Ο «γολγοθάς» της εστίασης – Πεσμένη κίνηση, μειωμένη κατανάλωση
Δύο είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που χαρακτηρίζουν το άνοιγμα της εστίασης μετά την άρση του locdown και ενώ βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού.
Από την μία η πεσμένη κίνηση και η μείωση της κατανάλωσης που προκύπτει μέσα από τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων και τα μέτρα που ανακοινώνονται σε συχνά χρονικά διαστήματα.
Από την άλλη ο φόβος της εξάπλωσης των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης στην περιοχή, γεγονός που από μόνο του φέρνει τον τρόμο στον κλάδο για τον εφιάλτη ενός νέου lockdown εν όψει του ερχόμενου χειμώνα.
Η πεσμένη κίνηση πιστώνεται στο γενικότερο κλίμα της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας που επικρατεί στην ψυχολογία του κόσμου, παρά την αισιοδοξία που είχε φέρει αρχικά ο ερχομός του εμβολίου.
Το ποσοστό του τείχους της ανοσίας, ο ανέφικτος στόχος της αγέλης λόγω των ανεμβολίαστων και οι νέες μεταλλάξεις που μπαίνουν στις ζωές μας κάθε τόσο αναχαίτισαν εύκολα το κλίμα της αισιοδοξίας.
Τα μέτρα προστασίας και κυρίως οι κανόνες που αποφασίστηκαν με τις διάφορες υπουργικές αποφάσεις, δείχνοντας για ακόμα μία φορά μία τάσης στοχοποίησης, προς τον κλάδο, ήρθαν για να δέσουν το γλυκό.
Το κυρίαρχο αίσθημα που έχουν φέρει τα μέτρα προστασίας στην εστίαση και στην αναψυχή είναι η πρόθεση του κράτους και της πολιτείας για να τους δώσει το μπαλάκι των ευθυνών, για θέματα που δεν γνωρίζουν, ούτε σχετίζονται με τον ρόλο και τις παροχές υπηρεσίες που προσφέρουν.
Τα μεικτά και τα αμιγή, ο διαχωρισμός των πελατών σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, η απαγόρευση των όρθιων στην διασκέδαση, οι αποφάσεις που παρθεί για τους υπαίθριους και τους κλειστούς χώρους, όλα αυτά δείχνουν την γενικότερη αυτή τάση που υπάρχει.
Η εστίαση στην εποχή της πανδημίας παύει να είναι ψυχαγωγία και αναψυχή και ακόμα περισσότερο διασκέδαση, με τη δικαιολογία ότι αποτελεί εστία μετάδοσης του κορωνοϊού. Ήδη όλα αυτά αποτυπώνονται στον τζίρο και στο ταμείο των καταστημάτων, με τη κίνηση να είναι πεσμένη, χωρίς να υπάρχει στον ορίζοντα η δυναμική μιας ανάτασης.
Η κατάσταση στο οικονομικό σκέλος αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη από τον Σεπτέμβριο και μετά, από τη στιγμή που ο κόσμος σταματήσει να συγκεντρώνεται στους υπαίθριους χώρους, θέλοντας πλέον να πιει τον καφέ του ή να απολαύσει το φαγητό του στους εσωτερικούς κλειστούς χώρους.
Με βάση τα μέτρα που ισχύουν οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν αυτή τη δυνατότητα να μπουν στους κλειστούς χώρους, κάτι που ασφαλώς θα βοηθήσει στον τομέα της προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά από την άλλη θα αποκλείσει ένα σημαντικό ποσοστό πελατών.
Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο και το λιγότερο εμβολιασμένο, κάτι που είναι αμφίβολο αν αλλάξει έως τον χειμώνα με την τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση του έμμεσου υποχρεωτικού εμβολιασμού, επιλέγοντας στο να αναγκάσει όλο αυτό το κομμάτι του κόσμου να το κάνει, παρά να τον πείσει για την αναγκαιότητα του εμβολίου.
Μια τακτική που επί της ουσίας ακολουθεί και με τα μέτρα που ανακοίνωσε για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους της εστίασης, αρχικά αναγκάζοντας τους να δημοσιοποιήσουν ένα προσωπικό τους δεδομένο (αυτό βέβαια θέλει μεγάλη συζήτηση) και στη συνέχεια βάζοντας τους να κάνουν δυο τεστ την εβδομάδα με δικά τους έξοδα.
Η ουσία είναι ότι η εστίαση συνεχίζει να βαδίζει τον δρόμο της σε ένα μετέωρο καλοκαίρι, έχοντας εμπρός της τον φόβο του ερχόμενου χειμώνα που δείχνει να έχει αρκετούς ακόμα ύφαλους και βράχους. Τόσο ψηλούς που κρύβουν την προοπτική της στεριάς για το καράβι της.