Αυτοί βραβεύτηκαν στα “Πρόσωπα της Χρονιάς” στο Συνεδριακό του Πανεπιστημίου Πατρών

Τα πρόσωπα που ξεχώρισαν για το ταλέντο τους, για την προσφορά τους, πρόσωπα που αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για όλους μας, βραβεύθηκαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Πρόσωπα της Χρονιάς 2022» που εκδήλωσε η εφημερίδα «Πελοπόννησος».

Οι πρωταγωνιστές της περασμένης χρονιάς, καθένας και καθεμιά στο είδος τους, ανέβηκαν στη σκηνή του Συνεδριακού και εισέραξαν, πανάξια και δικαιολογημένα, το χειροκρότημα του κόσμου.

Ο Ομιλος της «Πελοποννήσου», ως οικοδεσπότες, ανέδειξαν και φώτισαν πρόσωπα που με τις πράξεις τους, μέσα στο 2022, ξεχώρισαν, ευαισθητοποίησαν, δημιούργησαν, παραδειγμάτισαν. Ανθρώπους που σκόρπισαν στην κοινωνία ελπίδα και αισιοδοξία. Οι βραβεύσεις αφορούν πρόσωπα ή ομάδες προσώπων από τους νομούς Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας που διακρίθηκαν στους τομείς της Κοινωνίας, του Αθλητισμού, της Εκπαίδευσης – Ερευνας – Καινοτομίας και του Πολιτισμού.

ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ

ΒΡΑΒΕΙΟ ΤΙΜΩΜΕΝΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ

Πρώτο βραβείο της βραδιάς, η απονομή σε ένα πρόσωπο πανελλαδικής εμβέλειας. Στη σκηνή του Συνεδριακού κέντρου, το τιμώμενο πρόσωπο η πρόεδρος της ΦΛΟΓΑΣ, Μαρία Τριφωνίδη, συνοδευόμενη από τον Θεόδωρο Λουλούδη, τον εκδότη της εφημερίδας ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ, που της απένειμε το βραβείο. Συγκινημένη η κυρία Τρυφωνίδη, συνοδευόμενη και από τα παιδιά της ΦΛΟΓΑΣ, παρέλαβε το βραβείο της.ΠΑΤΡΑ

Η Φλόγα δεν είναι «Ίδρυμα», ούτε «μη κερδοσκοπική εταιρεία». Είναι Πανελλήνιος Σύλλογος εθελοντών γονιών παιδιών με καρκίνο και εκπροσωπεί χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.  Σήμερα, 40 χρόνια μετά από την ίδρυσή της, ο Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «Φλόγα», αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα.  Διοικείται από 7μελες διοικητικό συμβούλιο και τους εκπροσώπους των 22 παραρτημάτων της περιφέρειας,  οι οποίοι εκλέγονται κάθε τρία χρόνια μεταξύ των εθελοντών γονιών στη Γενική Συνέλευση των τακτικών μελών.

Επικεφαλής σε αυτό τον Σύλλογο ζωής που δρα πολύπλευρα, αθόρυβα και με απόλυτη διαφάνεια, είναι η πρόεδρός του, Μαρία Τρυφωνίδη, μητέρα της Αλεξάνδρας. Η Αλεξάνδρα γεννήθηκε το 1980, νόσησε το 1984 και έφυγε από τη ζωή το 1986. Αυτή τη γυναίκα και αυτόν τον Σύλλογο επέλεξε φέτος η οργανωτική επιτροπή του θεσμού «Πρόσωπα της Χρονιάς» να τιμήσει ως πανελλαδικό πρόσωπο.

ΚΟΙΝΩΝΙΑ – άτομο

Ο Παναγιώτης Κοκκότης, γυμναστής του τάε κβον ντο, είναι το δεύτερο πρόσωπο που βραβεύεται σήμερα, και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Κοινωνία -άτομο». Την απονομή του βραβείου, έκανε ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης.

