Συνθήκες «πολέμου» στα νοσοκομεία της Πάτρας – Τραγικές καταστάσεις με διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ

Τραγική είναι τις τελευταίες εβδομάδες η κατάσταση στα δύο μεγάλα Νοσοκομεία της Πάτρας με ασθενείς που πάσχουν βαρέως από κορωνοϊό να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι εκτός Μονάδας Εντατικής, ενώ άλλοι ασθενείς υποχρεώνονται να μένουν επί μέρες πάνω σε ένα φορεία στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο κρεβάτι σε μια Κλινική.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι η εφημερία της Δευτέρας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας ξεκίνησε με 14 ασθενείς σε φορείο στα ΤΕΠ, εκεί όπου βρίσκονταν για τουλάχιστον ένα 48ωρο. Την Κυριακή μάλιστα ο αριθμός τους ήταν μεγαλύτερο και άγγιζαν τους 20, στο μεταξύ βρέθηκαν 3 διαθέσιμα κρεβάτια, υπήρξαν και 4 εξιτήρια με αποτέλεσμα να μειωθούν κατά τι.

Όσον αφορά στους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ την περασμένη εβδομάδα είχαν φτάσει συνολικά στα δύο Νοσοκομεία της πόλης τους 13. Η κατάσταση αυτή, σύμφωνα με υγειονομικούς τείνει να παγιωθεί τις τελευταίες 3-4 εβδομάδας από όταν δηλαδή «μπλόκαραν» από κόσμο οι ΜΕΘ κορωνοϊού. 

Μάλιστα τα όσα είπε από τη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφορικά με την φροντίδα που λαμβάνουν οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις και σε τοπικό επίπεδο. Σήμερα στον «Ν» μιλάνε για το θέμα ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας, Δημήτρης Ζιαζιάς και ο Διευθυντής ΕΣΥ  στη ΜΕΘ του Γ.Ν. Πατρών ”Άγιος Ανδρέας”, Τάκης Γεωργακόπουλος.

Όπως επισημαίνει ο κ. Ζιαζιάς: «Η  αποστροφή του Πρωθυπουργού, θα ήταν για γέλια, αν δεν ήταν για κλάματα. Δεν υπάρχουν απλά ενδείξεις, αλλά αποδείξεις και στοιχεία ότι δυστυχώς οι ασθενείς αυτοί είναι καταδικασμένοι σε θάνατο. Αυτή είναι η μοίρα των πανελλαδικά 180 περίπου συνανθρώπων μας που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, με 13 εξ αυτών στα νοσοκομεία της Αχαΐας. Μοίρα διαφορετική από αυτή του Μητροπολίτη Κοσμά, των κυβερνητικών στελεχών, μεγαλοδημοσιογράφων και πολιτικών που αν τύχει και αρρωστήσουν πάντα βρίσκεται γι ‘ αυτούς κλίνη ΜΕΘ και προηγούνται σε σχέση με τους κοινούς θνητούς.

Δυστυχώς τα παραπάνω είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Όταν μια υγειονομική κρίση, έχει για πολλοστή φορά μέσα σε δύο χρόνια μετατραπεί σε κρίση έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας, τότε το παιχνίδι είναι χαμένο. Στην περιοχή μας, το τέταρτο πανδημικό κύμα καλπάζει ουσιαστικά ανεξέλεγκτο. Κατάσταση χειρότερη από το προηγούμενο. Αύξηση των ενεργών κρουσμάτων, εκτίναξη των νοσηλειών στα δύο νοσοκομεία, ΜΕΘ covid με 100% πληρότητα. Νοσοκομεία μιας νόσου. Υγειονομικό προσωπικό εξουθενωμένο.

Ποιος έχει ευθύνη γι’ αυτό το συντελούμενο έγκλημα εις βάρος της δημόσιας υγείας και του λαού; Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός για τη συνολική καταστροφική στρατηγική που ακολουθείται, για το ναυάγιο και το σαμποτάρισμα του εμβολιαστικού προγράμματος, για την προκλητική ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα εις βάρος του δημοσίου. Φταίει όμως και η Διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και των νοσοκομείων της περιοχής. Νοιάζονται μόνο για την επικοινωνιακή τους εικόνα, αρκούνται στη διαχείριση της μιζέριας και τη συγκάλυψη των κυβερνητικών ευθυνών.

