόλια:

  • Ερωτώμενοι οι πολίτες απάντησαν ότι στις επόμενες εκλογές θα πρέπει να επιλέξουμε «Αλλαγή» σε ποσοστό 62,4% και «Συνέχεια» το 34,7%.
  • «Αλλαγή» ζητά το 3,1% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 96,9% των ψηφοφόρων με πρόθεση να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, το 92,4% των ψηφοφόρων με πρόθεση να ψηφίσουν ΚΚΕ αλλά και το 71,5% των ψηφοφόρων με πρόθεση να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.
  • ΟΙ «αναποφάσιστοι» ζητούν «Συνέχεια» σε ποσοστό 21,5% και «Αλλαγή» σε ποσοστό 68,9%.
  • Συγκρίνοντας με ανάλογες έρευνες που πραγματοποιηθήκαν σε πανελλήνιο επίπεδο το ίδιο διάστημα, διαπιστώνουμε ότι τα ευρήματα είναι σχεδόν ίδια.

Δεύτερη ευκαιρία

Από την ερώτηση: «Στις εκλογές πιστεύετε ότι πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης στον Κυριάκο Μητσοτάκη ή στον Αλέξη Τσίπρα;»

H μεγάλη δημοσκόπηση της «Π» σε Αχαΐα - Ηλεία - Αιτωλοακαρνανία: Ντέρμπι Ν∆-ΣΥΡΙΖΑ

Γράφημα 5

Σχόλια:

  • Στις επερχόμενες εκλογές πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης στον κ. Μητσοτάκη, απαντά το 38,1%. Το ποσοστό αυτό είναι σημαντικά υψηλότερο της πρόθεσης ψήφου της ΝΔ. Το 31,8% του ΠΑΣΟΚ και το 28,9% των αναποφάσιστων.
  • Στις επερχόμενες εκλογές πρέπει να δοθεί δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης στον κ. Τσίπρα, απαντά το 30,3%. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ κοντά στο ποσοστό της πρόθεσης ψήφου του ΣΥΡΙΖΑ. Το 15,2% του ΠΑΣΟΚ και το 14,8% των αναποφάσιστων.

Παράσταση Νίκης

Από την ερώτηση: «Ανεξάρτητα από το τι θα ψηφίσετε ποιο κόμμα νομίζετε ότι θα έρθει πρώτο στις βουλευτικές εκλογές; ΑΥΘΟΡΜΗΤΗ ΑΝΑΦΟΡΑ»
H μεγάλη δημοσκόπηση της «Π» σε Αχαΐα - Ηλεία - Αιτωλοακαρνανία: Ντέρμπι Ν∆-ΣΥΡΙΖΑ

Γράφημα 6

Σχόλια:

  • Η θεωρία για την λειτουργία της «παράστασης νίκης» είναι γνωστή. Στις εθνικές εκλογές σπάνια χάνει το κόμμα που προηγείται στην «παράσταση νίκης».
  • Σταθερά μπροστά στην παράσταση νίκης καταγράφεται η Νέα Δημοκρατία με το 59% των πολιτών της Δυτικής Ελλάδας να θεωρούν ότι θα είναι το κόμμα που θα έρθει πρώτο στις βουλευτικές εκλογές. Το ποσοστό αυτό σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα (Ιανουάριος 2023 πίνακας 19) είναι μειωμένο κατά 10% περίπου. Σε σχέση με το σύνολο της χώρας (πίνακας 20) το ποσοστό της ΝΔ είναι μειωμένο κατά 6%. Αξιοσημείωτη είναι η καταγραφή των απόψεων των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ (2019) το 28% των οποίων δηλώνουν ότι θα έρθει πρώτο κόμμα η ΝΔ.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι θα είναι το πρώτο κόμμα το 23,1%. Σε σχέση με την έρευνα του Ιανουαρίου του 2023 καταγράφεται άνοδος του ποσοστού κατά 8% περίπου. Σε σχέση με ανάλογες έρευνες σε εθνικό επίπεδο την ίδια περίοδο καταγράφεται άνοδος του ποσοστού κατά 2% περίπου.