ΠΑΤΡΑ ΠΑΤΡΑ

Ο νεαρός πρωταθλητής του τάε κβον ντο, από την πρώτη κιόλας στιγμή δημοσιοποίησε το σημαντικό πρόβλημα υγείας που αντιμετώπισε και τη μάχη του με τον καρκίνο, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να ευχαριστήσει όλους όσοι του συμπαραστάθηκαν, αλλά και να στείλει ταυτόχρονα κι ένα μήνυμα προς όλους μας για το μέγιστο αγαθό, την υγεία.

Ο Παναγιώτης Κοκκότης ασχολείται με το τάε κβον ντο από την ηλικία των 10 ετών. Έχει κατακτήσει άπειρα μετάλλια στα πανελλήνια πρωταθλήματα και έχει πετύχει ουκ ολίγες διακρίσεις σε διεθνείς διοργανώσεις, όμως αναμφίβολα το σπουδαιότερο χρυσό μετάλλιο το κατέκτησε στη μάχη με το ύπουλο λέμφωμα Hodgkin. Ήταν μια μάχη από την οποία αναδείχθηκε νικητής και φύλαγε μάλιστα και τη σχετική ευχάριστη ανακοίνωση για την ημέρα των 28ων γενεθλίων του!

ΚΟΙΝΩΝΙΑ – ΟΜΑΔΑ

Νικητές στην κατηγορία «Κοινωνία – Ομάδα», αναδείχθηκαν μετά από την ψηφοφορία του κόσμου, η κλινική λοιμώξεων του Γενικού Νοσοκομείου Πατρών «Αγίου Ανδρέα». Το βραβείο παρέλαβαν από τον Αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας Χαράλαμπο Μπονάνο, η λοιμωξιολόγος Ντέμη Δημητροπούλου, και ο Λεωνίδας Στέλλας, πνευμονολόγος και διευθυντής Κλινικής.ΠΑΤΡΑ

Η μάχη απέναντι στον Covid-19 είχε πολλούς ήρωες. Ανθρώπους από τον χώρο της Επιστήμης και της Ιατρικής που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό απέναντι σε έναν ύπουλο και επικίνδυνο εχθρό. Τα μέλη της Κλινικής Λοιμώξεων του νοσοκομείου «Άγιος Ανδρέας» αξίζουν τα εύσημα και τον θαυμασμό μας για την αυτοθυσία με την οποία έκαναν το καθήκον τους απέναντι στον συνάνθρωπο.

Η συγκεκριμένη κλινική σημείωσε εξαιρετική επιτυχία στην αντιμετώπιση περιστατικών Covid-19 με υψηλά ποσοστά επιβίωσης. Οι ασθενείς έφευγαν πολύ ευχαριστημένοι και ικανοποιημένοι από τη φροντίδα που τους παρασχέθηκε. Απόδειξη τα πολλά ευχαριστήρια που έλαβε η κλινική, με το προσωπικό της να στέκεται άξιο των απαιτήσεων, επιδεικνύοντας ευσυνειδησία, υπομονή και ευγένεια ακόμα και στις πιο δύσκολες περιόδους. Τους αξίζει, λοιπόν, η ελάχιστη ανταμοιβή, δηλαδή η αναγνώριση των βέλτιστων αποτελεσμάτων που έφεραν οι κόποι τους.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΑΤΟΜΟ

Στην κατηγορία «Αθλητισμός – άτομο», οι νικητές είναι δύο, καθώς λόγω ελάχιστης διαφοράς στην προτίμηση του κοινού μεταξύ πρώτου και δεύτερου στην κατηγορία, αποφασίστηκε από την Κριτική Επιτροπή του Θεσμού να δοθούν δύο βραβεία.ΠΑΤΡΑ

Το πρώτο βραβείο, δόθηκε στην αθλήτρια στίβου Μυρτώ Βαλαχά, από τον Αλέξη Γκότση, ο οποίος είναι προπονητής, πρώην βαλκανιονίκης,  και αντιπρόεδρος του αθλητικού σωματείου «ΠΕΛΟΨ»

Το 2022 ήταν αναμφίβολα η χρονιά της Μυρτώς Βαλαχά, καθώς το «χρυσό» κορίτσι του Πέλοπα και του στίβου της Πάτρας κατέρριψε 14 συνολικά φορές μέσα στο έτος το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο.

