ΠΑΤΡΑ: Ο εργολάβος δεν αναλαμβάνει το έργο της ανάπλασης του κέντρου πόλης!

Λίγες μέρες πριν την υπογραφή της σύμβασης με τον Δήμο Πατρέων η Κοινοπραξία που θα αναλάμβανε το έργο δηλώνει ότι το εγκαταλείπει με επιχείρημα τη μεγάλη μεταβολή των τιμών των υλικών σε σχέση με τον χρόνο υποβολής της προσφοράς

Tην εξέλιξη γνωστοποίησε η Δημοτική Αρχή με ανακοίνωσή της η οποία έχει ως εξής:

Αιφνιδίως και παρόλο που σε λίγες μέρες θα υπογραφόταν η σύμβαση με τον Δήμο Πατρέων, για το έργο ανάπλασης της Κάτω Πόλης και του ιστορικού Κέντρου της Πάτρας, η Κοινοπραξία Εταιρειών εγκαταλείπει την κατασκευή του έργου, προϋπολογισμού περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Ο λόγος, όπως ισχυρίζεται η Κοινοπραξία, είναι η μεγάλη μεταβολή των τιμών των υλικών σε σχέση με το χρόνο υποβολής της προσφοράς.

Φαίνεται ακόμα μία φορά, ότι η κατασκευή των έργων μέσω ανάθεσης σε ιδιωτικές εταιρείες, ο ανταγωνισμός μεταξύ τους όχι μόνο δεν διευκολύνει -όπως θέλουν να μας πείσουν- στην πραγματοποίηση των έργων, αλλά αντίθετα βάζει εμπόδια, δημιουργεί σοβαρές καθυστερήσεις έως και ακυρώσεις διαγωνισμών, λειτουργεί σε βάρος και της ποιότητάς τους.

Η αιτία γι’ αυτό δεν είναι άλλη, από το γεγονός πως κάθε εργολάβος, κάθε εταιρεία, θέλει να αποκομίσει το μέγιστο δυνατό κέρδος από κάθε έργο, από κάθε εργολαβία.

Ο Δήμος θα επαναλάβει όσο το δυνατόν συντομότερα τον διαγωνισμό για την ανάπλαση της Κάτω Πόλης και του Ιστορικού Κέντρου”.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Οκτώβρη ο Δήμος Πατρέων είχε ανακοινώσει ότι η Κατασκευαστική εταιρεία «Εργοδυναμική Πατρών» αναδείχθηκε ανάδοχος του έργου, κατόπιν πανελλήνιου διαγωνισμού, επισημαίνοντας ότι σε λίγες ημέρες ο δήμος θα υπέγραφε σύμβαση με την εταιρεία και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι εργασίες. Η ανάπλαση περιελάμβανε την περιοχή από Τριών Ναυάρχων μέχρι την Αράτου και από τα όρια άνω-κάτω πόλης μέχρι την παραλιακή ζώνη.

“Επειδή πρόκειται για ανάπλαση μεγάλης έκτασης, αποφασίστηκε οι εργασίες να γίνονται τμηματικά και όχι μονομιάς σε όλη την έκταση προκειμένου να αποφευχθεί έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα στο κέντρο. Βασική ιδέα της αρχιτεκτονικής σύνθεσης των εργασιών, είναι η χάραξη τριών διαδρομών περιπάτου, όπου κάτοικοι και επισκέπτες θα μπορούν να περιηγηθούν -μέσω πεζοδρόμων και δρόμων ήπιας κυκλοφορίας- στο σύνολο των μνημείων της πόλης” ανέφερε η Δημοτική Αρχή και συνέχιζε:
“Έχουν μελετηθεί αρκετές πεζοδρομήσεις με κυριότερη της οδού Μαιζώνος (από Κολοκοτρώνη έως Γούναρη). Επίσης, έχει προβλεφθεί πυκνό δίκτυο ποδηλατοδρόμων σε πολλούς δρόμους του ιστορικού κέντρου. Οι δε κάθετοι δρόμοι με ποδηλατική διαδρομή θα τέμνονται -υποχρεωτικά βάσει μελέτης- με τον μεγάλο παραλιακό ποδηλατόδρομο.

Το έργο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» και είναι προϋπολογισμού άνω των 11 εκ. ευρώ”