Ανώτατο όριο εκλογικής επιρροής

Από την ερώτηση: «Για κάθε ένα από τα κόμματα, θα ήθελα να μου πείτε αν θα μπορούσατε να το ψηφίσετε ή δεν θα το ψηφίζατε σε καμία περίπτωση. Μπορείτε να απαντήσετε θετικά η αρνητικά για όλα.»H μεγάλη δημοσκόπηση της «Π» σε Αχαΐα - Ηλεία - Αιτωλοακαρνανία: Ντέρμπι Ν∆-ΣΥΡΙΖΑ

Σχόλια:

  • Η ερώτηση αυτή είναι γνωστή ως «ανώτατο όριο εκλογικής επιρροής». Καταγράφεται το ανώτατο ποσοστό που θεωρητικά μπορεί να λάβει ένα κόμμα. To ποσοστό που λαμβάνει κάθε κόμμα σε αυτή την ερώτηση είναι μεγαλύτερο του ποσοστού της «πρόθεσης ψήφου». Κάθε κόμμα «καλείται», κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, να φτάσει όσο το δυνατό εγγύτερα στο «ανώτατο στάδιο εκλογικής επιρροής» του.
  • Η Ν.Δ. στην Π.Δ.Ε. καταγράφει ποσοστό 40,4%, το οποίο είναι σημαντικά μεγαλύτερο της πρόθεσης ψήφου (περίπου 30% της δύναμης του). Την Ν.Δ. θα μπορούσαν να την ψηφίσουν δυνητικά το 50% όσων είναι ηλικίας άνω των 50 ετών, όσων έχουν υποχρεωτική εκπαίδευση, των μη οικονομικά ενεργών και των συνταξιούχων και όσων έχουν μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα από 1800€ και άνω. Επίσης το 22% του ΠΑΣΟΚ, το 42% των αναποφάσιστων. Σε ανάλογες ερωτήσεις σε εθνικό επίπεδο την ίδια περίοδο η Ν.Δ. είχε 44%
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ποσοστό 39,1%, το οποίο είναι σημαντικά μεγαλύτερο της πρόθεσης ψήφου (περίπου 30% της δύναμης του). Τον ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσαν να την ψηφίσουν δυνητικά αναλογικά περισσότερο όσοι είναι εως 35 ετών, όσοι έχουν ανώτατη μόρφωση, οι μισθωτοί του Δημόσιου και οι άνεργοι. Επίσης το 23,2% του ΠΑΣΟΚ, το 27,2% του ΚΚΕ και το 38,2% των αναποφάσιστων. Σε σχέση με ανάλογες ερωτήσεις σε εθνικό επίπεδο την ίδια περίοδο ο ΣΥΡΙΖΑ είχε 37%.
  • Το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ έχει ποσοστό 35,5%, το οποίο είναι πολλαπλάσιο της πρόθεσης ψήφου, σχεδόν 3,5 φορές μεγαλύτερο. Πρόκειται για το κόμμα (μαζί με το ΚΚΕ) με πολύ μεγάλη θετική διαφορά σε αυτό το δείκτη. Το

Πρόθεση ψήφου: Εθνικές εκλογές στην ΠΔΕ

Στάθμιση Εθνικές εκλογές (2019)

Από την ερώτηση: «Αν πρόκυπτε θέμα Εθνικών εκλογών και ψηφίζαμε την ερχόμενη Κυριακή, εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;»

H μεγάλη δημοσκόπηση της «Π» σε Αχαΐα - Ηλεία - Αιτωλοακαρνανία: Ντέρμπι Ν∆-ΣΥΡΙΖΑ

Γράφημα 7

Πρόθεση ψήφου  (εκτίμηση επί εγκύρων)ΜΑΡ’23ΙΑΝ’23ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ν.Δ.34,436,736,17
ΣΥΡΙΖΑ31,229,536,83
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ12,414,010,74
ΚΚΕ7,55,84,85
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ2,73,32,62
ΜΕΡΑ 253,71,82,57
ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ3,83,3
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ4,35,66,22

Πίνακας 1

  • Σύμφωνα με την δημοσκόπηση (στάθμιση στις εθνικές εκλογές 2019, γράφημα 10), στο ερώτημα «εάν είχαμε εκλογές την ερχόμενη Κυριακή ποιο κόμμα θα ψηφίζατε», στην ΠΔΕ, η ΝΔ θα ήταν πρώτο κόμμα με 28,9%. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 1,9% μικρότερο από αυτό που καταγράφηκε στην έρευνα του Ιανουαρίου. Επί των εγκύρων τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ν.Δ.  είναι 34,4% έναντι 36,7% τον Ιανουάριο.
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ως δεύτερο κόμμα με 26,2%. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 2,1% μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφηκε στην έρευνα του Ιανουαρίου. Επί των εγκύρων τα αντίστοιχα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 31,2% έναντι 29,5% τον Ιανουάριο. Η διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων κομμάτων είναι 2,7% από 5,9% τον Ιανουάριο.
  • Τρίτο κόμμα θα ήταν το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ με 10,4% ή 12,4% επί των εγκύρων (πτώση κατά 1% από την προηγούμενη έρευνα). Στην τέταρτη θέση το ΚΚΕ με 6,3% ή Χ% επί των εγκύρων (άνοδο κατά 1,6% από την προηγούμενη έρευνα).
  • Στην πέμπτη θέση οι «Έλληνες» με 3,2% ή 7,5% επί των εγκύρων (άνοδο κατά 0,5% από την προηγούμενη έρευνα). Στην έκτη θέση το ΜΕΡΑ 25 με 3.1% ή 3,7% επί των εγκύρων (πτώση 0,4% από την προηγούμενη έρευνα). Στην έβδομη θέση η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 2,3% ή 2,7% επί των εγκύρων (άνοδο κατά 1,6% από την προηγούμενη έρευνα).
  • «Άλλο» μικρότερο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 3,6% ή 4,3% επί των εγκύρων ενώ «Αναποφάσιστος» δηλώνει το 9,3%. Αυτό είναι το κοινό στο οποίο όλα τα κόμματα πρέπει να στοχεύσουν.