Και μιλάμε όχι μόνον για ρεκόρ Αχαΐας, αλλά και για πανελλήνια ρεκόρ!

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε, όμως, τον περασμένο Ιούλιο στη Μπάνκσα Μπίστριτσα της Σλοβακίας, εκεί όπου στο Ευρωπαϊκό Ολυμπιακό Φεστιβάλ Νεότητας, η 15χρονη Μυρτώ διέλυσε το πανελλήνιο ρεκόρ στην κατηγορία Κ16 στο αγώνισμα των 3.000 μ., αποδεικνύοντας για μια ακόμη χρονιά ότι το μέλλον τής ανήκει.

Η ίδια έχει βάλει πλώρη, για μια νέα χρονιά επιτυχιών, διατηρώντας ψηλά τη σημαία του Πέλοπα και της Ελλάδας! Στοιχηματίζουμε ότι τα καλύτερα έρχονται τρέχοντας…

Το δεύτερο βραβείο στην κατηγορία αυτή, που επιλέχθηκε από το κοινό, είναι η Ελένη Αντωνίου, η οποία είναι διεθνής διαιτητής ποδοσφαίρου. Το βραβείο της απένειμε  ο Ξενοφών Σωτηρχόπουλος, Construction manager, της “Ολυμπίας Οδού”.

ΠΑΤΡΑ

Ποιος είπε ότι το ποδόσφαιρο είναι ανδρικό άθλημα; Μπάλα παίζουν και οι κυρίες και πολλές φορές, μάλιστα, σφυρίζουν κιόλας! Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εκείνο της Ελένης Αντωνίου, η οποία έγινε στη διάρκεια του 2022 η πρώτη γυναίκα διαιτητής που διεύθυνε αγώνα της Super League1.

Οι επιτυχίες, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί, καθώς η Ελένη Αντωνίου αναδείχθηκε στη σεζόν 2021-2022 και ως η καλύτερη διαιτητής Super League 2, έπειτα από ψηφοφορία των αρχηγών και των προπονητών των 34 σωματείων της κατηγορίας.

Παρότι η ίδια ανήκει στη δύναμη της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αχαΐας δεν είναι Πατρινή στην καταγωγή, όμως όπως πάει θα την κάνουμε! Την πιο δύσκολη αποστολή, πάντως, και σίγουρα την πιο ευχάριστη, η Ελένη Αντωνίου την έχει αναλάβει στην προσωπική της ζωή, εκεί όπου είναι εργαζόμενη μητέρα τριών παιδιών.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ομάδα

Όσον αφορά την κατηγορία «Αθλητισμός – ομάδα», νικητές αναδείχθηκαν τα παιδιά του ΕΕΕΕΚ Πύργου, οι οποίοι είναι και πρωταθλητές των Special Olympics Hellas (bοcce). Το βραβείο απένειμε ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας,  Βασίλειος Γιαννόπουλος.ΠΑΤΡΑ

Πρωταθλητές της ζωής! Νικητές της ελπίδας! Για τα παιδιά του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Πύργου ο λόγος, τα οποία κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο στη διοργάνωση των Special Olympics Hellas που φιλοξενήθηκαν στο Λουτράκι. Οι μαθητές-αθλητές του ΕΕΕΕΚ Πύργου έκαναν για μια ακόμη φορά υπερήφανους τους δικούς τους ανθρώπους, αλλά και τους υπευθύνους του Εργαστηρίου, ανεβαίνοντας στο βάθρο μετά από πολύ ωραίους αγώνες.

