Γώγος: «Την άνοιξη έρχεται η αποκλιμάκωση»

Νέα όπλα στη μάχη του κορονοϊού διαθέτει πλέον η ιατρική κοινότητα. Τα δύο νέα πρωτεϊνικά εμβόλια, που έρχονται να καλύψουν κι αυτούς που έχουν ενστάσεις για τα mRNA, σε συνδυασμό με τα μονοκλωνικά φάρμακα που ήδη χορηγούνται και αυτά που αναμένονται κι έχουν προληπτική δράση, μπορούν να μας θωρακίσουν απέναντι στην πανδημία η οποία όπως φαίνεται θα μας απασχολεί για πολύ καιρό ακόμα.

Τα κρούσματα έχουν μεν σταθεροποιηθεί αλλά παραμένουν πολύ υψηλά. Υψηλός είναι και ο αριθμός των ημερήσιων θανάτων.
Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Ειδικών του υπουργείου Υγείας, Χαράλαμπος Γώγος βλέπει την επιθυμητή αποκλιμάκωση να έρχεται την άνοιξη.

«Εχει σταθεροποιηθεί η κατάσταση αλλά σε υψηλά νούμερα. Αναμένονταν μια πιο γρήγορη αποκλιμάκωση την οποία τελικά δεν φαίνεται να την έχουμε. Το θετικό είναι ότι έχει επικρατήσει η ‘’Ομικρον’’ σε ποσοστό 75-80% κι αυτό το καταγράφουμε και στις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Οι προσδοκίες μας είναι έστω και με αυτή την αργή αποκλιμάκωση να φτάσουμε σε επίπεδο ενδημικότητας» μας λέει ο κ. Γώγος.

Σε ότι αφορά την ερμηνεία για το μεγάλο αριθμό θανάτων εξηγεί: «Το πρόβλημα με τους βαριά πάσχοντες είναι υπαρκτό. Εχουμε ακόμα εκατοντάδες διασωληνωμένους που δίνουν μάχη για τη ζωή τους. Υπήρξε κι αυτή η πολύ μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία που σαφώς δημιούργησε προβλήματα. Ο ιός παραμένει απειλητικός και επικίνδυνος. Αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε».

Ο κ. Γώγος επισημαίνει ότι τα νέα φάρμακα και τα νέα εμβόλια θα συμβάλλουν στη θωράκιση των πολιτών. «Με τα νέα εμβόλια πιστεύω ότι θα πετύχουμε την κάλυψη κι αυτών που είχαν ενστάσεις για τα mRNA. Επίσης για τους πολίτες που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου με υποκείμενα προβλήματα θα μπορούν προληπτικά να λαμβάνουν τα νέα φάρμακα που έρχονται ώστε να προλάβουν τη νόσηση.
Τα αντιικά φάρμακα που ήδη χορηγούνται προστατεύουν σε ποσοστό 50% από τη βαριά νόσηση. Εχουμε πολύ σημαντικά όπλα στη διάθεσή μας για να καταπολεμήσουμε τον ιό ο οποίος πιστεύω ότι θα παραμείνει για πολύ ακόμα ανάμεσά μας».

Η ΜΑΣΚΑ
Στο ερώτημά μας εάν άμεσα θα βγάλουμε τη μάσκα ο κ. Γώγος απαντάει: «Αμεσα δεν το βλέπουμε διότι υπάρχει μεγάλος αριθμός κρουσμάτων. Η μάσκα έχουμε δει ότι μας προστατεύει από πολλά και πιστεύω ότι στους νοσοκομειακούς χώρους θα είναι πλέον μόνιμη».