Γνωστά καταστήματα ζητούν υπαλλήλους… και με 1000 ευρώ το μήνα… και δεν πάει κανείς!

«Εχω ψησταριά. Ζητάω εδώ και καιρό άτομα για μέσα και για έξω και δεν βρίσκω κανέναν. Η αγγελία μου είναι μόνιμη»! Ο ιδιοκτήτης ψητοπωλείου στο κέντρο της Πάτρας μας περιγράφει μία κατάσταση που επικρατεί εδώ και μήνες στην «αγορά» της πόλης και στην κυριολεξία δύσκολα τον πιστεύει κάποιος. «Μα η πόλη αυτή είναι η πόλη των ανέργων» του αντιτείναμε για να λάβουμε την αφοπλιστική απάντηση με αποδείξεις: «Οι μισθοί των ανθρώπων που εργάζονται στο κατάστημά μου είναι περίπου 1000 ευρώ, εξαρτάται βέβαια τις ώρες που δουλεύουν. Όμως οι περισσότεροι τόσα παίρνουν, με βάση την ωριαία αποζημίωσή τους. Τα χρήματα είναι πολύ καλά, το λένε όλοι. Αλλά δεν βρίσκω ανθρώπους.

Πιθανόν να έχουν βολευτεί με επιδόματα, δεν εξηγείται αλλιώς»! Σε άλλο κατάστημα η ανακοίνωση «ζητείται ψήστης» ή «ζητούνται σερβιτόροι» είναι μόνιμη στην βιτρίνα του. Αλλά και εκείνος δεν μπορεί να βρει προσωπικό. «Μου το λένε πολλοί συνάδελφοί μου. Δεν υπάρχουν άτομα. ‘Η έρχονται, κάθονται μια δυό μέρες και φεύγουν. Η δουλειά μας έχει άγχος, είναι δύσκολη, όμως όποιος θέλει να δουλέψει θα βγάλει πολύ καλό μεροκάματο» συνεχίζει ο ιδιοκτήτης. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Μελά οι άνεργοι της πόλης (συμπεριλαμβάνονται και εκείνοι που ζουν ως εργαζόμενοι λίγων ωρών την εβδομάδα) φθάνουν τις 38.000. «Υπάρχει μια ολόκληρη «πόλη ανέργων», μέσα στην πόλη της Πάτρας. Η ανεργία, ένα εθνικό πρόβλημα, είναι ένα φαινόμενο εξαιρετικά αυξημένο στην αχαϊκή πρωτεύουσα, που συνθλίβει τα σωθικά της. Σε σύνολο 167.000 κατοίκων, οι άνεργοι είναι περίπου 38.000, ουσιαστικά δηλαδή 25 στους 100 είναι άνεργοι» τονίζει ο Δήμαρχος Κώστας Πελετίδης.

Την ίδια ώρα που ο κ. Πελετίδης αναφέρει τα συγκεκριμένα στοιχεία, ιδιοκτήτης ψησταριάς στην Ρήγα Φεραίου αναζητά γυναίκα για το τηλεφωνικό κέντρο (νυχτερινή εργασία)… κάποιους μήνες. «Αγανάκτησα» δηλώνει! Οι λόγοι που αρνούνται την αποδοχή εργασίας είναι πολλοί. Κυρίως προσωπικοί, αλλά και οικονομικοί, αφού κάποιοι «βολεύονται» με κάθε είδος επιδόματος που μπορούν να εξασφαλίσουν.