Από το Βασιλικό το άνδρας που ανασύρθηκε νεκρός στον Ερύμανθο

Οπως κάθε χρόνο τέτοια εποχή έτσι και φέτος «ανέβαινε» με τα ζώα του στο βουνό, ήξερε σπιθαμή προς σπιθαμή τον Ερύμανθο, όμως χθες έμελλε να συμβεί το μοιραίο. Ο 56χρονος κτηνοτρόφος Χρήστος Βάσσος του Ιωάννη από τον οικισμό Βασιλικό Καλεντζίου, εντοπίστηκε νεκρός σε χαράδρα 50 μέτρων, στη θέση βαθύ, από τους άνδρες της ορειβατικής ομάδας της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας, το απόγευμα της Πέμπτης.

Η μοιραία πτώση σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, σε απόκρυμνο σημείο της βουνοκορυφής σε υψόμετρο 2.224 μέτρων. Η επιχείρηση προσέγγισης πραγματοποιήθηκε κάτω από δύσκολες και επικίνδυνες συνθήκες λόγω του δύσβατου της περιοχής και διήρκησε περίπου 4 ώρες. Οι διασώστες καταρριχήθηκαν στο σημείο, όπου νωρίς το απόγευμα βρήκαν τον κτηνοτρόφο χωρίς τις αισθήσεις του. Για τη μεταφορά του ζητήθηκε η συνδρομή ελικοπτέρου, καθώς για την ανάσυρσή του απαιτείτο τουλάχιστον 6 ώρες πεζοπορίας.

Το Super Puma που «σηκώθηκε» από τo αεροδρόμιο της Ελευσίνας και έφθασε στα ορεινά του Δήμου Ερυμάνθου, παρέλαβε τη σορό του 56χρονου και την μετέφερε στο νεκροτομείο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών, στο Ρίο.

Ο πρώτος άνθρωπος που τον αντίκρισε να κείτεται σε βάθος πολλών μέτρων ήταν  ο ανιψιός του, μαζί με τον οποίο είχαν μεταβεί στην περιοχή. Σύμφωνα με μαρτυρίες την έκκλησή του για βοήθεια άκουσε κτηνοτρόφος που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση, ο οποίος και ενημέρωσε τις Αρχές. Αμέσως σήμανε συναγερμός με 7μελές κλιμάκιο της ορειβατικής ομάδας της 6ης ΕΜΑΚ Πάτρας να σπεύδει στο σημείο.

Η αργοπορία επιστροφής του βοσκού στη στάνη σε συνδυασμό με το γεγονός πως το κινητό τηλέφωνο του, ήταν απενεργοποιημένο – έσπασε κατά την πτώση – ανησύχησαν τον 28χρονο ανιψιό του που άρχισε να τον αναζητά, στα μέρη που συνήθιζε να κινείται στο βουνό. Δυστυχώς οι έρευνες για τον εντοπισμό του, τον οδήγησαν στο σημείο όπου ο 56χρονος, έφυγε από τη ζωή.

Αδιευκρίνιστες παραμένουν οι συνθήκες του δυστυχήματος, ωστόσο δυο είναι τα σενάρια που εξετάζονται. Το πρώτο θέλει τον 56χρονο να βρέθηκε στο κενό στην προσπάθειά του να «μαζέψει» τα ζώα του και το δεύτερο να παραπάτησε, μαζεύοντας τσάι.

Η είδηση του θανάτου «πάγωσε» τους συγχωριανούς του, που έκαναν λόγο για την «κακιά στιγμή» που στοίχισε τη ζωή σε έναν καλοσυνάτο άνθρωπο.