Άνοιξη με 23 βαθμούς σήμερα, ψυχρή εισβολή μέχρι την Κυριακή από αύριο – Πού θα χιονίσει και θα το στρώσει

Οι θερμές αέριες μάζες που έφθασαν στην Ελλάδα από την Αλγερία και Τυνησία, εδώ και λίγες ώρες δημιουργούν ένα θερμό ανοιξιάτικο σκηνικό, όχι και τόσο ασυνήθιστο που θα κρατήσει μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, όταν οι ψυχρές αέριες μάζες που έρχονται από την ανατολική Ευρώπη θα εισβάλλουν από τα δυτικά και βόρεια προκαλώντας χιόνια και χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Σύμφωνα με τον Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κωνσταντίνο Λαγουβάρδο, από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και την Κυριακή η χώρα θα μπει στο «ψυγείο». «Σήμερα και την Παρασκευή θα έχουμε υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες πάνω από τα κανονικά, αλλά αυτό το έχουμε ξαναδεί. Από το βράδυ της Παρασκευής η θερμοκρασία σταδιακά πέφτει και έρχονται χιόνια όπου στη βόρεια Ελλάδα θα έχουμε χιονοπτώσεις και σε χαμηλό υψόμετρο. Το Σαββατοκύριακο θα δούμε πτώση της θερμοκρασίας έως και δέκα βαθμούς, ενώ θα χρειαστεί και ιδιαίτερη προσοχή σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας. Αυτή η ψυχρή εισβολή εκτιμώ ότι θα κρατήσει 36-48 ώρες μέχρι και την Κυριακή δηλαδή, ενώ από την Δευτέρα και Τρίτη η θερμοκρασία θα ανέβει προς τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα».

Οι διαδοχικές αυξομοιώσεις της θερμοκρασίας που θα σημειωθούν το επόμενο τετραήμερο, σύμφωνα με την ΕΜΥ, ξεκινούν από σήμερα όπου ο υδράργυρος αναμένεται να «σκαρφαλώσει» μέχρι και τους 23 βαθμούς Κελσίου. Από τις ασυνήθιστα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, που αναμένεται να ξεπεράσουν τους 20 βαθμούς, δεν θα απουσιάζει και η Αττική.

Για κατακόρυφη πτώση θερμοκρασίας μέσα σε διάστημα μόλις τριών ημερών κάνει λόγο ο μετεωρολόγος Γιώργος Τσατραφύλλιας.

Με ανάρτησή του στα social media, ο μετεωρολόγος εξηγεί πως μετά την Πέμπτη, οπότε και θα καταγραφεί η περισσότερη ζέστη για την εποχή, έρχεται εντυπωσιακή αλλαγή του καιρού με πτώση θερμοκρασίας, που κατά τόπους θα φτάσει και θα ξεπεράσει τους δέκα βαθμούς Κελσίου. Αυτό θα συμβεί σύμφωνα με τον ίδιο επειδή η Ελλάδα έχει γίνει «σταυροδρόμι αερίων μαζών και μετά τις θερμές αέριες μάζες από το Μαρόκο ακολουθούν ψυχρές μάζες από τη Λευκορωσία».

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

«Εντυπωσιακή θα είναι η μεταβολή του καιρού τις επόμενες ημέρες αφού μετά το κύμα ζέστης το οποίο θα κορυφωθεί την Πέμπτη 14/12 ακολουθεί ψυχρή εισβολή με θυελλώδεις βοριάδες μέσα στο Σαββατοκύριακο και χιόνια στα ορεινά (π.χ ΠαρνασσόςΠήλιοΚαλάβρυτα, Τρίκαλα Κορινθίας, Μέτσοβο) και σε πόλεις της δυτικής Μακεδονία. Επίσης βουτιά θα σημειώσει ο υδράργυρος η οποία σε συνδυασμό με τους ισχυρούς βοριάδες που θα “ξυρίζουν” το κρύο θα είναι τσουχτερό! Ενδεικτικά δείτε που θα φτάσει η θερμοκρασία σε 5 πόλεις…»

Στο ίδιο κλίμα ευθυγραμμίζεται σε ανάρτησή του στο Facebook o Σάκης Αρναούτογλου, ο οποίος, μάλιστα, απευθύνει προειδοποίηση για όλους όσοι σχεδιάζουν ταξίδι Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στην Ελλάδα και στα υπόλοιπα Βαλκάνια.