Γνώριμοι από παλιά οι αντιεμβολιαστές Φαρσαλινός και Πουλάς! Συνεργάζονταν σε έρευνες για το ηλεκτρονικό τσιγάρο

Γνώριμοι από… παλιά οι αντιεμβολιαστές καθηγητές Κώστας Φαρσαλινός και Κωνσταντίνος Πουλάς, εκ των βασικών ομιλητών στις συγκεντρώσεις των … «αυτόχθονων ιθαγενών», «θεματοφυλάκων του Συντάγματος», «αντιεμβολιαστών» κλπ της Πλ. Γεωργίου!

Σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει σήμερα η εφημερίδα «Πολιτεία» οι δύο καθηγητές είχαν συνεργαστεί και σε έρενα – μελέτη για την χρήση του ηλεκτρονικού τσιγάρου. Η έρευνα είχε δημοσιευθεί  σε διεθνές επιστημονικό περιοδικό. Η μελέτη είχε γίνει  από επιστημονικές ομάδες του Ωνάσειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και των Πανεπιστημίων Πατρών και Μακεδονίας και ανέλυσε τη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 4058 ενηλίκων στο Νομό Αττικής.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το 5% του πληθυσμού χρησιμοποιεί ηλεκτρονικό τσιγάρο, που αντιστοιχεί σε περίπου 158.000 ατμιστές (στο Νομό Αττικής) . Το 98,5% αυτών είναι πρώην και νυν καπνιστές, ενώ σημαντικό εύρημα είναι πως το 62,2% δηλώνουν ότι έχουν διακόψει το κάπνισμα.

«Η Ελλάδα αποτελεί την πιο επιτυχημένη μέχρι τώρα χώρα παγκοσμίως στο ποσοστό των ατμιστών που έχουν διακόψει το κάπνισμα» δήλωνε ο κύριος ερευνητής της μελέτης Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός. «Ενώ στην Αγγλία, που αποτελεί πρότυπο στη χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, το 52% των ατμιστών έχουν διακόψει το κάπνισμα, στην Ελλάδα έχουμε ξεπεράσει το 60%, που αποτελεί το υψηλότερο καταγεγραμμένο ποσοστό παγκοσμίως και αντιστοιχεί σε σχεδόν 100.000 άτομα στο Νομό Αττικής», συνέχισε.

Η μελέτη των δύο καθηγητών και σήμερα αντιεμβολιαστών έδειχνε  πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο όχι μόνο δεν αποτελεί «προθάλαμο» του καπνίσματος αλλά, αντίθετα, συμβάλλει στη διακοπή του καπνίσματος με αναμενόμενα σημαντικά οφέλη στην υγεία των καπνιστών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, το κάπνισμα συνέχιζε το 2018 να αποτελεί σοβαρό πρόβλημα στην Ελλάδα. Το 32,7% του πληθυσμού (1 εκατομμύριο άτομα στο νομό Αττικής) είναι καπνιστές. Ιδιαίτερα ανησυχητικό εύρημα της μελέτης ήταν πως μόλις το 5% των καπνιστών γνωρίζει πως το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι σημαντικά λιγότερο βλαπτικό από το κάπνισμα. «Τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου υπόκεινται σε ελέγχους σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ πολλές μελέτες δείχνουν πως είναι πολύ λιγότερο βλαπτικά από το κάπνισμα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Πουλάς, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φαρμακευτικής του Πανεπιστημίου Πατρών. «Δυστυχώς η παραπληροφόρηση των καπνιστών τους αποθαρρύνει από την χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου, και ουσιαστικά τους προτρέπει να συνεχίσουν να καπνίζουν μιας και δεν περιμένουν όφελος από τα ηλεκτρονικά τσιγάρα», συνέχισε.

Είχαν κάνει μαζί μελέτη για το ότι βοηθά η νικοτίνη την καταπολέμηση του covid

Oι δύο καθηγητές – αντιεμβολιαστές είχαν κάνει και άλλη μελέτη. Τον Μάϊο του 2020, στο πρώτο κύμα του κορονοϊού. Μάλιστα υποστήριζαν την ανάγκη κλινικών δοκιμών της νικοτίνης και άλλων νικοτινικών αγωνιστών σε ασθενείς με COVID-19. Ουσιαστικά ήταν δύο μελέτες με την πρώτη, να γίνεται από επιστήμονες του Εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό European Respiratory Journal!

