Αίγιο: Πλήθος πιστών από όλη τη χώρα για την Παναγία την Τρυπητή

Αιγιώτες αλλά και προσκυνητές από όλη τη χώρα οι οποίοι θα καταφθάνουν στην πόλη με οργανωμένες εκδρομές αναμένεται να κατακλύσουν το Αίγιο καθώς φέτος, κατά την μεγάλη τοπική πανήγυρη της Ζωοδόχου Πηγής, η προστάτιδα της πόλης Παναγία Τρυπητή θα εορτάσει και πάλι το σπίτι Της, στο Ιερό Προσκύνημα της παραλιακής.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, λόγω της ολοκλήρωσης των έργων ανακαίνισης, το Προσκύνημα άνοιξε και πάλι ενώ η Ιερά και θαυματουργός Εικόνα της Τρυπητής επέστρεψε στον Θρόνο Της από το Σάββατο του Λαζάρου 8 Απριλίου.

Advertisement

about:blank

Η λιτάνευση θα γίνει ξανά, μετά το 2019, στην καθιερωμένη διαδρομή με μια μόνο αλλαγή, το σημείο όπου θα ψαλεί η καθιερωμένη δέηση.

Ο καιρός αναμένεται να είναι σύμμαχος των εορταστικών εκδηλώσεων, καθώς οι θερμοκρασίες θα είναι ανοιξιάτικες. Οι προετοιμασίες εκ μέρους της Ιεράς Μητρόπολης και του ∆ήμου Αιγιαλείας ολοκληρώθηκαν χθες ώστε οι εορτασμοί να είναι αντάξιοι της περίστασης αλλά και της επισκεψιμότητας που αναμένεται αυτές τις ημέρες στην περιοχή από πιστούς που ευλαβούνται την Παναγία και θα έρθουν να τιμήσουν τη χάρη Της.

Αύριο Πέμπτη 20 του μηνός, παραμονή της εορτής, ώρα 7.00 μμ., θα ψαλεί Πανηγυρικός Εσπερινός και ακολούθως θα τελεστεί Ιερά Αγρυπνία. Μεθαύριο Παρασκευή, ανήμερα της γιορτής θα τελεσθεί Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία με ώρα έναρξης 8.20 πμ.

Θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ. Ιερώνυμος ενώ θα παραστούν οι σεβασμιότατοι Μητροπολίτες Πατρών Χρυσόστομος, Κορίνθου ∆ιονύσιος, ο θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών Αγάπιος και ο Γέροντας πρώην Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων κ.Αμβρόσιος.

Tην Κυβέρνηση στις εκδηλώσεις θα εκπροσωπήσει ο Αχαιός υφυπ. Εξωτερικών Ανδρέας Κατσανιώτης.

Μετά τη Θεία Λειτουργία, ώρα 10.45 π.μ. θα ξεκινήσει η πομπή της λιτανείας έξω από το Ιερό Προσκύνημα και, μέσω των οδών Ζωοδόχου Πηγής, Μιχαλακοπούλου και Μητροπόλεως, θα κατευθυνθεί στην πλατεία της Παναγίας Φανερωμένης, όπου θα ψαλεί h δέηση.

Μετά την καθιερωμένη ομιλία, η Εικόνα της Παναγίας θα τοποθετηθεί σε στολισμένο όχημα της Π.Υ. και θα κάνει περιφορά σε οδούς της πόλης για την ευλογία των πιστών, προτού επιστρέψει στο Ιερό Προσκύνημα.

Θεία Λειτουργία στο Ιερό Προσκύνημα θα πραγματοποιηθεί αυτή την Κυριακή του Θωμά 23 Απριλίου, ανήμερα και της εορτής του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρος (ώρα έναρξης καταβασιών 7.30 πμ.).

Το βράδυ της Κυριακής τιμάται η Απόδοση της Εορτής της Ζωοδόχου Πηγής στο Ιερό Προσκύνημα με ώρα έναρξης της ιεράς ακολουθίας στις 7.00 μμ. Κατά την ιερά ακολουθία θα ψαλούν και οι Χαιρετισμοί της Παναγίας.

Φέτος θα λειτουργήσει από σήμερα το βράδυ, έως το βράδυ της Παρασκευής και η Εμποροπανήγυρη στην οδό Ψαρρών στην παραλία Αιγίου, ένα έθιμο πολλών ετών που αποτελεί και «ατραξιόν» για πολλούς ντόπιους και επισκέπτες.