Πάτρα: Δείτε τις περιοχές μπαίνουν εντός 2024 στο δίκτυο αποχέτευσης
Θέμα ημερών είναι πλέον η ενεργοποίηση της ειδικής πλατφόρμας αιτήσεων, όπου θα μπορούν να δηλώνουν τα στοιχεία τους περισσότερα από 7.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις ώστε να ενταχθούν στο αποχετευτικό σύστημα της Πάτρας.
Με καθυστέρηση μερικών μηνών, το «όνειρο»-απαίτηση χιλιάδων Πατρινών θα γίνει πράξη, καθώς η επέκταση των εγκαταστάσεων του Βιολογικού Καθαρισμού στην Παραλία Πατρών έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και έτσι θα μπορεί να υποδέχεται τα λύματα των οικισμών: Αγίου Βασιλείου, Ρίου, Καστελλοκάμπου, Αγ. Στεφάνου Σαραβαλίου, Μιντιλογλίου, Ροϊτίκων, Μονοδενδρίου, Βραχνεΐκων.
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ Διονύσης Κλάδης μίλησε στην «Π» για τις εξελίξεις: «Είναι έτοιμη η πλατφόρμα και σε μερικές ημέρες θα ανακοινώσουμε τη λειτουργία της. Εκεί, οι συνδημότες μας θα συμπληρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία ώστε να προετοιμαστούν οι υπηρεσίες μας για τη σύνδεση οικιών και επιχειρήσεων στο σύστημα αποχέτευσης της Πάτρας».
Συγκεκριμένα, δίνοντας ένα χρονοδιάγραμμα, ο κ. Κλάδης εξήγησε ότι επειδή ο όγκος των αιτήσεων θα είναι μεγάλος, οι υπηρεσίες θα χρειαστούν χρόνο ώστε να τις επεξεργαστούν και να προγραμματίσουν τις συνδέσεις στο δίκτυο. Επιπλέον, με βάση το σχεδιασμό, οι πρώτες συνδέσεις αναμένονται το καλοκαίρι του 2024. Για όλα τα παραπάνω θα υπάρξουν αναλυτικές ανακοινώσεις από τη ΔΕΥΑΠ. Πάντως, θα έχει ενδιαφέρον να γίνει γνωστό και το κόστος σύνδεσης στο δίκτυο.
Η «Π» είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ήδη έχουν γίνει δοκιμές στο αποχετευτικό δίκτυο το τελευταίο διάστημα, καθώς σε πολλές περιοχές, όπως ο Αγίος Βασίλειος και το Ρίο, οι σωληνώσεις πέρασαν πριν από 13 χρόνια και έκτοτε δε χρησιμοποιήθηκαν. Αυτή είναι και η μεγάλη ανησυχία των κατοίκων των περιοχών, αφού με βάση τη λογική τα δίκτυα είναι πιθανό να έχουν διαβρωθεί επειδή δεν γινόταν χρήση.
Σε επόμενη φάση, ο Δήμος Πατρέων και η ΔΕΥΑΠ αναμένεται να προχωρήσουν το σχεδιασμό τους για όσες κοινότητες δεν έχουν ενταχθεί στην αποχέτευση. Φαίνεται πως έχει προκριθεί η λύση των κατά τόπους μικρών βιολογικών καθαρισμών, καθώς θα ήταν ιδιαίτερα κοστοβόρα και χρονοβόρα η λύση ένταξής τους στον Βιολογικό της Παραλίας.
Εξίσου σημαντικά πρέπει να θεωρούνται και τα έργα εγκατάστασης δικτύων αποχέτευσης και σε άλλες παραλιακές περιοχές της Πάτρας, όπως στην Ακτή Δυμαίων αλλά και στην πλευρά της πλαζ. Με την ολοκλήρωση των έργων αναμένεται να εξυγιανθεί το περιβάλλον της περιοχής αλλά και να «τελειώσουν» οι δυσοσμίες που παρατηρούνται ιδιαίτερα στο νότιο Πάρκο από Γλαύκο μέχρι Παπαφλέσσα. Οι αρχικές προβλέψεις έλεγαν ότι θα είχαν ολοκληρωθεί τα έργα μέχρι τα τέλη του 2023, αλλά χρειάστηκε μια ολιγόμηνη παράταση.
Τα έργα αποχέτευσης έχουν τεράστια σημασία για τις περιοχές, τόσο επειδή θα ρίξουν το κόστος του κάθε νοικοκυριού και επιχείρησης λόγω της εξάλειψης των εξόδων αδειάσματος των βόθρων, αλλά και για περιβαλλοντικούς λόγους αφού η χρήση του δικτύου αποχέτευσης θα κάνει τις θάλασσες της Πάτρας πιο καθαρές.