Δυτική Αχαϊα: Τεράστιες οι ζημιές

Δραματική είναι η κατάσταση σε όλο το Δήμο Δυτικής Αχαΐας, μετά το τελειωτικό χτύπημα που δέχθηκε το Σάββατο η περιοχή, λίγες μόνο ημέρες έπειτα από τις πλημμύρες και τις καταστροφές του Νοεμβρίου, που άλλωστε οδήγησαν στο να κηρυχθεί, επίσημα, σε «κατάσταση έκτακτης ανάγκης».

Στις δημοτικές και δημόσιες υποδομές, οι πλημμύρες από τα φυσικά φαινόμενα, μετέτρεψαν δρόμους σε χειμάρρους, με αποτέλεσμα να καταστραφούν υποστρώματα και γράνες, ενώ χωράφια χάθηκαν κάτω από τα νερά. Ισχυρό ήταν το χτύπημα στην αγροτική οδοποιία, γεφυράκια έχουν κοπεί, ενώ κοντά στους ποταμούς Πείρο και Λάρισσο έχουν αφανιστεί παράπλευρες καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Τα νερά εισέβαλαν μέχρι και τις εγκαταστάσεις του Βιολογικού Καθαρισμού της Κάτω Αχαΐας, ο οποίος ναι μεν καθαρίστηκε, ωστόσο τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν και πώς θα λειτουργήσει. Αν όχι, τότε η ΔΕΥΑ θα μπει σε μια μεγάλη περιπέτεια στο αποχτευτικό της σύστημα, με τα λύματα να αποτελούν μέγα κίνδυνο για τον οικιστικό ιστό, αλλά και τη θαλάσσια περιοχή του Πατραϊκού.

Σε πολυάριθμες περιοχές της ορεινής Δυτικής Αχαΐας, έχουν γίνει μικρές και μεγάλες κατολισθήσεις, με αποτέλεσμα να έχουν κλείσει δρόμοι.

.

Ο δήμαρχος Σπύρος Μυλωνάς, βγάζει κραυγή αγωνίας προς την κυβέρνηση και μιλά για την εκπόνηση και έγκριση ενός συνολικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης της Δυτικής Αχαΐας και όχι απλά για κάποιες σκόρπιες χρηματοδοτήσεις.
Μέχρι τότε όμως, ο δήμαρχος κάνει έκκληση για άμεση καταβολή κάποιων πρώτων αρωγών στους πληγέντες αγρότες και ιδιοκτήτες οικιών – έστω μερικών χιλιάδων ευρώ στον καθένα (1.000 – 2.000) – οι οποίες θα μπορούσαν να αφαιρεθούν – σε 5 με 6 μήνες – όταν οι ζημιές εξατομικευτούν και οδηγήσουν στην καταβολή κανονικών αποζημιώσεων.

Τα σπίτια, που υπέστησαν ζημιές, εκτιμούνται περί τα 200, αφού τα νερά μπήκαν μέσα (από 20 πόντους μέρχι και 1 μέτρο), με αποτέλεσμα να προκληθούν ανεπανόρθωτες ζημιές σε οικοσκευές.

Στους αγρότες και την τρέχουσα παραγωγή νωπών προϊόντων, δεν έχει απομείνει τίποτα. Οι καλλιέργειες πατάτας, καταστράφηκαν σχεδόν όλες. Πλημμύρισαν τα χωράφια κι όπως περιγράφουν οι ίδιοι οι παραγωγοί «έφυγε το χώμα, έμεινε η πατάτα, η οποία θα πρασινίσει από τον ήλιο και θα σαπίσει από τα πολλά νερά». Επίσης, όλα τα κηπευτικά (μαρούλια κλπ) ξεριζώθηκαν και παρασύρθηκαν από τα νερά. Σε πάνω από 150 κτηνοτρόφους, τα νερά μπήκαν στις αποθήκες και πλημμύρισαν τριφύλια κυρίως, αλλά και ζωοτροφές (καρποί αλεσμένοι), με το ύψος του νερού να φτάνει ακόμα και το 1,5 μέτρο.