ΑΚΗΣ ΤΣΕΛΕΝΤΗΣ: Ο Δήμος πήρε λεφτά για τον σεισμικό έλεγχο των σχολείων και τα έχει.. στο συρτάρι!

Δεν είναι μόνο το ζήτημα πυρασφάλειας των σχολείων της Πάτρας που έχει αναδείξει η «Πελοπόννησος» αλλά και αυτό των προσεισμικών ελέγχων! Από το 2021 έχει εγκριθεί κονδύλι 232.000 ευρώ για τον σεισμικό έλεγχο σε δημόσια κτίρια, μεταξύ αυτών και σχολεία και ακόμη… δεν έχει γίνει ο σχετικός διαγωνισμός. Κατά τα άλλα ζούμε σε μία άκρως σεισμογενή περιοχή με δονήσεις άνω των 6 Ρίχτερ και τον κίνδυνο ανά πάσα ώρα αι στιγμή να έχουμε επανάληψη των παλαιότερων καταστροφικών σεισμικών φαινομένων. Την ώρα λοιπόν που θρηνούμε τα θύματα των Τεμπών και αναζητούμε τις αιτίες της τραγωδίας, αφήνουμε στο έλεος του χρόνου και πιθανόν και της αδιαφορίας το θέμα των ελέγχων των κτιρίων ώστε να μην γίνουμε… Τουρκία σε περίπτωση ενός ισχυρού χτυπήματος του Εγκέλαδου. Το έργο αφορά «ένταξη του έργου του Δήμου Πατρέων με τίτλο «Πρωτοβάθμιος Προσεισμικός Έλεγχος Κτιριακών Υποδομών Δήμου Πατρέων» στο Πρόγραμμα «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ» και το κονδύλι εγκρίθηκε τον Οκτώβριο του 2021. Το έργο προβλέπεται να υλοποιηθεί μέσω 2 υποέργων. Αναλυτικά:

  • Υποέργο 1: Πρωτοβάθμιος προσεισμικός έλεγχος κτιριακών υποδομών Δήμου Πατρέων. Αφορά στη διενέργεια Ταχέως Οπτικού Ελέγχου δομικής και μη δομικής τρωτότητας, βαθμονόμηση των αποτελεσμάτων και επιλογή ομάδας επισφαλών κτιριακών υποδομών για περαιτέρω έλεγχο. Ο έλεγχος θα γίνει σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ΟΑΣΠ, σε 282 υποδομές (σχολεία, δημοτικά κτίρια, αθλητικές εγκαταστάσεις).
  • Υποέργο 2: Δράσεις ενημέρωσης – πληροφόρησης – ευαισθητοποίησης. Αφορά σε παραγωγή υλικού πληροφόρησης του κοινού και ημερίδες ενημέρωσης, σε συνεργασία με το τοπικό παράρτημα του ΤΕΕ και τους λοιπούς αρμόδιους φορείς. Σημείωση: Ο Δικαιούχος αιτείται χρηματοδότησης 232.862,45€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για το Υποέργο 1 ανέρχεται στο ποσό των 136.400,00€ και το επιπλέον ποσό 84.062,45€ θα καλυφθεί από Ιδίους Πόρους (μη αξιοποίηση της έκπτωσης). Για το Υποέργο 2 η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ποσό των 12.400,00€»!

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» εδώ και ενάμιση χρόνο ο Δήμος Πατρέων δεν έχει καν προχωρήσει στον διαγωνισμό ώστε να αναλάβουν κάποιοι τον έλεγχο των κτιρίων! Η «Π» μίλησε με τον καθηγητή Σεισμολογίας Ακη Τσελέντη ο οποίος αναφέρθηκε με τα «σκληρότερα λόγια» για την αδιαφορία που δείχνουν κάποιοι σε ένα τέτοιο σημαντικό θέμα. Πόσο μάλλον όταν αφορά μία περιοχή σαν την Δυτική Ελλάδα η οποία «χορεύει» σε τακτά χρονικά διαστήματα από σεισμούς. Ο κ. Τσελέντης μας ενημέρωσε ακόμη ότι ήδη έχει προμηθευθεί συσκευές ελέγχου στατικότητας των κτιρίων. Πρόκειται για ένα μηχάνημα το οποίο τοποθετείται σε κτιρια, και αν υπάρχει κίνδυνος για την στατικότατα της υποδομής μετά από μία σεισμική δόνηση… στέλνει αυτόματα σήμα για έλεγχο! Ο κ. Τσελέντης βρίσκεται σε επαφές με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για την πλήρη σεισμική θωράκιση της περιοχής. Θα πρέπει να τονιστεί πως το ζήτημα του σεισμικού ελέγχου στα δημόσια κτίρια και ειδικά στα σχολεία είναι παλιό! Όμως στην πράξη αποδεικνύεται πως μάλλον αδιαφορούμε ώστε να «προβλέπουμε»! Και αν ω μοι γένοιτο συμβεί κάτι… θα «κλαίμε» (ως συνήθως)… κατόπιν εορτής.