Θερμό χειροκρότημα, λοιπόν, για τον Νίκο Ζαχαρόπουλο, Δημήτρη Κουτουκό, Μαρία-Ελένη Γερασιμοπούλου και Παναγιώτη Αττίκο-Γιδογιάννη, αλλά και την προπονήτριά τους Χριστίνα Ηλιάδου, για την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στο ομαδικό άθλημα bοcce. Οι μαθητές του ΕΕΕΕΚ Πύργου βίωσαν το αγαθό της επιβράβευσης μέσα από τη συμμετοχή τους στους αγώνες, καλλιεργώντας με αυτόν τον τρόπο, την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ – άτομο

Ο Κωνσταντίνος Μαλιάρης, προπτυχιακός φοιτητής Πανεπιστημίου Harvard, τιμήθηκε με το βραβείο της κατηγορίας «Εκπαίδευση – έρευνα». Το βραβείο απένειμε, ο Κώστας Μπακαλάρος, ιδιοκτήτης και ιδρυτής της BAKALAROS GROUP.ΠΑΤΡΑ

Η Δυτική Ελλάδα εξακολουθεί να βγάζει νέους ανθρώπους με λαμπρό μέλλον στον τομέα της επιστήμης και ο Κωνσταντίνος Μαλιάρης είναι η τελευταία απόδειξη γι’ αυτό.

Συγκεκριμένα, ο νεαρός μαθητής της Γ΄ Λυκείου έγινε δεκτός στο κορυφαίο αμερικανικό πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, μετά τη διάκρισή του με την Εθνική Ομάδα Ρομποτικής FGC Team Greece, της οποίας είναι βασικό μέλος. Η ομάδα διακρίθηκε στη Διεθνή Ολυμπιάδα Ρομποτικής FIRST GLOBAL CHALLENGE 2021, κατακτώντας τρία μετάλλια –ένα χρυσό, ένα ασημένιο και ένα χάλκινο– και ο 17χρονος Κωνσταντίνος Μαλιάρης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διάκριση, φέρνοντας παράλληλα γούρι στα ελληνικά χρώματα, καθώς αυτή ήταν η πρώτη φορά που ελληνική ομάδα ρομποτικής καταφέρνει να κατακτήσει σε μια παγκόσμια διοργάνωση μετάλλια σε όλες τις αγωνιστικές κατηγορίες, αλλά και στη γενική παγκόσμια κατάταξη ταυτόχρονα. Το μέλλον ανοίγεται λαμπρό μπροστά του…

ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ-ΕΡΕΥΝΑ – ομάδα 

Δύο μαθητές, ο Νικόλας Κουστουμπάρδης, μαθητής Γ΄ τάξης Πειραματικού Γυμνασίου Πατρών,  και ο Γιώργος Μελίστας μαθητής Α΄ τάξης 1ου ΓΕΛ Ναυπάκτου, κέρδισαν το βραβείο της κατηγορίας «Εκπαίδευση – Έρευνα- ομάδα». Με μεγάλη χαρά, το βραβείο τους απένειμε, ο Στάθης Τουλιάτος, ο οποίος είναι Accounting & Finance Manager της Coffee IslandΠΑΤΡΑΠΑΤΡΑ

Αυτά τα παιδιά είναι το μέλλον! Και μπορούν να φτάσουν μέχρι τα αστέρια! Κυριολεκτικά και μεταφορικά όμως, καθώς ο Νικόλας Κουστουμπάρδης και ο Γιώργος Μελίστας εκτοξεύτηκαν σε άλλους γαλαξίες με τις διακρίσεις που πέτυχαν στη Διεθνή Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής Junior 2022, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Καμπουλουνγκ Μολντοβένετς της Ρουμανίας.

Ο Νικόλας Κουστουμπάρδης είναι μαθητής της Γ΄ Τάξης του Πειραματικού Γυμνασίου του Πανεπιστημίου Πατρών και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στη διοργάνωση, ενώ ο Γιώργος Μελίστας είναι μαθητής του 1ου ΓΕΛ Ναυπάκτου κατέκτησε επίσης το ασημένιο μετάλλιο στη διοργάνωση, απέσπασε το 1ο βραβείο για την καλύτερη επίδοση στις Παρατηρήσεις με Τηλεσκόπιο, καθώς και το 1ο βραβείο για την καλύτερη επίδοση σε Παρατηρήσεις επί Χάρτου. Το αστρικό ταξίδι και των δυο νέων συνεχίζεται αμείωτο και στη διάρκεια του 2023 και στόχος είναι να φτάσουν μέχρι τα πέρατα του σύμπαντος!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – άτομο

H Ολυμπία Βικάτου,  δρ. Αρχαιολογίας, και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, ήταν αυτή που αναδείχθηκε νικήτρια στην κατηγορία «Πολιτισμός – άτομο». Το βραβείο της απένειμε, ο δήμαρχος Αγρινίου Γιώργος Παπαναστασίου.

