ΔΗΜΟΣ ΠΑΤΡΕΩΝ: εκτός γνωστή Διευθύντρια! Το έντονο παρασκήνιο με αντιδήμαρχο και η στάση των υπαλλήλων

Τα πάνω κάτω στον Δήμο της Πάτρας με αφορμή τις αποκαλύψεις για την διαμάχη που έχει ξεσπάσει μεταξύ Διευθύντριας του Δήμου και αντιδημάρχου, με την πρώτη να έχει κατηγορήσει τον δεύτερο για «σεξουαλική παρενόχληση» αλλά η υπόθεση να έχει πάει στο Αρχείο ακόμη και από τον Συνήγορο του Πολίτη στον οποίον αποτάθηκε η εν λόγω ανώτερη υπάλληλος. Στο μεταξύ η υπόθεση απασχόλησε και τον Δήμαρχο Πατρέων και ο «πέλεκυς» σε βάρος της Διευθύντριας αναμένεται να είναι βαρύς καθώς κατά τον Δήμο εμπλέκεται σε σοβαρά πειθαρχικά παραπτώματα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της “Πολιτείας” είναι πιθανόν ακόμη και σήμερα (Δευτέρα 13/12) να της ανακοινωθεί η ποινή η οποία πιθανόν θα  είναι παύση από τα καθήκοντα της για σημαντικό χρονικό διάστημα. Στη δημοτική αρχή επικρατεί η άποψη πως η Διευθύντρια στην υπηρεσία της οποίας προΐσταται, χαρακτηρίζεται από την πλειοψηφία των υπαλλήλων ως «persona non grata», από την στιγμή που η ίδια έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην διεκπεραίωση των καθημερινών εργασιών που αφορούν το τμήμα της. Μάλιστα, αντιπροσωπεία υπαλλήλων ζήτησαν πρόσφατα συνάντηση με τον Δήμαρχο στην οποία του τόνισαν πως… δεν πάει άλλο, αφού δεν δουλεύει τίποτα στην Υπηρεσία με ευθύνη της Διευθύντριας και σημαντικές εργασίες έχουν «κολλήσει». Είναι χαρακτηριστικό ότι στο συγκεκριμένο τμήμα… δεν μιλιούνται, με αποτέλεσμα τίποτα να μην λειτουργεί σωστά. Ο Δήμαρχος, αφουγκραζόμενος τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στο εν λόγω τμήμα, έχει πάρει τις αποφάσεις του και όπως μαθαίνει η “Πολιτεία”, η ποινή που θα δοθεί στη Διευθύντρια, για τα δεδομένα της Αυτοδιοίκησης θα είναι πολύ βαριά.

Όλα ξεκίνησαν όταν η Διευθύντρια είχε έρθει σε ρήξη με τον πολιτικό της προϊστάμενο – αντιδήμαρχο και τον οποίον είχε κατηγορήσει για… σεξουαλική παρενόχληση! Σε κατάθεσή της στον Συνήγορο του πολίτη αναφέρει: «Ο παρενοχλών αντιδήμαρχος στις 6 Μαρτίου 2020 στην είσοδο της πόρτας του γραφείου μου προέβη σε απρεπή χειρονομία λέγοντάς μου και απρεπή λόγια. Δηλαδή έπιασε τα γεννητικά του όργανα κοιτώντας με και αναφέρθηκε σε αυτά. Στη συνέχεια μου γύρισε την πλάτη και μπήκε στο απέναντι γραφείο. Η συνέχεια ήταν να σοκαριστώ και να φύγω από το γραφείο μου, ούτως ή άλλως είχε τελειώσει το ωράριό μου και φοβόμουν να μείνω εκεί με τον αντιδήμαρχο στο απέναντι γραφείο. Σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση επέστρεψα στο σπίτι μου, ενημέρωσα τον σύζυγό μου αλλά και την γραμματέα μου το απόγευμα. Στις 11 Μαρτίου συναντήθηκα με τον Δήμαρχο περιέγραψα το περιστατικό αναμένοντας τις δικές τους ενέργειες. Ουδέποτε έπραξαν το παραμικρό»!

Στον Συνήγορο του Πολίτη κατέθεσαν ο σύζυγος της Διευθύντριας αλλά και ένα φιλικο της πρόσωπο που περιέγραψαν την εξ ακοής από την ίδια περιγραφή των γεγονότων στο γραφείο της. Ο Συνήγορος του Πολίτη απευθύνθηκε και στον Δήμαρχο Πατρέων από τον οποίον ζήτησε διευκρινήσεις για το περιστατικό. Ο κ. Πελετίδης απέστειλε έγγραφη δήλωση του αντιδημάρχου ο οποίος αρνείται κατηγορηματικά το περιστατικό αλλά και βεβαιώσεις δέκα υπαλλήλων του Δήμου που δηλώνουν πως ο αντιδήμαρχος την υποτιθέμενη ώρα του περιστατικού δεν βρισκόταν καν στο Δημαρχείο αλλά στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο.

Ο Συνήγορος του Πολίτη συμπεραίνει τα εξής: «Δεν επιβεβαιώθηκε ο ισχυρισμός σας, αντιθέτως διαψεύστηκε η παρουσία του καταγγελλόμενου από όλους. Κατόπιν τούτου η υπόθεση θεωρείται ως μη αποδειχθείσα και ο Συνήγορος του Πολίτη… την θέτει στο αρχείο του».

Της κακομοίρας στην υπηρεσία!

Θα πρέπει να τονιστεί πως στο συγκεκριμένο τμήμα, τουλάχιστον 3 υπάλληλοι τα έχουν βάλει με την Διευθύντρια. Η ίδια τους έχει καλέσει και σε απολογία με αποτέλεσμα όπως διαδίδεται να τους ταλαιπωρεί χωρίς να έχουν την παραμικρή ευθύνη. Αποτέλεσμα; Η υπηρεσία να υπολειτουργεί, αφού στα γραφεία… δεν μιλάνε μαζί της! Να υπενθυμίσουμε ότι για την παραπάνω καταγγελία έγινε και ΕΔΕ στον Δήμο η οποία έβγαλε τα εξής αποτελέσματα:

  1. Ανάρμοστη συμπεριφορά προς συναδέλφους
  2. Μη τήρηση ωραρίου υπηρεσίας συστηματικά
  3. Μεροληπτική συμπεριφορά κατά υφιστάμενων
  4. Αδικαιολόγητη αποχή από εκτέλεση καθηκόντων
  5. Συνεχόμενη αναξιοπρεπής και ανάξια συμπεριφορά στην υπηρεσία
  6. Άρνηση εκτέλεσης υπηρεσίας
  7. Άσκηση κριτικής της δημοτικής αρχής με σκόπιμη χρήση αποδεδειγμένα ανακριβών στοιχείων με απρεπείς εκφράσεις