Διπλός σεισμός στην Κόρινθο- Λέκκας: «Δεν ξέρουμε ακόμα αν ήταν ο κύριος»

Δύο σεισμικές δονήσεις μεγέθους 3,7 και 3,8 Ρίχτερ αναστάτωσαν το πρωί την Κόρινθος. Οι σεισμοί προκαλούν ανησυχία στους κατοίκους με τους σεισμολόγους να παρακολουθούν την εξέλιξη του φαινομένου…

Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, ο πρώτος σεισμός σημειώθηκε στις 08:41 με επίκεντρο τη θαλάσσια περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου, 6 χιλιόμετρα ανατολικά από το Ξυλόκαστρο. Είχε μέγεθος 3,7 Ρίχτερ και εστιακό βάθος μόλις 5 χιλιόμετρα.

Ένα λεπτό αργότερα ακολούθησε δεύτερος σεισμός στην ίδια περιοχή. Το μέγεθος ήταν 3,8 Ρίχτερ και ως επίκεντρο ορίστηκε η θαλάσσια περιοχή 10 χιλιόμετρα βόρεια του Κιάτου. Και πάλι το εστιακό βάθος ήταν στα 5 χιλιόμετρα, κάτι που έκανε τη σεισμική δόνηση να γίνει ιδιαίτερα αισθητή στην Κόρινθο και την Κορινθία.

Όλα αυτά έρχονται ένα 24ωρο μετά τους τρεις σεισμούς που εκδηλώθηκαν στην ίδια περιοχή. Είχαν μέγεθος 2,5, 1,9 και 2,8 Ρίχτερ και σημειώθηκαν σε διάστημα λίγων λεπτών στην Κορινθία, κοντά στο Ξυλόκαστρο και το Κιάτο.

Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ο πρώτος σεισμός είχε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων, ο δεύτερος 12,7 χιλιομέτρων και ο τρίτος 5 χιλιομέτρων.

Καθησυχαστικός για τον πρωινό σεισμό στην Κόρινθο εμφανίστηκε ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επισημαίνει: «στο Ξυλόκαστρο ουσιαστικά έχουμε να κάνουμε με μία ακολουθία μικρών σεισμών περίπου στους 3 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Σήμερα είχαμε έναν 3,9. Το παρακολουθούμε γιατί είναι μία περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη». 

Ωστόσο ακόμα δεν είναι σαφές αν αυτός ο σεισμός στην περιοχή της Κορίνθου είναι ο κύριος, σύφωνα με τον καθηγητή Γεωλογίας και Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών.

«Δεν ξέρουμε αν αυτός ο σεισμός ήταν ο κύριος σεισμός αλλά το παρακολουθούμε».

Και εξηγεί: «ο Κορινθιακός είναι γεμάτος ρήγματα, έχει δυναμικότητα αλλά ο δομημένος ιστός στα σπίτια και υποδομές μετά το ’81 αντέχουν για πολύ μεγαλύτερα μεγέθη. Δεν ανησυχούμε».