ΠΑΤΡΑ

Είναι η Ελληνίδα που πρωτοστατεί καθημερινά στην ανάδειξη και προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών θησαυρών της Δυτικής Ελλάδας, με αποκορύφωμα τη δημιουργία του Ξενοκρατείου Αρχαιολογικού Μουσείου στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου.

Για την Ολυμπία Βικάτου ο λόγος, δόκτορα Αρχαιολογίας και προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, η οποία προσέφερε –εν μέσω μάλιστα πανδημίας– ένα μεγάλο δώρο στην περιοχή της, αλλά και συνολικά στην Ελλάδα.

Η προσπάθειά της για την προστασία και την ανάδειξης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς ήταν έντονη στη διάρκεια του 2022 και θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς και μέσα στο 2023.  Άλλωστε, το Ξενοκράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο αποτελεί ένα στολίδι κι έναν χώρο μνήμης για όλους μας. Στο ιδανικότερο μέρος!

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ομάδα

O μη κερδοσκοπικός οργανισμός τοπικής κοινότητας Μεσολογγίου «MESSOLONGHI BY LOCALS», πρώτοι στην προτίμηση του κοινού, στην κατηγορία «Πολιτισμός – ομάδα». Το βραβείο παρέδωσε στον Αλέξανδρο Παναγιωτόπουλο και την Κύρα Παπανικολάου η Νάντια Σαμαρά, εκδότρια της εφημερίδας «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»ΠΑΤΡΑ

Εσείς τι ξέρετε για την ιερή Πόλη του Μεσολογγίου; Πλέον, χάρη στην εθελοντική ομάδα Messolonghi by Locals μπορούμε όλοι να γνωρίζουμε τα πάντα. Τι είναι το Messolonghi by Locals; Η ξεχωριστή ομάδα που με όραμα για τον τόπο της μας γνωρίζει το Μεσολόγγι με τη ματιά των ντόπιων. Ο στόχος της προσπάθειας είναι η διαμόρφωση της σύγχρονης ταυτότητας του Μεσολογγίου μέσα από ένα «βιότοπο πολιτισμού» – ένα μοντέλο υπεύθυνου τουρισμού, όπου ο επισκέπτης ενσωματώνεται στην τοπική ταυτότητα, γνωρίζοντας το μέρος.

Στον κόμβο που διατηρεί η ομάδα στο Μεσολόγγι, παιδιά και ενήλικες μπορούν να απασχολούνται με θέματα πολιτισμού, ιστορίας, παράδοσης, εθελοντισμού και περιβάλλοντος. Σχεδιάζουν δράσεις για όλες τις ηλικίες γύρω από την προστασία της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, του ευαίσθητου οικοσυστήματος και παραδοσιακών επαγγελμάτων, ενώ το καλοκαίρι προσφέρουν στους κατοίκους ένα φεστιβάλ με έντονη τη συμμέτοχη της νεολαίας.

Στη συνέχεια ακολούθησαν τα βραβεία Τιμής Ένεκεν, τα οποία δεν προέκυψαν κατόπιν ψηφοφορίας.

ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ – ΒΡΑΒΕΙΟ AFFIDEA

Το πρώτο βραβείο «Τιμής Ένεκεν – AFFIDEA», το οποίο φέρει το όνομα του πλατινένιου χορηγού AFFIDEA ο οποίος στηρίζει την εκδήλωση καθώς πρεσβεύει αξίες και ιδεώδη που συνάδουν με το όραμα και τη φιλοσοφία των ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ, δόθηκε στον Νίκο Καραμάνο, ο οποίος είναι καθηγητής Βιοχημείας του τμήματος Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών, καθώς επίσης και πρώην αντιπρύτανης. Το βραβείο του απένειμε, ο διευθύνων σύμβουλος της Affidea Θεόδωρος Καρούτζος.ΠΑΤΡΑ

