Έτσι δρούσε το κύκλωμα σωματεμπορίας που έφερνε γυναίκες από τη Λατινική Αμερική

Αποκαλύψεις για το κύκλωμα σωματεμπορίας που εκμεταλλευόταν γυναίκες από τη Λατινική Αμερική και το οποίο εξαρθρώθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. σε συνεργασία με τις Αμερικανικές και Κολομβιανές Αρχές.

Οι λεπτομέρειες για την υπόθεση παρουσιάστηκαν στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Σκούμα, της Στρατηγού Patricia SALAZAR SANCHEZ, Διευθύντριας της Υπηρεσίας Έρευνας Εγκλημάτων και INTERPOL των Κολομβιανών Αρχών, του ακόλουθου του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των Η.Π.Α./Γραφείο Ερευνών Εσωτερικής Ασφάλειας, Aaron Pavlovic και υπηρεσιακών παραγόντων της Ελληνικής και Κολομβιανής Αστυνομίας.  Στην Κατεχάκη βρέθηκε και ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα, Γιώργος Τσούνης.

«Η αντιμετώπιση του trafficking, της σύγχρονης δουλεμπορίας, της εκμετάλλευσης ανθρώπων, της εμπορικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης των γυναικών αποτελεί μια από τις βασικότερες, έμπρακτες προτεραιότητες για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και την Ελληνική Αστυνομία. Είναι θέμα ανθρωπιάς, δικαιοσύνης, πολιτισμού, σεβασμού στον άνθρωπο. Είναι θέμα απόλυτης τήρησης της νομιμότητας στην Ελλάδα και παγκοσμίως.

Γι’ αυτό τον λόγο, θέλω να συγχαρώ την Ελληνική Αστυνομία για την εξαιρετική συνεργασία που είχε με τις Αρχές Ασφαλείας της Κολομβίας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Και να ευχαριστήσω ιδιαιτέρως την Πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής για τη συμβολή της στην εξάρθρωση της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης. Συνεχίζουμε αποτελεσματικά τις διεθνείς συνεργασίες μας, για να ξεριζώσουμε από την Ελλάδα το trafficking, αυτή τη σύγχρονη μορφή δουλεμπορίας.» δήλωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Δηλώσεις για την υπόθεση πραγματοποίησαν επίσης η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Έρευνας Εγκλημάτων και INTERPOL των Κολομβιανών Αρχών καθώς και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, ο οποίος ανέφερε:

«Να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όλους όσοι συνέβαλαν στην εξάρθρωση αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία δρούσε διεθνώς και εκμεταλλευόταν αθώους ανθρώπους με σκοπό το παράνομο κέρδος. Πρόκειται για μια οργάνωση με διεθνή δράση, η οποία είχε απλώσει τα πλοκάμια της και στη χώρα μας.

Η συντονισμένη συνεργασία ανάμεσα στην Ελληνική Αστυνομία, τις Αρχές της Κολομβίας και των Η.Π.Α., καταδεικνύει ότι, οι διακρατικές συμφωνίες, η ανταλλαγή πληροφοριών, οι τεχνογνωσίες οδηγούν σε επιτυχίες και απτά αποτελέσματα προς όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Ο επαγγελματισμός, η συνέπεια, η αξιοποίηση της τεχνολογίας και των στοιχείων σε διεθνές επίπεδο οδηγούν τους υπευθύνους ενώπιον της δικαιοσύνης και συμβάλλουν στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στους πολίτες όλου του κόσμου. Και πάλι συγχαρητήρια σε όλους. Επίσης, θέλω να σας τονίσω κυρία Διευθύντρια, ότι η συνεργασία μας θα συνεχιστεί στο διηνεκές, ώστε να εμπεδώσουμε ένα επίπεδο ασφάλειας μεταξύ των δύο χωρών μας, Κολομβία και Ελλάδα.»

Από την πλευρά του ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Ταξίαρχος Ιωάννης Σκούρας, έκανε λόγο για καίριο πλήγμα στα οργανωμένα κυκλώματα εμπορίας ανθρώπων.

