Αντίστροφη μέτρηση για τις κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. – Ποιοι θα κριθούν σε Πάτρα και Αχαΐα

Προ των πυλών βρίσκονται οι ανακατατάξεις στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε βαθιές τομές.

Οι ετήσιες κρίσεις των αξιωματικών που υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ. που γίνονται κάθε Ιανουάριο (ξεκινούν στις 21 του μηνός) όλα δείχνουν πως θα ξεκινήσουν αυτή την εβδομάδα οπότε θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του νέου αρχηγού ΓΕΕΘΑ ∆ημητρίου Χούπη για να αποφασίσει τον νέο Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένονται βαθιές τομές στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. ακόμα και απομακρύνσεις ανώτατων αξιωματικών. Ο υπουργός, άλλωστε, φαίνεται να έχει λάβει «λευκή επιταγή» από τον Πρωθυπουργό για να προχωρήσει σε τομές στην ΕΛ.ΑΣ., μετά την πρόσφατη ανάληψη της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για πέμπτη φορά.

 Ο ίδιος φέρεται να είναι αποφασισμένος να θέσει σε εφαρμογή το σχέδιό του, αλλάζοντας τον τρόπο λειτουργίας της Αστυνομίας δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στα πρόσωπα. Ίδιες πηγές αναφέρουν πως για να πετύχει το εγχείρημά του, θέλει να έχει αξιωματικούς που έχουν «δοκιμαστεί» στο πεδίο και έχουν δώσει δείγματα γραφής και γι’ αυτό φέρεται μέσα από την επίσπευση των ετήσιων τακτικών κρίσεων της ΕΛ.ΑΣ. να δρομολογεί μεγάλες ανακατατάξεις.

Μεγάλο ζητούμενο στις επερχόμενες κρίσεις αποτελεί η τύχη του σημερινού αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Λάζαρου Μαυρόπουλου, ο οποίος τοποθετήθηκε στην αρχηγία πριν από έναν χρόνο. Εάν επιβεβαιωθεί το σενάριο ότι το Υπουργείο είναι αποφασισμένο να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στην ΕΛ.ΑΣ. τότε δεν αποκλείεται να βρεθεί σε κορυφαία θέση στη λεωφόρο Κατεχάκη ο υποστράτηγος ∆ημήτρης Μάλλιος, μέχρι τώρα προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, ο οποίος είχε διαχειριστεί την κρίση του Έβρου στις αρχές του 2020.

Ωστόσο, φαίνεται να αποτελεί ειλημμένη απόφαση η προώθηση στην ιεραρχία υποστρατήγων και άλλων αξιωματικών με βουτιά στην επετηρίδα, γεγονός που ίσως καθορίσει την «τύχη» των σημερινών αντιστρατήγων. Οι όποιες αλλαγές στην κορυφή της πυραμίδας της ΕΛ.ΑΣ. θα έχουν αντίκτυπο σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς της περιοχής μας.

Όλα δείχνουν πως θα κριθούν οι δύο υποστράτηγοι της ΕΛ.ΑΣ. από την Πάτρα, ο Απόστολος Μαρτζάκλης (Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός ∆ιευθυντής ∆υτικής Ελλάδος, ο οποίος είναι πέμπτος στην επετηρίδα) και ο Γιώργος Μιχαλόπουλος (ο οποίος υπηρετεί ως προϊστάμενος Κλάδου Τάξης στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.).

Επίσης, αξιωματικοί που θεωρείται πως θα αξιοποιηθούν είναι ο Χρήστος Μανούρας (γραφείο προϊσταμένου επιτελείου), Παναγιώτης Πούπουζας (προϊστάμενος ∆ιεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων), ενώ την ίδια ώρα δρομολογείται η αποστρατεία αξιωματικών που υπηρετούν σε κομβικές υπηρεσίες εξαιτίας των υποθέσεων που δεν είχαν τον κατάλληλο χειρισμό, όπως το φιάσκο με τους κροάτες χούλιγκαν, κ.α.

Σήμερα, στο Σώμα υπηρετούν πέντε αντιστράτηγοι και αναλόγως με τον αριθμό που θα αποστρατευθούν, θα καλυφθεί από τους νυν υποστρατήγους, οι οποίοι με το νέο οργανόγραμμα από 20 θα γίνουν 25. Αυτό αναμένεται να επιφέρει ανακατατάξεις και στους αξιωματικούς που έχουν τον βαθμό του ταξίαρχου και πρόκειται να προαχθούν ή να αποστρατευθούν.

Θ. ΤΣΑΤΣΑΡΗΣ ΚΑΙ Α. ΤΣΑΠΙΚΟΥΝΗΣ

Από την Πάτρα κρίνονται ο νυν Αστυνομικός ∆ιευθυντής Αχαΐας, ταξίαρχος Θεόδωρος Τσάτσαρης και ο νυν Αστυνομικός ∆ιευθυντής Ζακύνθου, ταξίαρχος Ανδρέας Τσαπικούνης, οι οποίοι φέρεται να είναι οι δύο επικρατέστεροι για την θέση της Γενικής Αστυνομικής ∆ιεύθυνσης ∆υτικής Ελλάδας.

Ανάλογα με το πόσο βαθιές θα είναι οι τομές θα εξαρτηθεί ποιοι θα αναλάβουν τις θέσεις ευθύνης στην τοπική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.