ΑΧΑΪΑ: Αρνητές Διευθυντές σχολείων αντιμέτωποι με ποινές

Αντιμέτωποι με τις πειθαρχικές ποινές της μη εφαρμογής της απόφασης του υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση βρίσκονται περίπου 13 διευθυντές σχολικών μονάδων της Αχαΐας σε σύνολο 100 πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα   περίπου 10 σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τρεις (ιδιωτικές) της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα του υπουργείου Παιδείας για αξιολόγηση. Την ευθύνη για την εφαρμογή της διαδικασίας αξιολόγησης έχουν αποκλειστικά οι διευθυντές των σχολικών μονάδων και σε αυτούς θα επιβληθεί η προβλεπόμενη τιμωρία.

Με προχθεσινή του επιστολή ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Αλέξανδρος Κόπτσης, ενημερώνει ότι βάσει του σχετικού νόμου αναστέλλεται «η διαδικασία εξέλιξης, συμπεριλαμβανομένης της αυτόματης μισθολογικής εξέλιξης του διευθυντή της σχολικής μονάδας… δεδομένου ότι ο ως άνω διευθυντής της ανωτέρω σχολικής μονάδας δεν ανάρτησε στην ειδική ηλεκτρονική εφαρμογή του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής την ετήσια έκθεση εσωτερικής αξιολόγησης του σχολικού έτους 2020-2021, ως είχε υποχρέωση».

Η επιστολή του κ. Κόπτση εστάλη μετά την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας και αποτελεί μήνυμα προς κάθε αρνητή της διαδικασίας ότι το υπουργείο Παιδείας είναι αποφασισμένο να προχωρήσει στην πλήρη εφαρμογή της αξιολόγησης.

Πανελλαδικά το ποσοστό των σχολικών μονάδων που δεν συμμετείχαν είναι αρκετά μικρό. Συγκεκριμένα σε σύνολο 14.000 σχολικών μονάδων το 99,2% εφάρμοσε τον νόμο περί αξιολόγησης καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ). Μόλις το 0,8%, περίπου 100 σχολεία σε όλη τη χώρα, δεν το έκανε, η πλειονότητα των οποίων είναι νηπιαγωγεία και δημοτικά.