Διαπιστώθηκε ότι ο επιπολασμός του καπνίσματος ήταν το 1/5 του αναμενόμενου επιπολασμού με βάση τα ποσοστά καπνίσματος στον πληθυσμό.

Οι επιστήμονες θεωρούν ότι η νικοτίνη είναι η μόνη ουσία που θα μπορούσε να προσφέρει κάποια προστασία, και υποθέτουν ότι ο κορωνοϊός προσβάλλει τους νικοτινικούς χολινεργικούς υποδοχείς που βρίσκονται στους πνεύμονες, τον εγκέφαλο, το αγγειακό τοίχωμα και τα ανοσοκύτταρα.

Ενώ οι επιστήμονες δηλώνουν σαφώς ότι «το κάπνισμα δεν μπορεί να θεωρηθεί προστατευτικό για το COVID-19 (ή για οποιαδήποτε άλλη ασθένεια)», τα φαρμακευτικά προϊόντα νικοτίνης είναι ευρέως διαθέσιμα και ο ρόλος τους στο COVID-19 πρέπει να διερευνηθεί.

carna

Σε μια δεύτερη μελέτη, που κυκλοφόρησε ως προ-δημοσίευση στο Preprints, επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας χρησιμοποίησαν πολύπλοκα υπολογιστικά μοντέλα μοριακής σύνδεσης για να εξετάσουν τις τρισδιάστατες δομές του κορωνοϊού και των νικοτινικών υποδοχέων ακετυλοχολίνης.

Διαπίστωσαν ότι ο ιός μπορεί να αλληλοεπιδράσει και να συνδεθεί με τους υποδοχείς, αναστέλλοντας ενδεχομένως τη δραστηριότητά τους. Το σημείο αλληλεπίδρασης συμπίπτει με το σημείο όπου τοξίνες δηλητηρίου φιδιών δρουν σε αυτούς τους υποδοχείς.

Τα δηλητήρια των φιδιών είναι γνωστό ότι ασκούν πολλές από τις ανεπιθύμητες δράσεις τους αναστέλλοντας τη δραστηριότητα των υποδοχέων ακετυλοχολίνης. Αυτοί οι υποδοχείς αποτελούν μέρος του «χολινεργικού αντιφλεγμονώδους συστήματος» που ελέγχει τη φλεγμονώδη απόκριση σε λοιμώξεις από βακτήρια και ιούς.

Έχει γίνει ευρέως αποδεκτό ότι η σοβαρή COVID-19 αντιπροσωπεύει μια υπερ-φλεγμονώδη απόκριση, γνωστή ως «καταιγίδα κυτοκινών», και είναι πιθανό η αποτυχία ελέγχου του ανοσοποιητικού συστήματος να οφείλεται, τουλάχιστον εν μέρη, σε διαταραχή των νικοτινικών υποδοχέων ακετυλοχολίνης και του χολινεργικού αντιφλεγμονώδους συστήματος.

Έχοντας ήδη διαπιστώσει την ύπαρξη μια αλληλουχίας που είναι ομόλογη με νευροτοξίνη φιδιών στην πρωτεϊνη SPIKE του ιού, στη νέα προδημοσίευση οι ερευνητές προβλέπουν την ακριβή αλληλεπίδραση της συγκεκριμένης ιικής πρωτεϊνης με το βασικό συστατικό του νικοτινικού χολινεργικού συστήματος, τους νικοτινικούς υποδοχείς ακετυλοχολίνης.

Κύριοι ερευνητές και στις δύο μελέτες ήταν ο Δρ. Κωνσταντίνος Φαρσαλινός και ο Αν. Καθ. Κωνσταντίνος Πουλάς από το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας και Ανοσολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Τόνισαν ότι το κάπνισμα είναι σαφέστατα επιβλαβές και οι καπνιστές θα πρέπει να ενθαρρυνθούν ακόμη και τώρα να το διακόψουν. Ωστόσο, υπάρχουν ήδη εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα νικοτίνης ή άλλοι νικοτινικοί αγωνιστές που θα πρέπει να διερευνηθούν άμεσα σε κλινικές δοκιμές και μελέτες.

