Αίγιο: Χωρίς Δένδια η επέτειος της συνέλευσης της Βοστίτσας

Μέρα εθνικής και πατριωτικής μνήμης και λάμψης σήμερα στο Αίγιο, που γιορτάζει την επέτειο της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας, το σπουδαίο ιστορικό γεγονός που έθεσε τις βάσεις για την Επανάσταση του 1821.

Οι τριήμερες εκδηλώσεις που ξεκινούν σήμερα και ολοκληρώνονται την Κυριακή βάζουν το Αίγιο στο κάδρο του ενδιαφέροντος για όλη τη χώρα.

Εκτός από τους ντόπιους, στις εορταστικές εκδηλώσεις θα μετάσχουν αναβιωτές από όλη την Ελλάδα που θα λάβουν ενεργά μέρος μαζί με τον Σύλλογο Αναβιωτών Αιγιάλειας «Βοστίτσα» και θα παρελάσουν σήμερα, αύριο και την Κυριακή.

Και φυσικά, θα παραστούν στο Αίγιο, σήμερα ειδικά, που είναι η βασική μέρα των επετειακών εκδηλώσεων, επίσημες Αρχές και φορείς από την Αχαΐα και την Αιγιάλεια.

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας δεν θα παραστεί τελικά, λόγω έκτακτου κωλύματος, όπως ενημέρωσε προχθές το βράδυ τους διοργανωτές.

Το σημερινό πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

– 08:00: Επαρση σημαίας στο Μνημείο των Ηρώων (πλατεία Υψηλών Αλωνίων) και στην προτομή Ανδρέα Λόντου στο Δημοτικό Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο Αιγίου. 10:30: Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό «Κοίμηση της Θεοτόκου» (Φανερωμένη) Αιγίου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων & Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμου.

– 10:50: Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Νικόλαο Αναστασόπουλο, καθηγητή Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Χαιρετισμός από τον δήμαρχο Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλο.

– 11:30: Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων. 12.00: Παρέλαση. Εκκίνηση αγήματος Δημοτικών Σχολείων Αιγίου, Κουλούρας και Τεμένης, γυμνασίων και λυκείων του Δήμου, Χορευτικών Ομίλων και συλλόγων με παραδοσιακές φορεσιές, Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821» με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών Αιγίου, Αιγείρας και Ακράτας.

– 18.30: Κτίριο Παναγιωτόπουλου: Εκδήλωση-παρουσίαση του λευκώματος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων & Αιγιαλείας με θέμα «Η ουσιαστική και οικονομική συμμετοχή των Ιερών Μονών μας στον αγώνα του 1821».

Αύριο Σάββατο  στις 7μ.μ. νυχτερινή παρέλαση αγήματος Συλλόγου Ιστορικής Αναβίωσης «Βοστίτσα 1821», συλλόγων από όλη την Ελλάδα με παραδοσιακές φορεσιές, Χορευτικών Ομίλων με τη συμμετοχή των Φιλαρμονικών Αιγίου, Αιγείρας, Ακράτας, παιδικών και νεανικών χορωδιών Αιγιαλείας στην πλατεία Αγ. Λαύρας.

* Και την Κυριακή παρέλαση Συλλόγων Αναβιωτών με παραδοσιακές φορεσιές στην οδό Μητροπόλεως.

* Τον συντονισμό των εκδηλώσεων έχει η αντιδήμαρχος δημοσίων σχέσεων, επικοινωνίας και εθιμοτυπίας Μαρία Αγγελοπούλου. Τελετάρχης ο Σωκράτης Μαυρίδης και οι δημοτικοί υπάλληλοι Αγλαΐα Σαλαμούρα, Αριστομένης Σταματόπουλος.