Το Πανεπιστήμιο Πατρών φιγουράρει πλέον στη λίστα των ερευνητών με τις περισσότερες βιβλιογραφικές αναφορές σε διεθνές επίπεδο. Κι αυτό οφείλεται στο ερευνητικό έργο του καθηγητή του τμήματος Χημείας και πρώην αντιπρύτανη, Νίκου Καραμάνου, ο οποίος είναι πλέον το πρώτο μέλος της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Πατρών που ανήκει στην ομάδα των ελίτ ερευνητών του κόσμου, όντας παράλληλα ένας από τους 11 Έλληνες που πέτυχαν την αναγραφή τους στη συγκεκριμένη λίστα.

Ο Νίκος Καραμάνος κέρδισε την ένταξή του στην ελίτ ομάδα των ερευνητών με την αξιοσημείωτη επιρροή του στην έρευνα, που αποδεικνύεται από την παραγωγή πολλαπλών εργασιών με υψηλή αναφορά. Η διάκριση αυτή ανοίγει νέους ορίζοντες για διεθνείς συνεργασίες και ερευνητικές δραστηριότητες προς καινοτόμες κατευθύνσεις που σχετίζονται με τη μεταφραστική έρευνα, ενώ προσδίδει μεγάλο κύρος στο Πανεπιστήμιο Πατρών διεθνώς και στηρίζει σημαντικά τη βελτίωση της θέσης του στις διεθνείς κατατάξεις.

ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ – Επιστημονικό Πάρκο Πατρών

Το δεύτερο βραβείο «Τιμής Ένεκεν», δόθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Έρευνας και Καινοτομίας, Φωκίων Ζαΐμη, στον πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλο του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών Βασίλη Λουκόπουλου.ΠΑΤΡΑ

Επί σχεδόν μια 25ετία, το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών παράγει υψηλού επιπέδου καινοτόμο έργο. Σήμερα φιλοξενεί 40 εταιρείες κι ένα Ερευνητικό Ινστιτούτο (ΙΝΒΙΣ), ενώ απασχολούνται καθημερινά περισσότερα από 150 άτομα υψηλού επιστημονικού μορφωτικού επιπέδου. Οι τομείς επιστημονικού ενδιαφέροντος αφορούν την Πληροφορική και Μικροηλεκτρονική, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις Βιοεπιστήμες.

Οι εγκατεστημένες εταιρείες στο ΕΠΠ έχουν κατοχυρώσει τα τελευταία χρόνια περισσότερες από 30 διεθνείς πατέντες, έχουν υλοποιήσει περισσότερα από 40 έργα έρευνας και τεχνολογικής ανάπτυξης, ενώ το ίδιο το ΕΠΠ έχει υλοποιήσει περισσότερα από 32 ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα, εθνικά και ευρωπαϊκά. Μέσα σε όλες τις σημαντικές συνεργασίες, δεν θα πρέπει να παραλειφθεί κι εκείνη που έχει αναπτυχθεί με το CERN. Στρατηγικός στόχος του ΕΠΠ είναι να δημιουργήσει μία σύγχρονη Καινοτομική Επιχειρηματική Περιοχή στην Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας που θα αποτελέσει εργαλείο ανάπτυξης.

ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ – Πανεπιστήμιο Πατρών

To επόμενο βραβείο «Τιμής Ένεκεν», δόθηκε στην Πρυτανική Αρχή Πανεπιστημίου Πατρών: πρύτανης Χρήστος Μπούρας, αντιπρυτάνεις Μάρκος Μαραγκός, Παναγιώτης Δημόπουλος, Διονύσης Μαντζαβίνος και Βασίλειος Βασιλειάδης. Την απονομή έκανε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό Ανδρέα Κατσανιώτη.ΠΑΤΡΑ

Ένας ζωντανός οργανισμός γνώσης και ανάπτυξης είναι το Πανεπιστήμιο Πατρών κι αυτό αποτυπώθηκε περίτρανα και κατά τη διάρκεια του 2022, με πρωτοβουλία αιχμής το φεστιβάλ υποδοχής των φοιτητών που διοργανώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο. Οι φοιτητές αφήνουν στην Πάτρα ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα, στηρίζοντας μια πόλη που διαφορετικά θα ήταν σε δεινή οικονομική κατάσταση. Η φετινή υποδοχή ήταν η πρώτη που διοργανώθηκε ποτέ.

