Αλυσίδα προσφοράς από Πατρινούς για τους πυρόπληκτους

Οι πατρινοί συνδράμουν τους συμπολίτες μας που έχασαν το βιος τους από την μια στιγμή στην άλλη – Η προσφορά που συνεχώς αυξάνεται περιλαμβάνει είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα και φάρμακα

Σε αυτή την δύσκολη περίοδο που διανύουμε, αποδεικνύεται ότι ο ανθρωπισμός και η αλληλεγγύη ευτυχώς παραμένουν σε υψηλό επίπεδο. Ολα αυτά έρχονται να επιβεβαιωθούν από την  άμεση κινητοποίηση σε πανελλαδικό αλλά και τοπικό επίπεδο, φορέων και οργανισμών που κινητοποιήθηκαν άμεσα για παροχή βοήθειας στους ανθρώπους που χάνουν τις περιουσίες εξαιτίας των πυρκαγιών και βρίσκονται στο δρόμο από την μια μέρα στην άλλη.

Η προσφορά του Ερυθρού Σταυρού

Στην «πρώτη γραμμή» βρίσκεται ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, τόσο με την συμμετοχή των Εθελοντών Σαμαρειτών στα πύρινα μέτωπα αλλά και με την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πληγέντες από τις φωτιές.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η  ανταπόκριση των πατρινών από την πρώτη κιόλας μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών ήταν άμεση και η προσφορά συνεχίζεται. Η Διευθύντρια του Περιφερειακού Τμήματος του Ερυθρού Σταυρού της Πάτρας Eλλη Δημοπούλου, μιλώντας στον «Νεολόγο» δηλώνει πως ήδη πριν βγει η ανακοίνωση για την συμμετοχή του Ερυθρού Σταυρού στην παροχή βοήθειας προς τους πυρόπληκτους, οι πολίτες καλούσαν και προσέρχονταν στα γραφεία με πακέτα και τσάντες που περιείχαν από είδη πρώτης ανάγκης ως και φάρμακα. «Μου έκανε εντύπωση το πόσο ευαισθητοποιημένα είναι κυρίως τα νέα παιδιά που έρχονται καθημερινά και προσφέρουν ότι μπορούν για τους ανθρώπους αυτούς. Είναι συγκινητικό» αναφέρει η κ. Δημοπούλου.

Όπως έχει ανακοινωθεί υπάρχει και τραπεζικός λογαριασμός όπου κάθε πολίτης μπορεί να καταβάλει από το δικό του μετερίζι για τον σκοπό αυτό. Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Διοίκησης του Ερυθρού Σταυρού της Αθήνας, Dr. Αντώνιος Αυγερινός δήλωσε στον «Ν»:  «Είναι συγκινητική η καθολική ανταπόκριση του κόσμου. Το αίσθημα αλληλεγγύης, ανθρωπισμού και εθελοντισμού είναι τεράστιο. Τους συγχαίρω και είμαι υπερήφανος για το υψηλό αίσθημα ευθύνης που έχουν οι εθελοντές και οι μόνιμοι εργαζόμενοί μας. Είναι αφανείς ήρωες, αρωγοί  της Πολιτείας».

 Η Δημοτική Αρχή

Στο πλευρό των πληγέντων από τις φωτιές είναι και η Δημοτική Αρχή της Πάτρας. Σε συνεργασία με τον Κοινωνικό Οργανισμό, προχώρησε σε συλλογή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, ενώ ενεργά από την πρώτη στιγμή συμμετέχουν και εργαζόμενοι του Δήμου στις φωτιές. Κατηγορηματική είναι η θέση  του Δήμου, στην καταβολή των 600 ευρώ – βάσει νόμου – σε πληγέντες από τη φωτιά. Ήδη έχουν καταγραφεί αιτήσεις από  Ελεκίστρα, Σούλι και Καρυές, προκειμένου τα χρήματα αυτά να δοθούν άμεσα, δίχως γραφειοκρατικές καθυστερήσεις. Μιλώντας στον «Ν» ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών του Δήμου Πατρέων, Διονύσιος Πλέσσας, τόνισε πως «Θα πρέπει να αποζημιωθούν στο 100% όσοι επλήγησαν από επίσης φωτιές. Θεωρούμε βέβαια πως οι πολιτικές επίσης Κυβέρνησης είναι δασοκαταστροφικές παρά δασοπροστατευτικές». Οι χώροι φιλοξενίας του δήμου επίσης διατίθενται  για οποιαδήποτε ανάγκη.

Παρούσα και η Περιφέρεια

«Βροντερό» παρών δίνει και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας  με την ενεργή συμβολή της σε καθημερινό επίπεδο στους πυροπαθείς πολίτες, με την συλλογή και αποστολή τροφίμων σε όλες τις Περιφερειακές ενότητες που χρήζουν άμεσης ανάγκης. Κάθε μέρα αναχωρεί βαν με την βοήθεια και των προσκόπων της πόλης, με προορισμό ακόμα και δύσβατες – λόγω των πυρκαγιών – περιοχών. Ακόμη, αρκετοί σύλλογοι  από την Αθήνα αλλά και από άλλες Περιφέρειες συνεργάζονται με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην παροχή βοήθειας που όλο και αυξάνεται.

Η προσφορά από ΕΚΠ και επιχειρήσεις

Μέσα σε αυτή την γιγαντιαία κινητοποίηση φορέων, οργανισμών αλλά και ιδιωτών, συμμετέχει και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας με συλλογή τροφίμων. Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, Δημήτρης Μαρμούτας αναφέρει στον «Ν» «πως σε κάθε περίπτωση βρισκόμαστε κοντά στους συμπολίτες μας με όποιο τρόπο αυτό είναι εφικτό».

Η ευαισθητοποίηση των πολιτών της Πάτρας μεγεθύνεται με την ακόμα πιο έμπρακτη μορφή της με πολλές επιχειρήσεις και καταστήματα, να αποτελούν σημεία πρόσβασης των ενδιαφερομένων για την συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους.