Ακριβαίνει και το γάλα – Εκτοξεύτηκε το κόστος παραγωγής

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το νέο κύμα ανατιμήσεων σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα τροφίμων. Οι αυξημένες τιμές σε μια σειρά βασικών καταναλωτικών αγαθών, ήδη φαίνεται στο ράφι και στην… τσέπη των καταναλωτών και τα μηνύματα είναι δυσοίωνα.

Ανάμεσα στα βασικά αγαθά που αναμένεται ότι θα αυξηθεί η τιμή τους είναι το γάλα και κατ’ επέκταση το τυρί και όλη η γκάμα των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Μέχρι 10% αναμένεται να αυξηθεί η τιμή πώλησης ενός λίτρου γάλακτος στα ράφια των καταστημάτων, όπως σημειώνει στον Νεολόγο ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αγελαδροτρόφων Αχαΐας  Παναγιώτης Λαλιώτης. Παρόμοια αναμένεται να  είναι και η αύξηση στην φέτα καθώς η εκτόξευση των τιμών στις ζωοτροφές έχει δημιουργήσει πολύ σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Λαλιώτη, η αύξηση της τιμής οφείλεται στην εκτίναξη μέχρι και 60% της τιμής του καλαμποκιού στα Βαλκάνια, η οποία προκαλεί αυξήσεις και σε άλλα προϊόντα από τα οποία αποτελούνται οι ζωοτροφές. Είναι χαρακτηριστικό πως το καλαμπόκι αποτελεί το βασικότερο δημητριακό σε ποσοστό μάλιστα 60% από το οποίο εμπεριέχεται στις ζωοτροφές ενώ αποτελεί αναπόστατο συστατικό από ένα ολοκληρωμένο σιτηρέσιο,  του μενού όπως θα λέγαμε, των ζώων που δίνουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται η τιμή του τριφυλλιού του σανό, των σιτηρών και των παραγώγων του ακόμη και το κριθάρι με αποτέλεσμα συνολικά οι ζωοτροφές να είναι πλέον πολύ ακριβές.

Όπως σημειώνει ο κ. Λαλιώτης αν συνυπολογίσουμε την αύξηση στο πετρέλαιο και σε άλλα επιμέρους στοιχεία της παραγωγής οδηγούμαστε σε συνολική αύξηση του κόστους παραγωγής για έναν κτηνοτρόφο που ξεπερνά το 70% με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με οικονομική ζημιά αν δεν μπορέσει να αποσβέσει τις ζημιές τους. Πως θα γίνει αυτό; Με τον μόνο τρόπο που υπάρχει πλέον, δηλαδή η επιβάρυνση να μετακυλήσει στους  καταναλωτές οι οποίοι πολύ σύντομα θα πληρώνουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ακριβότερα.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα για να δώσουμε και μια τάξη μεγέθους σύμφωνα με τον κ. Λαλιώτη, για ένα παραχθεί ένα λίτρο γάλα τότε ο κτηνοτρόφος χρειάζεται 1,5 κιλό ζωοτροφής. Αν το γάλα πωλείται 1,00 ευρώ στο ράφι και στον παραγωγό κοστίζει 1,20 τότε οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή.

Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Λαλιώτης, η αύξηση της τιμής των ζωοτροφών, ξεκίνησε από τον περσινό Οκτώβριο κάτι που σημαίνει πως, τόσους μήνες οι παραγωγοί προσπάθησαν να συγκρατήσουν το κόστος παραγωγής, ώστε να μην ακριβύνει η τιμή του γάλακτος όμως πλέον βρίσκονται ένα βήμα πριν τον οικονομικό γκρεμό και πλέον η αύξηση είναι αναπόφευκτη. Αξίζει να αναφέρουμε πως αρκετοί κτηνοτρόφοι και τοπικά είναι ενταγμένοι σε ευρωπαϊκά προγράμματα τα οποία ναι μεν, βοηθούν τους παραγωγούς, ωστόσο συνοδεύονται από πολύ αυστηρούς κανόνες και προϋποθέσεις για να λαβαίνουν οι δικαιούχοι τις χρηματοδοτήσεις, με τον σημαντικότερο την μη μείωση του ζωικού κεφαλαίου για αρκετά χρόνια. Αυτό σημαίνει όμως πως οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται μπροστά σε έναν οικονομικό «γκρεμό» αφού δεν μπορούν πουλήσουν τα ζώα του και την ίδια ώρα τους κοστίζει ακριβότερα να τα συντηρήσουν.

Ο Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων Αχαΐας αποτελείται από 67 αγελαδοτρόφους και χιλιάδες κτηνοτρόφους από την ευρύτερη περιοχή όχι μόνο από τα στενά όρια του Νομού Αχαΐας.