Προχωρούν τα έργα για την διάβρωση των ακτών – Πίστωση 3,9 εκατ. ευρώ για το Καλαμάκι

Ανακοίνωση του Δήμου Δυτικής Αχαΐας για τα έργα προστασίας των ακτών και κατά της διάβρωσης.

“Ένα σημαντικό έργο για την προστασία των ακτών και των περιουσιών στο Καλαμάκι της Δυτικής Αχαϊας πήρε το δρόμο της υλοποίησης.

Το έργο με προϋπολογισμό 3,9 εκατ. ευρώ εντάχθηκε, με απόφαση του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δυτικής Ελλάδας, με βάση τα σχετικά τεχνικά δελτία που είχε καταθέσει ο Δήμος Δυτικής Αχαϊας.

Το προτεινόμενο αφορά την προστασία και τεχνητή αναπλήρωση με φυσικά υλικά της ακτής Καλαμακίου για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης διάβρωσης που έχει ως συνέπεια την εκτεταμένη μείωση του πλάτους της ακτής, την καταστροφή τεχνικών υποδομών την ανατροπή φυσικών πρανών και την σημαντική υποβάθμιση του παράκτιου και υδατικού Περιβάλλοντος.

Σημειώνεται ότι κατά την διάρκεια έντονων-ακραίων καιρικών φαινομένων αναιρείται η συνήθης φυσική λειτουργία χωρικής διανομής των φερτών υλικών από τις έντονες πλημμυρικές απορροές δημιουργώντας ανισοκατανομές στις διεργασίες πρόσχωσης και διάβρωσης θίγοντας τις υφιστάμενες υποδομές και Νόμιμες ιδιοκτησίες. Επιπλέον η προστασία και αύξηση του πλάτους ακτής είναι το υπόβαθρο για την διατήρηση και ανάπτυξη της αποδεδειγμένα πλούσιας βιοποικιλότητας.

 Οι εργασίες που θα πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν την κατασκευή συστήματος ύφαλων προβόλων χαμηλής στέψης μήκους 50 και τεχνητή αναπλήρωση της ακτής.

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης το έργο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2023.

«Ακόμα μια προσπάθειά μας παίρνει το δρόμο της υλοποίησης» ανέφερε σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαϊας Σπύρος Μυλωνάς και συνέχισε: «Η ωρίμανση ενός έργου έτσι ώστε να φτάσει στην ένταξή του σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα, είναι μια διαδικασία σύνθετη και επίπονη. Τα έργα προστασίας των ακτών και των περιουσιών στο Καλαμάκι ξεκινούν σύντομα, η εξέλιξη αυτή μας ικανοποιεί και συνεχίζουμε να δουλεύουμε συστηματικά σε μια σειρά από ζητήματα που θα δώσουν λύσεις σε πάγιες ανάγκες του Δήμου και των δημοτών» κατέληξε ο Σπύρος Μυλωνάς.”