ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Αυτό το ρήγμα προβληματίζει τον Ακη Τσελέντη!
Για τον πρόσφατο σεισμό που τάραξε την Κεφαλονιά μίλησε στον Ionian Galaxy, στην εκπομπή της Γιάννα Κουλουμπή και του Ανδρέα Αρβανιτάκη, ο γνωστός σεισμολόγος Άκης Τσελέντης.
Ο σεισμός προέκυψε από το ρήγμα όπου είχε δώσει τον μεγάλο σεισμό του 2014, ωστόσο αυτό δεν προκαλεί καμία ανησυχία. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσελέντης, “μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας πολύ καθυστερημένος μετασεισμός”. Ενώ συνεχίζοντας συμπλήρωσε, “τη νύχτα ακολούθησε μια μεγάλη σειρά από μικρο-μετασεισμούς, συνολικά 23!
Το ρήγμα αυτό είναι πλέον εντελώς εξασθενημένο και συνεπώς δεν μπορεί να δώσει μεγάλης κλίμακας σεισμό. Η αρχή είναι στο δυτικό κομμάτι της Παλικής και εκτίνετε έως και τη Λευκάδα”.
Με προβληματίζει το ρήγμα μεταξύ Βόρειας Κεφαλονιάς και Λευκάδας
Έντονους προβληματισμούς εξέφρασε ο κ. Τσελέντης για το ρήγμα μεταξύ Βόρειας Κεφαλονιάς και Λευκάδας. Η Κεφαλονιά συνεχίζει να έχει πρόβλημα και να βρίσκεται υπό την απειλή ενός νέου καταστροφικού εγκέλαδου. Το νησί διαθέτει τα μεγαλύτερα σεισμικά ρήγματα του ελλαδικού χώρου, ίσως και του ευρωπαϊκού. Μετά τα αιματηρά αποτελέσματα από τον σεισμό του 1953 η Κεφαλονιά θωρακίστηκε με τις καλύτερες συνθήκες δόμησης οι οποίες αποτελούν παράδειγμα για όλη την Ευρώπη.
Παρόλα αυτά, το βόρειο κομμάτι της Κεφαλονιάς παραμένει εκτεθειμένο στον κίνδυνο λόγω του ότι δεν είχε επηρεαστεί από τον σεισμό του 1953. Είναι απαραίτητο να διεξαχθεί μια μικροζωνική μελέτη, τονίζει ο κ. Τσελέντης, με σκοπό να εντοπιστούν και να ενισχυθούν τα ευάλωτα κτίρια. Δυστυχώς είναι βέβαιο ότι το συγκεκριμένο ρήγμα θα ενεργοποιηθεί τα επόμενα χρόνια.
Ο κ. Τσελέντης έχει τοποθετήσει 36 επιπλέον σεισμογράφους στην ευρύτερη περιοχή του Κεντρικού Ιονίου με αφορμή το ενδιαφέρον που είχε προκύψει για γεωτρήσεις κοντά στο νησί της Κεφαλονιάς. Μάλιστα η εταιρία «Ελληνικά Πετρέλαια» χρηματοδότησε την προσπάθεια εντοπισμού ενεργών ρηγμάτων στον θαλάσσιο χώρο.
Σε πολύ καλό επίπεδο βρίσκεται η Κεφαλονιά όσο αφορά την παρακολούθηση της σεισμικής δραστηριότητας στο νησί και γύρω από αυτό.
Σε συνεργασία με τη Περιφέρεια θα μελετηθούν τα θαλάσσια ρήγματα και θα εντοπιστούν τα ενεργά ρήγματα επάνω στο νησί με σκοπό να πραγματοποιηθεί διέγερση τους. Έτσι θα καταστεί εφικτό να παρατηρηθούν οι επιπτώσεις σε δημόσια κτίρια και σε σχολεία. Το πρόγραμμα αυτό αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο χρόνο.
Τι θα πρέπει να μας δημιουργεί «φόβο»
Το ρήγμα του 1953 όπου βρίσκεται νοτιοανατολικά του Πόρου έχει ακόμη πολύ μεγάλο σεισμικό δυναμικό ωστόσο δεν φαίνεται να ξυπνάει ακόμη. Αποτελεί βέβαια έναν από τους μεγαλύτερους άγρυπνους κινδύνους για το νησί μας. Βέβαια υπάρχουν και μικρότερα ρήγματα στο νησί τα οποία εν δέχεται να επηρεάσουν την κατάσταση.
Ο δομικός ιστός της Βόρειας Κεφαλονιάς είναι αυτός που διατρέχει άμεσο κίνδυνο, ενώ το Αργοστόλι αντίθετα είναι καλύτερα δομημένο.