«Η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής κατάφερε μετά από ενδελεχή και συστηματική έρευνα να εξαρθρώσει εγκληματική οργάνωση διεθνικού χαρακτήρα, η οποία προέβαινε στην εμπορία γυναικών, προερχόμενων κυρίως από κράτη της Λατινικής Αμερικής, με σκοπό την οικονομική και γενετήσια εκμετάλλευσή τους.

Στο πλαίσιο αυτό, συνελήφθησαν βραδινές ώρες προχθές (16-02-2023) στην Αττική, 8 μέλη της οργάνωσης, εντοπίσθηκε το τηλεφωνικό κέντρο που χρησιμοποιούσαν, ενώ διασώθηκαν 15 θύματα γυναίκες, υπήκοοι Βραζιλίας, Κολομβίας, Βενεζουέλας και Μαρόκου, στις οποίες παρασχέθηκε αρωγή και προστασία.

Η αποδόμηση του εγκληματικού κυκλώματος επιτεύχθηκε με τη συνδρομή και την παρουσία της Εθνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Κολομβίας, της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα), καθώς και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων «OUR GREECE» και «Α21», που εξειδικεύονται στην αρωγή και προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων.

Αναμφίβολα πρόκειται για μια δύσκολη επιχείρηση, για την επιτυχή ολοκλήρωση της οποίας απαιτήθηκαν ιδιαίτερα λεπτοί χειρισμοί και μεθοδικές έρευνες. Για τον λόγο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, των Αμερικανικών και Κολομβιανών Αρχών, καθώς και των προαναφερόμενων Μ.Κ.Ο., για την αρμονική συνεργασία και καταλυτική συνδρομή τους, ώστε να οδηγηθούν οι δράστες στη δικαιοσύνη και να παρασχεθεί βοήθεια στα θύματα της εγκληματικής οργάνωσης», είπε.

Σύμφωνα με την Εκπρόσωπο Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνόμο Β’ Κωνσταντία Δημογλίδου, τα μέλη του κυκλώματος δραστηριοποιούνταν, τουλάχιστον από τον Μάιο του 2022, στην εμπορία και γενετήσια εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών.

«Για τον εντοπισμό των θυμάτων και τη σύλληψη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, εκπονήθηκε ειδικό επιχειρησιακό σχέδιο και ύστερα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που έλαβε χώρα βραδινές ώρες την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023, σε διάφορες περιοχές της Αττικής, συνελήφθησαν συνολικά 8 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, εκ των οποίων 5 αλλοδαποί και 3 ημεδαποί.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε δικογραφία για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης και της εμπορίας ανθρώπων, ενώ στη δικογραφία που σχηματίστηκε συμπεριλαμβάνονται 3 ακόμη μέλη της οργάνωσης, τα οποία και αναζητούνται», ανέφερε.

Για τη διερεύνηση και διαλεύκανση της υπόθεσης προηγήθηκε κατάλληλη αξιοποίηση πληροφοριακών στοιχείων και δεδομένων ενώ εφαρμόστηκαν και ειδικές ανακριτικές πράξεις, στο πλαίσιο των οποίων πιστοποιήθηκε η εγκληματική δράση της οργάνωσης, η ιεραρχική της δομή και η μεθοδολογία δράσης τους (modus operandi). Συγκεκριμένα:

  • στρατολογούσαν αλλοδαπές γυναίκες, προερχόμενες από χώρες της Λατινικής Αμερικής, που αντιμετώπιζαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τις οποίες και μετέφεραν στη χώρα μας,
    τις εγκαθιστούσαν σε ξενοδοχείο των Αθηνών, όπου διέμεναν σε άσχημες συνθήκες, επιτηρώντας πλήρως τις κινήσεις τους,
  • τις εξανάγκαζαν να πραγματοποιούν ερωτικές συναντήσεις με πελάτες έναντι χρηματικής αμοιβής, τις οποίες και κανόνιζαν μέσω γραφείου που λειτουργούσε σε ιστοσελίδα του διαδικτύου.