Η στρατηγική τους έχει χρεοκοπήσει. Έχουν αποτύχει. Το ομολογούν με τις πράξεις και τα έργα τους. Έχουν εγκληματικές ευθύνες. Πρέπει να λογοδοτήσουν.

 Ελπίδα υπάρχει; Στους εργαζόμενους και την κοινωνία. Να κάνουν δική τους υπόθεση τον αγώνα για δικαίωμα στη Ζωή και την Υγεία. Να μην συνηθίσουμε στο θανατικό».

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργακόπουλος υποστηρίζει μεταξύ άλλων: «Ακούγοντας με έκπληξη τον πρωθυπουργό στην Βουλή να αναφέρεται απαξιωτικά για όσους πέθαναν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ και ενθυμούμενος την πρόσφατη δημοσίευση του υπουργού επικρατείας Α. Σκέρτσου για το ”πολυτελές ΕΣΥ” ένιωσα αποτροπιασμό για τους κυβερνώντες, όχι ως γιατρός αλλά ως πολίτης και ως γιατρός! 

Αυτό που έγινε στο Κοινοβούλιο, τον πρωθυπουργό να κάνει ιατρική από το βήμα της Βουλής, νομίζω ΔΕΝ έχει ξαναγίνει στα κοινοβουλευτικά χρονικά!

Σίγουρα, δεν είναι εύκολο να λειτουργήσει μια κλίνη ΜΕΘ αφού χρειάζεται ειδικό χώρο, ειδικό ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και ειδικό Ιατρο-Νοσηλευτικό προσωπικό.

Δεν έχουν σχεδιαστεί οι ΜΕΘ στα Δημόσια νοσοκομεία με προοπτική και γι’ αυτό δεν διαθέτουν την ευελιξία που χρειάζεται, όταν προκύπτει σοβαρή ανάγκη να αναπτυχθούν γρήγορα νέες κλίνες ΜΕΘ όπως έγινε τώρα με την πανδημία.

Αν το δούμε διαχρονικά και πολύ πριν την πανδημία, υπήρχαν διασωληνωμένοι ασθενείς που ”περίσσευαν” εκτός ΜΕΘ και τους νοσηλεύαμε σε θαλάμους, όπου υπήρχε παροχή Οξυγόνου και αέρα, ώστε να συνδεθεί ο Αναπνευστήρας που είναι η βασική συσκευή αερισμού για έναν διασωληνωμένο και σε συνεχή έγχυση καταστολής, βαριά πάσχοντα ασθενή.

Αυτοί οι ασθενείς μετά ένα, το πολύ δύο 24ωρα, με την συμμετοχή του ΕΚΑΒ, μεταφέροντο σε ΜΕΘ, έστω και μακριά από την Πάτρα, είτε στον Πύργο, είτε στο Αγρίνιο, είτε στην Άρτα και στα Γιάννενα, είτε στην Κόρινθο, είτε στην Αθήνα. Ελάχιστες φορές και μακρύτερα.

Κι έρχεται ο Υπουργός Επικρατείας Α. Σκέρτσος και μας μιλάει για ”πολυτελές ΕΣΥ”, θεωρώντας προφανώς ”πολυτέλεια” τον αγώνα που δίνουμε στις ΜΕΘ, νυχθημερόν, για να σώσουμε έστω και μια ζωή. Όπως επίσης θεωρεί ”πολυτέλεια” την απαίτηση κάθε ασθενή που για χρόνια έχει χρηματοδοτήσει το Σύστημα Υγείας με τις εργατικές του εισφορές, να έχει αξιοπρεπή αντιμετώπιση και ασφαλή νοσηλεία στις ΜΕΘ των Δημόσιων Νοσοκομείων.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

οι ασθενείς που μένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν ελάχιστες ως μηδενικές πιθανότητες να ζήσουν, διότι η νοσηλεία τους και η επίβλεψή τους είναι πλημμελής, υστερεί επειδή δεν έχετε προσλάβει όσο προσωπικό είναι αναγκαίο ώστε να νοσηλεύονται με ασφάλεια αυτοί οι ασθενείς.

Η νοσηλεία στις ΜΕΘ δεν μπορεί να γίνεται…”εικονικά. Το Νοσηλευτικό προσωπικό ασφυκτιά. Οι λιγοστοί γιατροί τρέμουν, μπας και πάθουν ανακοπή ταυτόχρονα δύο ασθενείς… καταλαβαίνετε τι θα συμβεί;»

πηγη: ΝΕΟΛΟΓΟΣ