Από την Γερμανού η κεντρική είσοδος στο Ρωμαϊκό Ωδείο

Από την Γερμανού θα είναι η νέα κεντρική είσοδος του Ρωμαϊκού Ωδείου της Πάτρας, καθώς πολλά πράγματα που γνωρίζαμε γύρω από το μνημείο πρόκειται να αλλάξουν όταν ο χώρος παραδοθεί και πάλι σε χρήση.

Κάτι που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναμένεται να γίνει από το καλοκαίρι του 2025 και μετά. Πέρα από τις εργασίες για την ανακαίνιση και την αναστήλωση του Ρωμαϊκού Ωδείου η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας κατάφερε να αξιοποιήσει και νέο κονδύλι (610.000 ευρώ) από το νέο ΕΣΠΑ (2021-2027) που αφορά την διαμόρφωση και την αξιοποίηση του περιβάλλοντος χώρου γύρω από το μνημείο.

Στο πλαίσιο αυτό θα αλλάξει έτσι η κεντρική είσοδος του μνημείου, ενώ θα γίνουν και πολλές ακόμα παρεμβάσεις που αφορούν τον φωτισμό (εντός του μνημείου και εκτός αυτού), τα καμαρίνια (οι ηθοποιοί θα λειτουργούν εντός στης σκηνής), την πρόσβαση σε ΑμεΑ, και γενικότερα την αξιοποίηση του μνημείου όχι μόνο ως έναν χώρο για την φιλοξενία παραστάσεων, αλλά ως ενιαίου αρχαιολογικού χώρου που θα είναι ανοικτός και θα αποτελεί πόλο έλξης για τους τουρίστες – επισκέπτες.

Σκοπός είναι η πρόσβαση και στους εξωτερικούς χώρους του μνημείου, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις που έχουν γίνει θα δημιουργηθεί χώρος για την εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, τουαλέτες για άνδρες και γυναίκες, αλλά θα διατηρηθεί και το φυλάκιο.

Αυτή την περίοδο μαζί με την εργολαβία που έχει αναλάβει το έργο της ανακαίνισης – αναστήλωσης του μνημείου, υψώνοντας το τείχος και προχωρώντας σε παρεμβάσεις εντός του θεάτρου, βρίσκονται σε εξέλιξη και τέσσερις ακόμα μελέτες για την αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου, την αποχέτευση, την ύδρευση και τον φωτισμό του μνημείου.