Ακης Τσελέντης: “Δείχνει” τρεις περιοχές για σεισμό 6 Ρίχτερ

Ο σεισμολόγος και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκης Τσελέντης σήμανε «καμπανάκι» για το σεισμό στη Λέσβο και της σεισμικής ακολουθίας στην Κρήτη ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στο κατά πόσο είναι πιθανός ένας ισχυρός σεισμός της τάξεως των 6 Ρίχτερ στην χώρα μας το 2023, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ σήμερα Δευτέρα (9/1).
Για τη γη που δεν σταματά να τρέμει στη Λέσβο ο κ. Τσελέντης τόνισε τη διαφωνία του με όσους επιστήμονες είπαν ότι 100% ο σεισμός ήταν ο κύριος. «Άκουσα κάποιους να λένε ότι έχουμε τελειώσει 100%. Στη σεισμολογία και στα ρήγματα δύο μέρες μετά από έναν σεισμό δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει τέλος. Το φαινόμενο δεν έχει λήξει. Υπάρχει πλούσια σεισμική ακολουθία. Θα έχουμε σίγουρα ισχυρούς μετασεισμούς. Οι πιθανότητες θα είναι 100% αν μαζέψουμε παραπάνω δεδομένα για κύριο σεισμό», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Φυσικά επισήμανε ότι λόγω του πολύ άσχημου οικοδομικού ιστού οι κάτοικοι θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να μην έχουν τραγικά γεγονότα, σαν αυτό που συνέβη στη Σάμο.
Αναφορικά με τον σεισμό στη θαλάσσια περιοχή Νεάπολης Λασιθίου ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης είπε: «Είναι μια περιοχή που εδώ και 15 ημέρες έχει ενεργοποιηθεί. Δίνει γεγονότα από 2 έως 4 Ρίχτερ. Δεν προβληματίζει πολύ, είναι στον υποθαλάσσιο χώρο. Μικρή επίδραση στον αστικό ιστό. Επειδή είναι κοντά το ρήγμα της Ιεράπετρας το κοιτάμε με κάποιο ενδιαφέρον αλλά πιθανό είναι το φαινόμενο να ολοκληρωθεί. Η απόσταση είναι μεγάλη και τα φαινόμενα μικρά. Οφείλουμε σαν επιστήμονες να το κοιτάμε».

Το σενάριο για σεισμό 6 Ρίχτερ στην Ελλάδα το 2023

Ειδικά για τις προβλέψεις που θέλουν να σημειώνεται φέτος στον ελλαδικό χώρο δόνηση της τάξης των 6 Ρίχτερ, ο κ. Τσελέντης είπε ότι «πέρυσι είχαμε τρεις. Το θέμα είναι να γίνει στη θάλασσα και η Ελλάδα καταλαμβάνεται σε μεγάλο ποσοστό από θάλασσα. Η πιθανότητα να γίνει στη στεριά είναι μικρή. Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι θα έχουμε σεισμό της τάξης των 6 Ρίχτερ στην ξηρά. Αλλά οφείλουμε να το έχουμε υπόψιν».

Σχετικά με τις περιοχές που πρέπει να παρακολουθούν με ενδιαφέρον ο κ. Τσελέντης αναφέρθηκε στο Κεντρικό Ιόνιο, στην περιοχή του ανατολικού Κορινθιακού και στα δυτικά προάστια της Αθήνας.