Με οφειλές στον Δήμο 172.116 άτομα! Μία ολόκληρη πόη χρωστά

Δυσάρεστα τα μαντάτα για την Πάτρα, την 3η πόλη της χώρας, των 215.922 κατοίκων σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού το 2021, στην οποία οι 172.116 οφείλουν στον Δήμο!

Ο αριθμός όσων χρωστούν μπορεί να είναι απίστευτος όμως είναι πέρα για πέρα αληθινός, και καταγράφεται στις επίσημες λίστες των οφειλετών του Δήμου, οι οποίοι πλέον έχουν μία ακόμα δυνατότητα να εξοφλήσουν με νέα ρύθμιση οφειλών, μέχρι και 60 μηνιαίες και ισόποσες (εκτός της τελευταίας) δόσεις και δεν μπορεί να είναι μικρότερες των 50 ευρώ. Όσοι δεν εκμεταλλευτούν την ρύθμιση κινδυνεύουν με κατασχέσεις  και πλειστηριασμούς και κινητής και ακίνητης περιουσίας τους.

Ο προϊστάμενος της Οικονομικής/ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου της Πάτρας είναι Υποχρεωμένος (αλλιώς έχει πειθαρχικό έλεγχο και καταλογισμό σ’ αυτόν των οφειλών) να γνωστοποιεί στη  ΔΟΥ το συνολικό οφειλόμενο ποσό από κάθε οφειλέτη, προκειμένου να το εισπράξει από αυτόν η Εφορία με αναγκαστικά μέτρα, παρακρατώντας αυτή το 5% του ποσού που εισπράττεται.

Η  ΔΟΥ, που διαχειρίζεται την οφειλή πλέον ως χρέος προς το Δημόσιο, φτάνει μέχρι και σε μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης επί κινητών και ακινήτων του οφειλέτη σύμφωνα με τα άρθρα 25 και 26 του νόμου που ψηφίστηκε και του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) αν ο οφειλέτης απωλέσει τη ρύθμιση, δηλαδή  μέχρι πλειστηριασμό ακίνητης περιουσίας.

«Μέχρι 100 δόσεις»

Ο Αντιδήμαρχος Διοίκησης-Οικονομικών Διονύσης Πλέσσας επισημαίνει μεταξύ άλλων στον «Νεολόγο» την διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής να παύσουν οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί στους μη έχοντες:

«Ως Δημοτική Αρχή με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με έγγραφα και παραστάσεις έχουμε ζητήσει από την κάθε Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ οι μικροοφειλέτες και αυτοαπασχολούμενοι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, να έχουν τη δυνατότητα να εξοφλούν τις οφειλές τους στο Δήμο Πατρέων και στον κάθε Δήμο ( με νομοθετική ρύθμιση) μέχρι 100 δόσεις ανάλογα του οφειλόμενου ποσού, χωρίς προσαυξήσεις, τόκους και πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης καταβολής γιατί μαζί με τις προσαυξήσεις η αποπληρωμή καθίσταται έως και αδύνατη, για τους συγκεκριμένους μικροοφειλέτες.

Με το νέο νόμο που ψήφισε η Κυβέρνηση (ν. 5143/24)  οι οφειλές προς Δήμους μπορούν να εξοφλούνται σε μέχρι 60 δόσεις (από την ισχύουσα πάγια ρύθμιση των 24 δόσεων) συμπεριλαμβανομένων όμως όλων των προσαυξήσεων λόγω εκπρόθεσμης καταβολής όπως δηλαδή και η ισχύουσα ρύθμιση.

Δεν θέλουμε ως Δήμος Πατρέων  να εισπράττονται προσαυξήσεις από τους  συγκεκριμένους οφειλέτες, αλλά να έχουν τη δυνατότητα διευκόλυνσης με δόσεις προκειμένου να μπορέσουν να αποπληρώσουν το κεφάλαιο της οφειλής προς το Δήμο.

