Πάτρα: Ο «εξευτελισμός» πλανόδιου μουσικού – Γιατί οδηγήθηκε στο Τμήμα

Εικόνα ντροπής στο κέντρο της Πάτραςμε 70χρονο και μάλιστα καρδιοπαθή πλανόδιο μουσικό, ο οποίος υποχρεώνεται υπό τον φόβο μηνύσεων για κατάληψη δημόσιου χώρου, να κάθεται επί ώρες όρθιος και να κουβαλάει στην πλάτη του το ηχείο και την τσάντα του σαξοφώνου του!

Μια απηνή ψυχολογική και φυσική δίωξη δέχεται ο μουσικός Κώστας Μαλκάς, γνωστή φιγούρα στην Πάτρα, αφού τα τελευταία χρόνια σκορπίζει τις μελωδίες του σε κεντρικά σημεία της πόλης.

Προχθές το μεσημέρι ομάδα τριών (!) μοτοσυκλετιστών της ΕΛΑΣ έσπευσαν στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, κοντά στο ύψος της Γεροκωστοπούλου, όπου έπαιζε ο μουσικός και τον προσήγαγαν με περιπολικό στο Β΄ Αστυνομικό Τμήμα, μετά από καταγγελίες κάποιων περιοίκων για ηχορύπανση. Μάλιστα τον ενημέρωσαν, ότι την επόμενη φορά, θα του επιβληθεί πρόστιμο 200 ευρώ.

Με δεδομένη την προστασία που παρέχει ο νόμος στους πλανόδιους μουσικούς, το μόνο του παράπτωμα ήταν η κατάληψη κοινόχρηστου χώρου, από… το ηχείο, την… καρέκλα του και τη… θήκη του μουσικού οργάνου, που απλώνουν στον δρόμο οι πλανόδιοι, ώστε να πετούν σε αυτήν κέρματα όποιοι διερχόμενοι το επιθυμούν.

Ετσι ο ίδιος, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για κατάληψη δημόσιου χώρου, από χθες βρίσκεται και πάλι στο ίδιο σημείο, κρατώντας στους ώμους του, τη θήκη του σαξόφωνου και το φορητό ηχείο που είναι απαραίτητο για να ακούγονται οι συγχορδίες και ο ρυθμός των τραγουδιών. Και μάλιστα είναι αναγκασμένος να κάθεται όρθιος συνεχώς, αφού φοβάται ότι και η καρέκλα μπορεί να θεωρηθεί… κατάληψη δημόσιου χώρου και να επισύρει πρόστιμο!

Η σύζυγος του μουσικού κατήγγειλε ότι δέχθηκαν ύβρεις από περίοικο, αλλά και απειλές για αστυνομικά και δικαστικά μέτρα εναντίον του! Αντίθετα, οι περισσότεροι επαγγελματίες, είναι έξαλλοι από την ανάλγητη, όπως τη χαρακτηρίζουν, συμπεριφορά κάποιων, απέναντι στον καρδιοπαθή μουσικό. Μάλιστα την τελευταία φορά που ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στην Πάτρα, ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ, τον πλησίασε και του είπε να μη φοβάται τίποτα, αφού ο νόμος προστατεύει τους πλανόδιους μουσικούς!

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Κώστας Μαλκάς ήταν μουσικός της Κρατικής Ορχήστρας της Αλβανίας, με έδρα το Τεπελένι και ότι παράλληλα ήταν υπεύθυνος του μοναδικού κρατικού κινηματογράφου στην ίδια περιοχή! Ομως, η οικονομική κατάρρευση της χώρας με τη «φούσκα» των πυραμίδων, έφερε τα πάνω-κάτω στη ζωή του. Εγκατέλειψαν αναγκαστικά με τη σύζυγό του Στέλλα και τα δύο παιδιά τους τη Βόρεια Ηπειρο και έφθασαν στην Πάτρα. Αναγκάστηκε να δουλέψει ακόμα και ως οικοδόμος για να ζήσει την οικογένειά του και σήμερα εργάζεται ως πλανόδιος μουσικός, για να επιζήσει με τη σύζυγό του.