Η ιεραρχία της εγκληματικής οργάνωσης και το τηλεφωνικό κέντρο

Παράλληλα, διακριβώθηκε και ο ρόλος κάθε μέλους της οργάνωσης και συγκεκριμένα:

  • 37χρονος ήταν υπεύθυνος για την λειτουργία του γραφείου έχοντας συντονιστικό ρόλο σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του, αναθέτοντας συγκεκριμένα καθήκοντα στον εκάστοτε υπάλληλο,
  • 40χρονος, 33χρονος και 31χρονος είχαν αναλάβει τη μεταφορά των θυμάτων και την παρακράτηση των χρηματικών αμοιβών,
  • 62χρονος, ιδιοκτήτης ξενοδοχείου, είχε αναλάβει τη διαμονή των θυμάτων και την παροχή δωματίων για τις ερωτικές συναντήσεις τους με τους «πελάτες»,
  • τα υπόλοιπα 6 μέλη της οργάνωσης είχαν αναλάβει την λειτουργία του τηλεφωνικού κέντρου, μέσω του οποίου κανόνιζαν τις συναντήσεις, ενώ μία εξ’ αυτών είχε αναλάβει την εποπτεία και την εν γένει λειτουργία του γραφείου.

Χαρακτηριστικός είναι και ο τρόπος λειτουργίας του τηλεφωνικού κέντρου της οργάνωσης, όπου οι τηλεφωνήτριες ενημέρωναν τους υποψήφιους πελάτες ως προς το ποια ιστοσελίδα θα επισκέπτονταν για να δουν το «προφίλ» των εκδιδόμενων γυναικών, ενώ επιπλέον εξηγούσαν και τις επιλογές ως προς τον τόπο όπου θα πραγματοποιούταν η συνεύρεση.

Λόγω της ιδιαίτερης φύσης των διερευνώμενων αδικημάτων, κρίθηκε απαραίτητη η συνδρομή και παρουσία εκπροσώπων της Εθνικής Αστυνομίας και της Υπηρεσίας Μετανάστευσης της Κολομβίας (Policía Nacional de Colombia), της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (Πρεσβεία των Η.Π.Α. στην Αθήνα- HSI – Homeland Security Investigations), καθώς και των Μ.Κ.Ο. «OUR GREECE» και «Α21», εξειδικευμένες στην αρωγή και προστασία των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων. Μάλιστα, επικεφαλής της Κολομβιανής αποστολής, η οποία προσκλήθηκε μέσω του διαύλου του Τμήματος ΙΝΤΕΡΠΟΛ της Διεύθυνσης Αστυνομικής Συνεργασίας του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ήταν η Διευθύντρια της Υπηρεσίας Έρευνας Εγκλημάτων και INTERPOL.

Οι μυστικές επιχειρήσεις για την εξάρθρωση του κυκλώματος trafficking

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκαν κεκαλυμμένες ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε τρία ξενοδοχεία όπου εντοπίστηκαν οι 15 γυναίκες – θύματα της εγκληματικής οργάνωσης. Παράλληλα, συνελήφθησαν το αρχηγικό μέλος της εγκληματικής οργάνωσης, οι 3 οδηγοί, οι οποίοι είχαν προηγουμένως μεταφέρει τις γυναίκες για την πραγματοποίηση ερωτικών ραντεβού και 4 συνεργοί τους (τηλεφωνήτριες και ξενοδόχος).

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., το πλήρως εξοπλισμένο τηλεφωνικό κέντρο (call center) που εντοπίστηκε είχε ως «βιτρίνα» κατασκευαστική εταιρεία ιδιοκτησίας του 37χρονου αρχηγικού μέλους, το οποίο ενημερωνόταν τακτικά, είτε τηλεφωνικά είτε δια ζώσης, για όλες τις πτυχές της παράνομης δραστηριότητας και παρενέβαινε όποτε αυτό απαιτείτο για την επίλυση τυχόν ζητημάτων.