H μεγάλη δημοσκόπηση της «Π» σε Αχαΐα - Ηλεία - Αιτωλοακαρνανία: Ντέρμπι Ν∆-ΣΥΡΙΖΑ

Γράφημα 8

Πρόθεση ψήφου στις Εθνικές εκλογές στην ΠΔΕ – Στάθμιση DC

Από την ερώτηση: «Αν πρόκυπτε θέμα Εθνικών εκλογών και ψηφίζαμε την ερχόμενη Κυριακή, εσείς ποιο κόμμα θα ψηφίζατε;»H μεγάλη δημοσκόπηση της «Π» σε Αχαΐα - Ηλεία - Αιτωλοακαρνανία: Ντέρμπι Ν∆-ΣΥΡΙΖΑ

Γράφημα 9

Πρόθεση ψήφου  DC (εκτίμηση επί εγκύρων)ΜΑΡ’23ΙΑΝ’23ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019
Ν.Δ.30,433,736,17
ΣΥΡΙΖΑ32,931,436,83
ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ10,612,210,74
ΚΚΕ7,25,14,85
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ4,84,82,62
ΜΕΡΑ 253,81,82,57
ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΠΑΤΡΙΔΑ5,55,1
ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ4,96,06,22

Πίνακας 2

H μεγάλη δημοσκόπηση της «Π» σε Αχαΐα - Ηλεία - Αιτωλοακαρνανία: Ντέρμπι Ν∆-ΣΥΡΙΖΑ

Γράφημα 10

Σχόλια:

  • Στην παρούσα δημοσκόπηση (όπως σε όλες αυτής της περιόδου) στο δείγμα υπέρ αντιπροσωπεύεται η ΝΔ και υπό αντιπροσωπεύονται τμήματα του πληθυσμού όπως οι νέοι. Για το λόγο αυτό η DC, χρησιμοποιεί μέθοδο ανάλυσης της πρόθεσης ψήφου (αναφέρεται ως «εκτίμηση DC») με βάση την οποία δε σταθμίζει, αλλά υπολογίζει για κάθε κόμμα, την μεταβολή ανάμεσα στις ερωτήσεις «τι ψηφίσατε το 2019» και «τι θα ψηφίζατε εάν είχαμε αύριο εκλογές» και την εφαρμόζει πάνω στο ποσοστό των εκλογών του 2019 επί των εγγεγραμμένων.
  • Σύμφωνα με την δημοσκόπηση ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφεται ως πρώτο κόμμα με 28,3%. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 2,2% μεγαλύτερο από αυτό που καταγράφηκε στην έρευνα του Ιανουαρίου. Επί των εγκύρων τα αντίστοιχα ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι 32,9% έναντι 31,4% τον Ιανουάριο.
  • Η ΝΔ εμφανίζεται ως δεύτερο κόμμα με 26,2%. Το ποσοστό αυτό είναι κατά 1,8% μικρότερο από αυτό που καταγράφηκε στην έρευνα του Ιανουαρίου. Επί των εγκύρων τα αντίστοιχα ποσοστά για την Ν.Δ. είναι 30,4% έναντι 33,7% τον Ιανουάριο.
  • Τρίτο κόμμα είναι το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ με 9,1% ή 10,6% επί των εγκύρων (πτώση κατά 1% από την προηγούμενη έρευνα).Στην τέταρτη θέση το ΚΚΕ με 6,2% ή 7,2% επί των εγκύρων (άνοδο κατά 2% από την προηγούμενη έρευνα). Στην πέμπτη θέση οι «Έλληνες» με 4,7% ή Χ% επί των εγκύρων (άνοδο κατά 0,5% από την προηγούμενη έρευνα).
  • Στην έκτη θέση η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ με 4,1% ή 5,5% επί των εγκύρων (άνοδο κατά 0,1 % από την προηγούμενη έρευνα). Στην έβδομη θέση το ΜΕΡΑ 25 με 3.3% ή 3,8% επί των εγκύρων (άνοδο κατά 1,8% από την προηγούμενη έρευνα).
  • «Άλλο» μικρότερο κόμμα δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 4,2% ή 4,9% επί των εγκύρων.