Αντιεμβολιαστές και φανατικοί… στα Δικαστήρια για τον παπά Τάσο! Τι θα κάνει ο Μητροπολίτης Χρυσόστομος

Οι «φανατικοί» ορθόδοξοι της Πάτρας δίνουν ραντεβού στα Δικαστήρια το πρωί της Δευτέρας. Καθώς θα καθίσει στο εδώλιο ο π. Αναστάσιος Γκοτσόπουλος, πρώην προϊστάμενος Ι.Ν. Αγίου Νικολάου. Ο ίδιος έκανε χθες ανάρτηση στο διαδίκτυο στην οποία φαίνεται ξεκάθαρα πως δεν έχει μετανιώσει ούτε για την παραβίαση των μέτρων της κυβέρνησης, ούτε για την ανυπακοή στον Μητροπολίτη Πατρών Χρυσόστομο και την Ιερά Σύνοδο. Είναι χαρακτηριστικό πως την ίδια ημέρα, 25η Μαρτίου 2020, ανήμερα του Ευαγγελισμού. Ο Σεβασμιώτατος τελούσε την Θεία Λειτουργία κεκλεισμένων των θυρών στην Ευαγγελίστρια και λίγα μέτρα πιο πάνω ο κ. Αναστάσιος είχε ανοίξει τις πόρτες και καλούσε τους πιστούς να λειτουργηθούν. Ο Μητροπολίτης εκείνη την ημέρα στην κυριολεξία είχε θυμώσει με την συμπεριφορά του εφημερίου. Αλλά ο π. Αναστάσιος μάλλον… δεν δίνει λογαριασμό στον Σεβασμιώτατο. Αλλωστε είναι τοις πάσι γνωστό πως διατηρεί φιλικές και πνευματικές σχέσεις με τον «αντάρτη» της Ιεράς Συνόδοου Μητροπολίτη Κυθήρων, ενώ ο μπατζανάκης του, επίσης ιερέας από την Πάτρα, είναι εφημέριος στα Κύθηρα. Εγραψε ο π. Αναστάσιος: «Όπως έχει ανακοινωθεί μου ασκήθηκε δίωξη και πρόκειται να δικαστώ ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Πατρών την προσεχή Δευτέρα 11.10.2021, διότι πέρσι την 25η Μαρτίου 2020, εορτή του Ευαγγελισμού, επιτέλεσα το ιερατικό και εφημεριακό μου καθήκον ως επιτάσσει η εκκλησιαστική μας παράδοση και η συνείδησή μου. Κατά τη διάρκεια της 28ετούς ιερατικής μου διακονίας έχω αξιωθεί άλλες τέσσερις φορές να βρεθώ εγκαλούμενος και κατηγορούμενος διότι δεν υπέκυψα σε πιέσεις και θέλησα να προασπιστώ τα συμφέροντα της ενορίας Αγ. Νικολάου Πατρών, στην οποία είχα τότε ως πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου την ευθύνη της διοικητικής και οικονομικής διαχείρισης.

Το διακύβευμα τότε (1995-2000) ήταν της τάξεως των 100.000.000 δρχ! Και τις τέσσερις φορές αθωώθηκα και τελικά δικαιώθηκε απολύτως ο Ναός στο σύνολο των απαιτήσεών του κατά την τότε πολυετή διένεξη. Όπως σημείωσα πέρσι, στις από 15.9.2020 εξηγήσεις μου στον αρμόδιο Εισαγγελέα (βλ. συνημμένο), η άσκηση δίωξης για τέτοιο “αδίκημα”, αποτελεί ξεχωριστή τιμή για ένα ιερέα και έτι πλέον την ύψιστη τιμή -το ανώτατο οφίκιο κατά την εκκλησιαστική ορολογία- μετά την ιεροσύνη, συνιστά η καταδίκη του επειδή επιτέλεσε το ιερατικό του καθήκον.

Αν αναλογιστώ ότι παρόμοια διάταξη νόμου, ποινικοποίησης της τέλεσης της Θ. Λειτουργίας, μετά τον θάνατο του Διοκλητιανού (311 μΧ) ίσχυσε στην Ευρώπη μόνο στην Αλβανία του Ενβὲρ Χότζα (1967-1990), αν αναλογιστώ ότι ούτε ο Μωάμεθ ο Πορθητής και οι διάδοχοί του Σουλτάνοι στα 400-500 χρόνια της Τουρκικής σκλαβιάς, ούτε ο Λένιν ούτε ο Στάλιν ούτε ο Τσαουσέσκου τόλμησαν τέτοια ασέβεια εναντίον του ίδιου του εσώτατου πυρήνα της Εκκλησίας, του Μυστηρίου της Θ. Ευχαριστίας, που τόλμησε η Ελληνική Δημοκρατία εν έτει 2020, ασφαλώς και δεν μπορώ να πανηγυρίζω όσο θα ήθελα για την τιμή της ασκηθείσης δίωξης…!

Στο πλευρό του θα βρίσκονται κάποιοι ιερείς όπως ο εφημέριος της Βούντενης (έχει δηλώσει αντιεμβολιαστής), ο πρώην Πρόεδρος της Αντιαιρετικής Επιτροπής αρχιμανδρίτης Χαρίτων, κάποιες μοναχές, αλλά και ορθόδοξοι αντιεμβολιαστές τους οποίους «καθοδηγεί» ο Σπυρίδων Ζορμπαλάς, επικεφαλής του «Ουκρανικού ζητήματος» στην Πάτρα και πρωταγωνιστής πολλών συγκεντρώσεων εναντίον του Μητροπολίτη Πατρών. Η εκδίκαση της υπόθεσης αναμένεται με ενδιαφέρον, όπως επίσης και η στάση που θα κρατήσει ο Μητροπολίτης, αφού είναι γνωστό πως οι «φανατικοί» και ο π. Τάσος Γκοτσόπουλος έχουν προκαλέσει πολλούς «πονοκεφάλους» στην τοπική Εκκλησία!