Το Πανεπιστήμιο έστειλε εξώδικο στον Φαρσαλινό – Ερευνα για τον Πουλά

Στο μεταξύ με αφορμή τα όσα οι δύο καθηγητές δηλώνουν κατά καιρούς τόσο στα media όσο και στις συγκεντρώσεις στην Πλ. Γεωργίου, το πανεπιστήμιο Πατρών αποφάσισε να δράσει. Μάλιστα στην   περίπτωση Φαρσαλινού έστειλε και εξώδικο ενώ για τον κ. Πουλά, ξεκίνησε ήδη διαδικασία έρευνας μετά το διάβημα που εστάλη από τον Ιατρικό Σύλλογο Πατρών. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Χρήστος Μπούρας: «Το Πανεπιστήμιο έχει κάνει εξώδικο στον κ. Φαρσαλινό να μην χρησιμοποιεί τον τίτλο του ερευνητή και του καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών γιατί δεν είναι ο κ. Φαρσαλινός. Για τον κ. Πουλά το Πανεπιστήμιο κάνει τις προβλεπόμενες από το νόμο ενέργειες,. Υπάρχει Επιτροπή Δεοντολογίας, υπάρχει και Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Εγώ δεν μπορώ να απαγορεύσω στον καθένα να εκφράζει την προσωπική του άποψη. Όμως εγώ δεν μπορώ να επιτρέψω την ύβρη και την συκοφάντηση συναδέλφων»! Σε σχέση με την αναφορά που έχει καταθέσει ο κ. Πουλάς για το περιβόητο φάρμακο το οποίο δόθηκε στον νευροχειρουργό Φώτη Τζωρτζίδη, ο κ. Μπούρας αποκάλυψε πως έχει κληθεί και εκείνος για μάρτυρας από τον πταισματοδίκη και μάλιστα καταθέτει την προσεχή Τετάρτη 19 Ιανουαρίου»! Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι ο νευροχειρουργός Φώτης Τζωρτζίδης είχε δηλώσει πως «είναι αδιανόητο να μιλάμε για γιατρούς που δίνουν το φάρμακο σε έναν ασθενή και όχι σε άλλον και ότι αν αυτό συνέβαινε θα είχε παρέμβει ο εισαγγελέας».

Από την πλευρά του ο Χαράλαμπος Γώγος, έδωσε τις δικές του απαντήσεις και ανέφερε: «Ο κ. Τζωρτζίδης έπαιρνε ένα σύνολο αντιϊκών φαρμάκων που υπήρχαν την εποχή εκείνη. Επειδή επιδεινώθηκε η κλινική του εικόνα του προτάθηκε και συμφώνησε  να πάρει ανοσοτροποποιητικό φάρμακο, το tosilizomab (τοσιλιζουμάβη). Δίνεται ενδοφλέβια σε ασθενείς με έντονη φλεγμονή και βαριά αναπνευστική νόσο. Δινόταν από την αρχή της πανδημίας αλλά με πρώιμη έγκριση χορήγησης. Πλέον δίνεται ευρέως και σύμφωνα με οδηγίες που υπάρχουν από διεθνείς εταιρείες αλλά και από την ελληνική εταιρεία λοιμώξεων. Την εποχή εκείνη δινόταν ενώ δεν είχε  δοκιμαστεί σε μεγάλο αριθμό ασθενών, ήταν σε πρώιμο στάδιο. Από εκεί και πέρα επιβεβαιώθηκε η σημαντική δράση του φαρμάκου σε μερικές ομάδες ασθενών οι οποίες παρουσίαζαν έντονο φλεγμονώδες σύνδρομο με αναπνευστική επιβάρυνση. Δόθηκε και δίνεται σε ευρεία κλίμακα  σε ασθενείς που πληρούν τα συγκεκριμένα κριτήρια. Αυτή τη στιγμή δίνεται σε πολύ μεγάλο αριθμό ασθενών και στην Πάτρα, και στην Ελλάδα και παγκοσμίως»!