5 προσφυγές κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής συζητούνται στα Δικαστήρια Πατρών
Τι και αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε μέτρα που όχι απλά ανακουφίζουν, αλλά εξισορροπούν την οικονομική κατάσταση στον Ελληνα πολίτη σε σχέση με τα έξοδά του για το ηλεκτρικό ρεύμα, σήμερα εκδικάζονται οι πέντε πρώτες προσφυγές Πατρινών κατά της ρήτρας αναπροσαρμογής. Πρόκειται για ασφαλιστικά μέτρα που έχουν κατατεθεί ενόψει αγωγών και οι προσφεύγοντες επιζητούν προσωρινές διαταγές προκειμένου να «παγώσει» η διαδικασία διακοπής του ρεύματος για όσο χρονικό διάστημα δεν καταβάλλεται στον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας η ρήτρα αναπροσαρμογής.
Όπως δηλώνουν οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τους εντολείς τους στην συγκεκριμένη διαδικασία, οι υποθέσεις θα συζητηθούν κανονικά αφού αν δεν ψηφιστεί νόμος για την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής… όλα μπορεί να συμβούν. Ο δικηγόρος Βασίλης Μάρκου δήλωσε τα εξής: «Όσο η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν ψηφίζεται νομοθετικά να καταργηθεί, δεν επηρεάζει τις υποθέσεις. Αυτό που ακούσαμε από τον πρωθυπουργό ήταν ότι θα καταργηθεί αλλά πως, μπαίνοντας φρένο στην τιμή του φυσικού αερίου. Με λίγα λόγια, η μια μεταβλητή της ρήτρας έχει χρηματιστηριακή τιμή και θα μειωθεί μέχρι να είναι τόσο χαμηλή που να είναι σαν να μην υπάρχει. Όπως καταλαβαίνουμε, δηλαδή, μιλάμε για κάτι που έχει πολύ μέλλον και δεν ξέρουμε κατά πόσο στηρίζεται στην πραγματικότητα. Μέχρι τότε, όσο υπάρχει η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς και ως δυνατότητα στις εταιρίες να την επιβάλουν, οι προσωρινές διαταγές των καταναλωτών έχουν πεδίο εφαρμογής».
Την ίδια ώρα αρχές Ιουνίου αναμένεται να συζητηθούν και αγωγές που έχουν κατατεθεί από συλλογικότητες. Όπως επισημαίνουν σε αυτές, και παρά τα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση «με τη ρήτρα αναπροσαρμογής η χρέωση προμήθειας υπολογίζεται με βάση μία πολύπλοκη και δυσνόητη μεθοδολογία, που απαιτεί την εκτέλεση συνεχόμενων μαθηματικών πράξεων και την εξοικειωμένη γνώση δεδομένων και όρων της ενεργειακής αγοράς. Παράλληλα, αποκρύπτει κρίσιμα στοιχεία για τον υπολογισμό και τον έλεγχο της ορθότητας των χρεώσεων από τους καταναλωτές. Περιέχει δε διάφορους δυσπρόσιτους για τον καταναλωτή συντελεστές και μεγέθη, που προσδιορίζονται χωρίς διαφάνεια και καθορίζονται με τρόπο που ουσιαστικά απαγορεύει τη μείωση της χρέωσης, καταδικάζοντας τους καταναλωτές σε συνεχείς και υπέρογκες αυξήσεις. Εξάλλου, η σύνδεση του τιμήματος με έναν δείκτη που υπόκειται στους κινδύνους και τα παιχνίδια της χρηματιστηριακής αγοράς είναι αδιαφανής και καθιστά την αναπροσαρμογή μη εύλογη και άδικη»!
Θα πρέπει να θυμίσουμε πως ήδη στην Πάτρα έχει δημιουργηθεί δεδικασμένο. Σε συμπολίτη που προσέφυγε για την ρήτρα αναπροσαρμογής καταθέτοντας Ασφαλιστικά Μέτρα, το Δικαστήριο την έκανε προσωρινά δεκτή. Ο συμπολίτης δεν θα πληρώσει το ποσό που αντιστοιχεί στην ρήτρα αναπροσαρμογής μέχρι να γίνει Δικαστήριο ενώ δεν θα του κόψουν και το ηλεκτρικό ρεύμα.
Από την άλλη πλευρά ο συνδικαλιστής της ΔΕΗ Θεόδωρος Κανελλόπουλος δήλωσε στην «Πολιτεία» πως… είναι «τσάμπα κόπος» η κατάθεση αγωγών αφού η ρήτρα αναπροσαρμογής είναι κάτι που έχει νομοθετηθεί από το 2013. Αρα μόνο αν αλλάξει ο νόμος μπορεί να κερδηθούν οι αγωγές που καταθέτουν πολίτες – πελάτες παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ελλάδα.