ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Εκλεισε μεγάλο deal στον Αστακό
Μεγάλη είδηση με άρωμα… Αραβίας σκάει το επόμενο διάστημα στη Δυτική Ελλάδα, σύμφωνα με όλες τις τελευταίες πληροφορίες.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες έκλεισε οριστικά και αμετάκλητα το deal για την απόκτηση από εταιρεία αραβικών συμφερόντων, έκτασης 108 στρεμμάτων που βρίσκεται ακριβώς δίπλα στη ΝΑΒΙΠΕ Αστακού. Και συγκεκριμένα στην περιοχή Πλατυγιάλι, ένα ακίνητο που άνηκε στην ΕΤΑΔ και είχε πουληθεί στην εταιρεία Αστακός Τέρμιναλ Α.Ε.
Στη ΔΕΘ, που έχει επίτιμο προσκεκλημένο τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το ανέφεραν αρμόδιοι φορείς με σχέσεις και με τα… πετροδολάρια.
Συγκεκριμένα, το κρατικό fund από το Αμπου Ντάμπι, Mubadala Investment, σε συνεργασία με μεγάλη κατασκευαστική εταιρεία και μια ακόμη που δραστηριοποιείται στον τομέα των γιοτ, βάζουν μπροστά μια μεγάλη επένδυση.
Θέλουν να καταστήσουν το Πλατυγιάλι προορισμό τουριστών με μεγάλη οικονομική επιφάνεια, καθώς θα κατασκευαστούν υπερπολυτελείς κατοικίες και πεντάστερο ξενοδοχείο, αλλά και μια μαρίνα από τις μεγαλύτερες του κόσμου που θα μπορεί να φιλοξενεί Mega Yachts.
Το deal, λοιπόν, ολοκληρώθηκε και μένουν οι λεπτομέρειες, όμως, η συμμετοχή των Αράβων (που δραστηριοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες στην περιοχή) ίσως να είναι εγγύηση ότι το έργο θα προχωρήσει.
Το τι θα γίνει με τη ΝΑΒΙΠΕ και το στρατηγικής σημασίας λιμάνι είναι άγνωστο. Κάποιοι δεν θα έλεγαν όχι στην αξιοποίησή του ως σταθμός αποθήκευσης LNG, ειδικά τώρα που η Ευρώπη βιώνει πρωτοφανή κρίση.
Και πολλά ψάρια και επενδύσεις δε γίνεται
Από την άλλη, η δημιουργία υπερπολυτελούς συγκροτήματος κατοικιών, ξενοδοχείου και μαρίνας, δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να συμβαδίζει με τις τεράστιες επενδύσεις στις ιχθυοκαλλιέργειες που έχουν γίνει στην ευρύτερη περιοχή και που έχουν προκαλέσει μεγάλη αντίδραση των τοπικών κοινωνιών που κάνουν λόγο για περιβαλλοντική υποβάθμιση.
Πριν μερικές εβδομάδες, μάλιστα, έγινε στον Αστακό και συγκέντρωση κατοίκων οι οποίοι δε λένε να φύγουν τα… ψάρια από την περιοχή, μιας και δίνουν ψωμί σε πολλούς εργαζόμενους.
Αλλά ζητούν να μπουν κανόνες στην τοποθέτηση των καλλιεργειών και κυρίως να σταματήσει η ανεξέλεγκτη τοποθέτηση κι άλλων κλωβών, χωρίς ουσιαστική μελέτη για το πόσο αυτά μολύνουν τη θάλασσα.
Στο ψήφισμα της εν λόγω λαϊκής συνέλευσης τονίζεται μεταξύ άλλων: Η τυχόν επέκταση των ιχθυοκαλλιεργειών σε βιομηχανική περιοχή, σε συνδυασμό με τις ήδη σχεδιαζόμενες εξέδρες πλωτών φωτοβολταϊκών και πλωτών ανεμογεννητριών τόσο στο νότιο όσο και στο βόρειο τμήμα των ακτών μας, θα δημιουργήσει έναν ασφυκτικό βιομηχανικό κλοιό που θα αποκλείει κάθε άλλη δραστηριότητα.
Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε από την Κυβέρνηση και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να μη προχωρήσει στην υπογραφή και εκτέλεση του Π.Δ της Π.Ο.Α.Υ. Να ανακληθεί το Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις Υδατοκαλλιέργειες και να θεσμοθετηθεί νέο με αδιάβλητες διαδικασίες, αφού προηγηθεί η θεσμοθέτηση Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου για τον Παράκτιο και Νησιωτικό Χώρο, και η γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης να είναι δεσμευτική για κάθε άδεια ιχθυοκαλλιεργητικής δραστηριότητας. Σε κάθε περίπτωση απαίτηση μας είναι να αφαιρεθεί από το σχεδιασμό της Π.Ο.Α.Υ το παράκτιο τμήμα Αστακού – Μύτικα και στην Νήσο Κάλαμο.