Άνω- κάτω με τις έκτακτες μεταγωγές – Εννά συλλήψεις εξωτερικών φρουρών

Για παράβαση καθήκοντος συνελήφθησαν συνολικα εννέα υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς των φυλακών Αγίου Στεφάνου Πάτρας αφού αρνήθηκαν να πραγματοποιήσουν έκτακτες μεταγωγές κρατουμένων σε νοσοκομεία. Λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ σύμφωνα με τις πληροφορίες ακόμη τρείς οδηγήθηκαν στο τμήμα.

Το ζήτημα των έκτακτων μεταγωγών κρατουμένων σε νοσοκομεία, που απο την 1 Νομεβρίου … πέρασε στους εξωτερικούς φρουρούς και υπήρξε απεμπλοκη της ελληνικής αστυνομίας, δεν έχει τελειώσει, οι ίδιοι συνεχίζουν την απεργία ενώ έχουν κινηθεί και νομικά.

Προηγούμενη Ανάρτηση: Ελεύθεροι αφέθηκαν οι υπάλληλοι της εξωτερικής φρουράς των φυλακών του Αγίου Στεφάνου.

Σύμφωνα με πληροφορίες σχηματίστηκε δικογραφία , ενώ οι συνάδελφοι τους τους υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα στην έξοδο τους, δίνοντας μια πανηγυρική διάσταση στο όλο θέμα και δείχνοντας ότι είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν στις εντολές της Γενικής Γραμματείας του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για τις έκτακτες μεταγωγές των κρατουμένων.

Θυμίζουμε ότι με απόφαση του Γ.Γ. οι έκτακτες μεταγωγές κρατουμένων μετατίθονται από την αρμοδιότητα της ΕΛ.ΑΣ. στην εξωτερική φρουρά των σωφρονιστικών καταστημάτων.

Πρώτη ενημέρωση: Στο Τμήμα Ασφαλείας της Δυτικής Αχαίας προσήχθησαν σύμφωνα με τις πληροφορίες έξι άτομα, υπάλληλοι της Εξωτερικής Φρουράς του καταστήματος κράτησης στον Άγιο Στέφανο. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες φέρονται να αρνήθηκαν την μεταγωγή κρατουμένων στο νοσοκομείο. Έχουν συνταχθεί μάλιστα δικογραφίες για παράβαση καθηκόντος.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης (Π.Ο.Υ.Ε.Φ.), προανήγγειλε την απεργίας στους Υπουργός Οικονομικών, Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, με την οποία ενημερώνει για την έναρξη 24ωρων απεργιακών κινητοποίησεων στις φυλακές Αγ. Στεφάνου, κατά τις οποίες δεν θα εκτελείται καμία μεταγωγή κρατούμενου.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης

«Με την παρούσα, σας γνωρίζουμε ότι δια ομοφώνου αποφάσεως του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ο.Υ.Ε.Φ. που έλαβε χώρα στον Κορυδαλλό ημέρα Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2021, αποφασίσθηκε να προβούμε σε συνεχόμενες 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις αρχομένης από την Δευτέρα 1 Νοεμβρίου 2021, καθ’ όλο το νόμιμο ωράριο εργασίας των μελών μας στο Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου Πατρών.

Τις ημέρες της απεργίας, δεν θα εκτελεστεί καμία μεταγωγή κρατουμένων και το προσωπικό ασφαλείας θα διατεθεί αποκλειστικά για την φρούρηση των νοσηλευομένων κρατουμένων και του Καταστήματος Κράτησης.

Η άνω απεργιακή κινητοποίηση λαμβάνει χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της απόφασης της Γενικής Γραμματέως Αντεγκληματικής Πολιτικής με αρ. πρωτ. 13796/14.9.2021 και με θέμα: «Μεταγωγές Κρατουμένων για λόγους υγείας».

Αιφνιδιαστικά και παρά τα υπαρκτά αναγνωρισμένα από την υπηρεσιακή ιεραρχία προβλήματα υποστελέχωσης και έλλειψης κατάλληλων μέσων για την εκτέλεση των ήδη υπαρχόντων καθηκόντων μας και παρά την αντίθετη εισήγηση των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων, η κα Γενική Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής εξέδωσε την ως άνω απόφαση φωτογραφικά για το Κατάστημα Κράτησης Αγίου Στεφάνου, βάσει της οποίας διέταξε από 1.11.2021 οι μεταγωγές κρατουμένων σε νοσηλευτικά ιδρύματα θεραπευτήρια και λοιπές δομές υγείας για έκτακτους λόγους να πραγματοποιούνται από τους υπαλλήλους Εξωτερικής Φρούρησης και όχι από αστυνομικούς της Ελληνικής Αστυνομίας και οι λοιπές μεταγωγές για λόγους υγείας από 1.2.2022.

Η απόφαση αυτή τυγχάνει παράνομη, αντισυνταγματική και καταχρηστική. Διακυβεύει δε άμεσα το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον και την δημόσια ασφάλεια, καθώς οι συνάδελφοι καλούνται χωρίς να έχουν διασφαλισθεί τα αναγκαία στοιχειώδη μέσα να εκτελέσουν αιφνιδιαστικά αντίστοιχη υπηρεσία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει σε περίπτωση που δεν ανασταλεί άμεσα η εκτέλεση της άνω απόφασης με εντολή της πολιτικής ηγεσίας, ώστε στη συνέχεια με όρους ισότητας, αξιοκρατίας και καλόπιστης συνεννόησης να επιχειρηθεί να εξευρεθεί μια σταθερή λύση στα πλαίσια της νομιμότητας, να κλιμακώσει τις κινητοποιήσεις με συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας και αποκλεισμού του Καταστήματος Κράτησης.

Αρμόδιος δικαστικός επιμελητής εντέλλεται να επιδώσει νόμιμα και εμπρόθεσμα την παρούσα και πιο συγκεκριμένα προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, ώστε να λάβει γνώση και για τις νόμιμες συνέπειες».