Ωστόσο με την υπ’ όψη διάταξη που ψηφίστηκε δίνεται μεν η δυνατότητα ρύθμισης με απαλλαγές προσαυξήσεων μέχρι 75% σε 60 δόσεις, αλλά μόνο για τα ευάλωτα νοικοκυριά εφ όσον έχουν τη σχετική βεβαίωση του άρθρου 217   του ν.4738/2020.

Όμως ακόμα και σ΄ αυτή την περίπτωση αν δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες δόσεις ή 3 συνολικά, η ρύθμιση διακόπτεται και βεβαιώνονται εκ νέου οι οφειλές μαζί με πρόστιμα και προσαυξήσεις που είχαν διαγραφεί.

Τα αναγκαστικά μέτρα αυτά ισχύουν για κάθε απώλεια της ρύθμισης είτε αυτή είναι με τις αναφερόμενες απαλλαγές είτε όχι.

Έχουμε δηλαδή εισπρακτική εταιρεία πλέον την κάθε ΔΟΥ με εισπρακτικά ποσά υπέρ αυτής για λογαριασμό των Δήμων κατά μικροοφειλετών και αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών, στις περιπτώσεις απώλειας των νέων ρυθμίσεων».

«Ας κρατάμε μικρό καλάθι»

Ο γνωστός Πατρινός φοροτεχνικός Πολυχρόνης Θωίδης σε δήλωσή του στο «Νεολόγο» εστιάζει στην εμπειρία προηγούμενων ρυθμίσεων, όπου στην πορεία το 50% των οφειλετών απεντάχθηκε από αυτές, μη μπορώντας να ανταπεξέλθει οικονομικά σε συνδυασμό με τις υπόλοιπες τρέχουσες οικονομικές τους υποχρεώσεις!

«Στα πλαίσια των ρυθμίσεων για οφειλές στην εφορία κινείται και η ρύθμιση για οφειλές σε Δήμους.

Η Πλατφόρμα που αναμένεται να ενεργοποιηθεί  τον Νοέμβριο 2024 θα περιλαμβάνει όλες τις οφειλές στους ΟΤΑ μέχρι και την 31η Οκτωβρίου 2024.

Η ιδιαιτερότητα που την διακρίνει είναι ότι για τα ευάλωτα νοικοκυριά  (ετήσιο εισόδημα 9.600€), θα τους παρέχεται έκπτωση των προσαυξήσεων από 95% για εφ’ άπαξ καταβολή μέχρι 75% για ρύθμιση σε 60 δόσεις.

Αν το μέτρο αυτό θα ανακουφίσει τους χιλιάδες οφειλέτες μένει να το δούμε στην πράξη, αν όμως το κρίνουμε με αντίστοιχες ρυθμίσεις (πάνω κάτω ίδιο ύψος οφειλών στην εφορία)  τότε  θα πρέπει να κρατάμε μικρό καλάθι, αφού το 50% των οφειλετών απεντάχθηκε από τις ρυθμίσεις.

Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα η Ελληνική οικονομία όχι μόνο δεν έχει αναπληρώσει τις απώλειες από την δεκαετία του 2010, αλλά και μεγάλο μέρος του διαθέσιμου εισοδήματος  πηγαίνει για βασικές ανάγκες όπως η ενέργεια, καύσιμα, ενοίκια κλπ που η αισχροκέρδεια δεν αφήνει περιθώρια για να ρυθμίσουν οφειλές, αφού το 30% των νοικοκυριών είναι ήδη φτωχοποιημένο.»

Προσοχή!

Οι οφειλέτες μπορούν να ενημερωθούν αναλυτικά στην ιστοσελίδα του Δήμου (https://e-patras.gr/el/nea-rythmisi-ton-ofeilon-stoys-dimoys-eos-kai-se-60-doseis) ή να επικοινωνήσουν με την αρμόδια Υπηρεσία του ταμείου στο τηλ. 2613602134, τις ώρες 08:00-10:00πμ.

Αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση υποβάλλονται, μέχρι 31/01/2025 ηλεκτρονικά στο protodp@patras.gr  ή με φυσική μορφή στο πρωτόκολλο του Δήμου στο νέο Δημαρχείο επί της Μαιζώνος 19.