Ειδική αναφορά θα πρέπει να γίνει και σε κάτι ακόμη: Στη βράβευση του Πανεπιστημίου Πατρών με το «Quality Choice Prize Barcelona 2022», βραβείο που διαχειρίζεται η «European Society for Quality Research» που εδρεύει στην Λοζάνη και απονέμεται σε επιλεγμένους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς από όλο τον κόσμο, με την απονομή να αντικατοπτρίζει το εξαιρετικό έργο που επιτελεί το διδακτικό, ερευνητικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό του ιδρύματος.

ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ – Στάθης Χρυσικόπουλος

Το επόμενο βραβείο «Τιμής Ένεκεν» απένειμε ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτης Μελάς, στον γιο του βραβευόμενου Στάθη Χρυσικόπουλου (αρχιτέκτονα – εικαστικού, πρ. καλ/κού δ/ντή θεσμού «Πατρινό Καρναβάλι»), Μαρκέλλος.ΠΑΤΡΑ

Ζωγράφος, αρχιτέκτονας, δάσκαλος. Με ανατρεπτική ανάμειξη στο Πατρινό Καρναβάλι, στο οποίο «συνδικαλίστηκε» μαχητικά και εμπνευσμένα, κυνηγός του οράματος της οργανωτικής αυτονόμησης του θεσμού και στη συνέχεια ως καλλιτεχνικός διευθυντής, συμβάλλοντας σε μια ιστορική ποιοτική αναμόρφωση.

Ως καλλιτέχνης, ανοιχτός σε επιρροές, επινοητικός και καινοτόμος γνώρισε διεθνείς διακρίσεις. Άφησε έντονη σφραγίδα στον τομέα της οπτικής ποίησης, μια συνδυαστική μορφή τέχνης που μεταχειρίζεται την εικόνα σαν στίχο, ισορροπώντας αρμονικά και δημιουργικά ανάμεσα στη ζωγραφική και τη γραφιστική, μετατρέποντας την αφηρημένη έννοια σε οπτικό αποτύπωμα.

ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ – Γονείς που δώρισαν τα όργανα των παιδιών τους

Το τελευταίο βραβείο «Τιμής Ένεκεν», σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης, δόθηκε στους γονείς που δώρισαν τα όργανα των παιδιών τους. Το βραβείο απένειμε ο Κωνσταντίνος Παπαγεωργόπουλος, φοιτητής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου ΠατρώνΠΑΤΡΑΠΑΤΡΑ

Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο. Τιμή στους γονείς που επιλέγουν μέσω της δωρεάς οργάνων των παιδιών τους να χαρίσουν ζωή σε κάποιους άλλους που δίνουν μάχη για επιβίωση στο κρεβάτι κάποιου νοσοκομείου.

Αυτοί οι γονείς 14 παιδιών που προέρχονται στην πλειοψηφία τους από τη Δυτική Ελλάδα και νοσηλεύτηκαν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων και Εφήβων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών θα βρίσκονται για πάντα μέσα στις καρδιές όλων μας. Αυτοί οι ηρωικοί γονείς απέδειξαν ότι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη δεν υστερούν στους Έλληνες πολίτες. Κι εκεί ψηλά όπου βρίσκονται ο Απόλλωνας, η Ακριβή, ο Βασίλης, ο Γιώργος, ο Γιάννης, η Δήμητρα, ο Δημήτρης, ο Ιωάννης, οι δύο Κωνσταντίνοι, η Μαρία-Κωνσταντίνα, ο Μάριος, ο Μύρωνας και ο Σταύρος, θα χαμογελούν με ευτυχία για την αγάπη που σκόρπισαν.