Έρχεται στην Πάτρα η «φωτοκύκλωση» – Τι είναι το πρόγραμμα που «τρέχει» ο δήμος

Ολοι γνωρίζουμε την ανακύκλωση. Όμως, πόσοι ξέρουμε τί είναι η «φωτοκύκλωση»;

Και αυτή είναι ένα είδος ανακύκλωσης που αφορά όμως λαμπτήρες, ηλεκτρικές, ηλεκτρονικές συσκευές αλλά και τα φωτοβολταϊκά. Με πράγματα δηλαδή που χρησιμοποιούμε όλοι καθημερινά πέραν του κλασσικού χαρτιού ή πλαστικού.

Από μόνη της η φωτοκύκλωση δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, ωστόσο αυτό δεν ισχύει για τον Δήμο της Πάτρας όπου έχει ήδη τοποθετήσει ειδικούς κάδους και πραγματοποιεί δράσεις για την ενημέρωση των πολιτών και την συμμετοχή τους σε αυτό.

Η ρύπανση που δημιουργείται από την διοχέτευση των απορριμμάτων στο σύνολο τους δημιουργεί μακροπρόθεσμα ένα τεράστιο πρόβλημα στο περιβάλλον.

Η ανακύκλωση, μια πράξη, τόσο απλή αλλά τόσο σημαντική για όλους μας, απασχολεί εδώ και πολύ καιρό την δημοτική αρχή και στο πλαίσιο αυτό έχουν πραγματοποιηθεί και σχετικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Ανακυκλώνοντας παλιές συσκευές

Οι λαμπτήρες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ηλεκτρικές-ηλεκτρονικές συσκευές, αποτελούν μερικά από τα ανακυκλώσιμα υλικά που χρησιμοποιούμε στην καθημερινότητά μας και μπορούν να «αξιοποιηθούν».

Ιδιαίτερα τα φωτοβολταϊκά, θα μπορούσαν να θεωρηθούν μια κατηγορία από μόνα τους, εξαιτίας της έκτασης και «δύναμης»  που έχουν και που κατά τα τελευταία χρόνια αυξάνουν την παρουσία τους τόσο σε κατοικίες αλλά και σε επιχειρήσεις. Μια «πράσινη ενέργεια» όπου προσφέρει πολλά οφέλη, ακόμα και μέσω της οικιακής χρήσης. Ωστόσο, λίγοι γνωρίζουν πως η ίδια αυτή «ενέργεια» μπορεί να έχει και μια ακόμη δυνατότητα: Αυτή της ανακύκλωσης. Πιο συγκεκριμένα, όπως έχουν όλα μια ημερομηνία λήξης, έτσι συμβαίνει και με τα φωτοβολταϊκά. Οπότε και χρειάζεται κάποια στιγμή να αντικατασταθούν με νέα.

Όμως αυτό δεν σημαίνει και με καινούργια. Με την φωτοκύκλωση, η αντικατάσταση μπορεί να γίνει με άλλα μεν, ήδη υπάρχοντα δε. Οι λάμπες σε όλες τις μορφές τους έχουν την δυνατότητα να ανακυκλωθούν και να χρησιμοποιηθούν εκ νέου. Μέσα από μια σειρά διαδικασιών, όπως η συλλογή, ο διαχωρισμός και η αφαίρεση των επικίνδυνων και επιβλαβών στοιχείων που εμπεριέχουν τα προϊόντα αυτά, βοηθούν στην μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος και στην ταυτόχρονη οικονομία πάσης φύσεως. Αυτό προϋποθέτει και την διοχέτευση τους σε διαφορετικούς κάδους από τους κοινούς που πετιούνται όλα τα υπόλοιπα σκουπίδια.

Η φωτοκύκλωση στην Πάτρα

Σε τοπικό επίπεδο ο δήμος της Πάτρας έχει προχωρήσει εκτός των άλλων και στην ανακύκλωση λαμπτήρων, τόνερ, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών  συσκευών, ουσιαστικά σ’ ένα πρόγραμμα συλλογής και διαχωρισμού αυτών των προϊόντων. Έχει εγκαταστήσει ειδικούς κάδους απορριμμάτων σε δημόσια κτήρια και συνεργεία του Δήμου – παρά τις ελλείψεις σε προσωπικό – με όλα τα μέσα που διαθέτουν, συγκεντρώνουν για ανακύκλωση τις μεγάλες ηλεκτρικές συσκευές που τοποθετούνται δίπλα από τους κάδους απορριμμάτων. Με αυτού του είδους το σύστημα τα υλικά αυτά οδηγούνται σε εργοστάσια επεξεργασίας και αξιοποίησης.

Όλα αυτά σε συνεργασία με  το Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης (ΣΣΕΔ ) «Ανακύκλωση  συσκευών Α.Ε» που έχει πιστοποίηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Ερωτηθείς ο Αντιδήμαρχος Πρασίνου, Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Μηχανολογικού Εξοπλισμού του Δήμου Πατρέων Νίκος Ασπράγκαθος δήλωσε: «Η πρόληψη παραγωγής αποβλήτων είναι το πρώτο και βασικό βήμα στην σωστή διαχείριση των απορριμμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος.

Όμως στο κοινωνικό και οικονομικό σύστημα που ζούμε παράγονται συνεχώς και πολύ συχνά νέα προϊόντα και ειδικά νέα μοντέλα ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και είναι κατασκευασμένα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δύσκολη και ασύμφορη η επισκευή τους.

Σε αυτό το δυσμενές πλαίσιο οι εργαζόμενοι του Δήμου της Πάτρας καταβάλουν προσπάθειες για την οργάνωση της ανακύκλωσης και για τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.  

Στο Δήμο γίνεται σχεδιασμένα τόσο η συλλογή και αποκομιδή των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών ώστε να γνωρίσουν την σημασία της ανάκτησης των υλικών που εμπεριέχονται στις συσκευές αυτές.

Οι ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές εμπεριέχουν επικίνδυνα μέταλλα και πλαστικά και γίνονται ένα επικίνδυνο φορτίο για το υπέδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα, όταν παύουν να είναι χρήσιμες σε εμάς και καταλήγουν στα σκουπίδια. Με την ανακύκλωση των παλιών συσκευών συνεισφέρουμε σημαντικά στη μείωση της εξόρυξης των φυσικών πόρων. Έχουμε εκδώσει ειδικά δελτία τύπου και έχουμε κάνει ενημέρωση για τα σημεία εναπόθεσης των ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών. 

Οι δημότες μπορούν να ενημερωθούν και από την ιστοσελίδα του Δήμου. Επίσης έχουν εκτυπωθεί 150 χιλιάδες φυλλάδια με οδηγίες για όλα τα ρεύματα ανακύκλωσης μεταξύ των οποίων και για τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές και λαμπτήρες και τα οποία διανέμονται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΥΑΠ. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των μαθητών και θα συνεχίσουμε το πρόγραμμα μας με ανοιχτά σχολεία. 

Καλούμε τον κάθε δημότη να μεταφέρει τις ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, τα τόνερ μελανιών και τους λαμπτήρες σε ένα από τα σημεία συγκέντρωσής τους» καταλήγει ο κ. Ασπράγκαθος.